Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη οι επετειακές εκδηλώσεις για την Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού. Αμέσως μετά τη Δοξολογία έγινε η εκφώνηση του πανηγυρικού από τον δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο και στη συνέχεια ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων στο Βωμό της Πατρίδας και η παραδοσιακή παρέλαση. Η μόνη παραφωνία ήταν η ηχηρή απουσία της κυβέρνησης από μία τόσο σημαντική επέτειο όχι μόνο για τη Δωδεκάνησο αλλά για όλη την Ελλάδα.
Στις εκδηλώσεις για την Ενσωμάτωση συμμετείχε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο οποίος βρίσκεται στη Ρόδο με αφορμή την επίσημη παρουσίαση του έργου της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στον Πανάγιο Ναό της Αναστάσεως, συνοδευόμενος από τον Αρμένιο Πατριάρχη Nourhan Manougian και το Λατίνο Πατριάρχη Αρχιεπίσκοπο Pierbattista Pizzaballa.
Συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, οι βουλευτές Δημήτρης Γάκης, Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός, ενώ την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης, λόγω απουσίας του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου στις Βρυξέλλες. Στην εξέδρα των επισήμων ήταν επίσης ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και Φορέων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Τν παρέλαση με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Δήμου Ροδίων, των αναπήρων, παλαιών πολεμιστών, του ΕΕΣ (παραρτήματος Ρόδου), του Λυκείου Ελληνίδων, «Εργάνη Αθηνά», των λοιπών σωματείων, προσκόπων, οδηγών, μαθητών και μαθητριών, των δημοτικών σχολείων, λυκείων, τεχνικών σχολών, των πεζοπόρων τμημάτων του Στρατού, παρακολούθησαν χιλιάδες Ροδίτες, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο Μαντράκι. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε έμοιαζε να είναι περισσότερος από κάθε άλλη φορά! Το πλήθος ενθουσίασε το F16, το οποίο πέταξε μετά το πέρας της παρέλασης, κάνοντας εντυπωσιακή επίδειξη.
Οι δηλώσεις των
πολιτικών προσώπων
Αρνητικά σχολιάστηκε η απουσία επίσημου εκπροσώπου από την κυβέρνηση, από τους πολιτικούς ακόμη και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Γάκη, ο οποίος δήλωσε στη «δημοκρατική»:
“Σήμερα είναι μία λαμπρή μέρα για τη Δωδεκάνησο. Η μνήμη μας γυρίζει 70 χρόνια πίσω για να διδαχθούμε από εκείνη την ημέρα και να τιμήσουμε τους ήρωες που αγωνίστηκαν για να απελευθερώσουν τη Δωδεκάνησο από τον ιταλικό ζυγό. Δεν μπορώ όμως να μη σταθώ σε μια τρανή απουσία. Θέλω να ενώσω τη φωνή μου με τη φωνή των Δωδεκανησίων που διαμαρτύρονται για την απουσία της κυβέρνησης από τις επετειακές εκδηλώσεις για την Ενσωμάτωση. Τα εθνικά θέματα ξεπερνούν κάθε κυβέρνηση και κάθε βουλευτή, θα πρέπει να ακούσουν και από ένα βουλευτή της κυβέρνησης ότι αυτή η απουσία είναι αδικαιολόγητη, δεν συντονίζεται με τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε να ανακηρύξουμε το 2017 ως έτος Δωδεκανήσου. Δεν μπορεί να απέχει η Ελληνική Κυβέρνηση από μία τόσο σημαντική επέτειο. Ξέρω ότι είναι δύσκολες οι στιγμές… Υπάρχει μία διαπραγμάτευση σε εξέλιξη όμως αυτές οι υποχρεώσεις που υπάρχουν δεν δικαιολογούν την απουσία. Ζητώ προσωπικά συγγνώμη από το δωδεκανησιακό λαό για την απουσία της κυβέρνησης. Εύχομαι του χρόνου να είμαστε όλοι καλά, να αγωνιζόμαστε για τη λευτεριά, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία. Πρέπει να επαγρυπνούμε για να μην αφήσουμε να σηκωθούν ποτέ άλλες σημαίες στην πατρίδα μας και αν ποτέ σηκωθούν, θα πρέπει να αμέσως να τις κατεβάσουμε”
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας είπε ότι κυβερνητικά στελέχη θα έπρεπε να συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις για την ενσωμάτωση ότι οι εποχές μας απαιτούν ομοψυχία. «Θα έπρεπε κυβερνητικά στελέχη να βρίσκονται σ’ αυτή τη γιορτή, τη γιορτή της Δωδεκανήσου, της Ελλάδας, της Ευρώπης. Η Εθνική επανένωση της Δωδεκανήσου με τη μητέρα πατρίδα προϋποθέτει αυτοθυσίες και ομοψυχία, ειδικά σ’αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ενωμένοι πρέπει να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Οι υποχρεώσεις όλων μας είναι ορατές και διακριτές», ανέφερε ο κ. Κόνσολας.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά έστειλε μήνυμα στους «γείτονες», τονίζοντας ότι η προκλητική στάση της Τουρκίας είναι αντίθετη με τις διεθνείς συνθήκες λέγοντας συγκεκριμένα: «Η Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, υπήρξε ένας σημαντικός σταθμός στην πορεία της εθνικής ολοκλήρωσης, μία πράξη ισορροπίας και αποκατάστασης της ιστορικής τάξης. Τα σύνορά μας, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αδιαπραγμάτευτα. Η προκλητική στάση της Τουρκίας είναι αντίθετη με τις διεθνείς συνθήκες. Θα πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι η βάση για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων στηρίζεται στην καλή πίστη και καλή γειτονία από την πλευρά της. Σε ό,τι μας αφορά, έχουμε υποχρέωση και καθήκον να εξασφαλίσουμε την εθνική κυριαρχία με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα μακριά από διχαστικό λόγο. Έχουμε υποχρέωση να σκύψουμε πάνω από τα ιδιαίτερα προβλήματα του νησιωτικού χώρου με αναπτυξιακές πολιτικές».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος ανέφερε: «Με την ευκαιρία της ημέρας πρέπει να πούμε ότι τείνουμε χείρα φιλίας προς τους γείτονές μας οι οποίοι πρέπει να ζήσουν ειρηνικά με το ευρωπαϊκό σκέπτεσθαι. Οι ευρωπαϊκοί λαοί που αιματοκυλίστηκαν σε αλλεπάλληλους πολέμους σήμερα μονιασμένοι οικοδομούν την νέα Ευρώπη. Γιατί να μας χωρίζουν λοιπόν μακροχρόνιες διαφορές, τις οποίες θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρους. Υπάρχουν δυστυχώς φωνές που εξάπτουν τον εκατέρωθεν φανατισμό. Ο φανατισμός δηλητηριάζει τους λαούς μας που θέλουν την ειρήνη. Οι Δωδεκανήσιοι αποδείξαμε ότι ζούσαμε εν ειρήνη Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, ανεξάρτητα από τα καθεστώτα. Αυτό είναι το μήνυμά μας στην απέναντι πλευρά σήμερα».
Σχετικά με την απουσία στελέχους της κυβέρνησης, ο κ. Κρεμαστινός είπε ότι κανονικά θα έπρεπε να ήταν παρών ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι ο πρωθυπουργός εδώ και αν όχι ισοδύναμος υπουργός. Η κυρία Γεννηματά ως Δωδεκανήσια και ως πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι εδώ για να τιμήσει αυτή την επέτειο», τόνισε ο κ. Κρεμαστινός.
ΜΗΝΥΜΑ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Τιμούμε σήμερα την συμπλήρωση 70 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον Εθνικό Κορμό.
Είναι η μέρα που φέρνει όλους ενώπιον της ιστορίας του τόπου μας. Η ιστορία δεν είναι χρήσιμη επειδή διαβάζει κανείς εκεί το παρελθόν, αλλά επειδή μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον.
Η ιστορική μνήμη για να μείνει ζωντανή, χρειάζεται συνέχεια. Απαιτεί το απτό αποτύπωμά της στο σήμερα.
Η Ελλάδα μεγάλωσε χάρη στα Δωδεκάνησα. Η σημερινή ιδιάζουσα συγκυρία με όσα κρίσιμα διακυβεύονται στα νησιά μας, καλεί τους νησιώτες να συνεχίσουν να υπηρετούν τις αξίες που ορίζουν την ταυτότητά τους και την πατρίδα να ανταποκριθεί στο ιστορικό της χρέος.
ΜΗΝΥΜΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, στις 7 Μαρτίου 1948 σφράγισε την ιστορία της Ελλάδας και καθόρισε την στρατηγική γεωπολιτική της θέση. Ήταν η ημέρα της δικαίωσης των αγώνων και των θυσιών του δωδεκανησιακού λαού. Η χαρά των Δωδεκανησίων για την Ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα μπορεί να περιγραφεί από ένα απόσπασμα του αείμνηστου Ροδίτη δασκάλου Φώτη Βαρέλη: “Απόψε κρυφομίλησε η λευτεριά με μένα. Πάψετε Δωδεκάνησα, να ’στε συλλογισμένα». Κάθε λέξη ένα δικαίωμα υπεράσπισης των αγώνων των Δωδεκανησίων. Κάθε στίχος σύμβολο ελπίδας, ελευθερίας, ειρήνης. ΄Ενας στίχος- μήνυμα για τις προκλήσεις του σήμερα. Αυτό είναι το μήνυμα της Επανενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Μητέρα-Ελλάδα.
Οι αγώνες των Δωδεκανησίων, μας εμπνέουν και μας διδάσκουν. Στεκόμαστε περήφανοι στην ιστορία μας και τιμούμε τις θυσίες των ηρώων μας, ανώνυμων και επώνυμων, που με τόσα δάκρυα και αίμα πότισαν την Ελληνική Γη και τα άλλα μέτωπα των αγώνων τους. Σήμερα, ο εορτασμός της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, αποτελεί ένα ιστορικό αναστοχασμό των Δωδεκανησίων για το παρόν και το μέλλον των Δωδεκανήσων, γιατί η ιστορία κάθε τόπου, κληροδοτεί αξίες και διδάγματα, τα οποία πρέπει να αποτελούν τον φάρο και να καθοδηγούν τις επόμενες γενιές στους στόχους και στα οράματά τους. Τα Δωδεκάνησα, στην ευαίσθητη αυτή γεωπολιτική θέση, ασκούν κυρίαρχο ρόλο και δίνουν το δικαίωμα στην πατρίδα μας να αξιώσει τον απαιτούμενο σεβασμό και την δύναμη του ρυθμιστή των διεθνών εξελίξεων.