Ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, που διενεργεί αυτοπρόσωπη προανάκριση, θα απολογηθεί την 20ή Μαρτίου 2017, ο πρώην τραπεζικός διευθυντής, που πρωταγωνίστησε σε υπόθεση παρατραπεζικής δραστηριότητας σε κεντρικό υποκατάστημα συστημικής τράπεζας στο νησί της Ρόδου.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης, αιτήθηκε αρμοδίως στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, τη συνένωση και συνεκτίμηση, λόγω συνάφειας, του συνόλου των δικογραφιών, που έχουν σχηματιστεί σε βάρος του εντολέως του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζονται αρμοδίως από την Εισαγγελέα 14 συνολικά υποθέσεις, για τις οποίες μάλιστα η τράπεζα έχει υποβάλει ισάριθμα πορίσματα με συμπεράσματα διόλου κολακευτικά για τον ελεγχόμενο τραπεζικό υπάλληλο.
Ο καταγγελλόμενος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, επρόκειτο να δώσει εξηγήσεις για όσα του καταλογίζονται χθες ενώπιον της κ. Εισαγγελέως αλλά ζήτησε νέα προθεσμία για προσωπικούς του λόγους.
Από τις μέχρι τώρα καταγγελίες, φέρεται να προκύπτει ότι υπεξαίρεσε χρήματα πελατών με τρεις τρόπους:
-Έπειθε πελάτες της τράπεζας, που του είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη, να ανανεώνουν τις προθεσμιακές τους καταθέσεις στην τράπεζα, προσφέροντάς τους επιτόκια πέραν εκείνων που προέβλεπαν τα επενδυτικά της προγράμματα, τους εφοδίαζε με πλαστούς τίτλους προθεσμιακών καταθέσεων και πλαστά βιβλιάρια καταθέσεων, συνδεδεμένα με αυτούς και κάλυπτε τις υπεξαιρέσεις στους λογαριασμούς τους, με αναλήψεις ως και μεταφορές χρημάτων σε άλλους λογαριασμούς.
-Έπειθε άλλους, κυρίως άτομα, με τα οποία είχε αναπτύξει σχέσεις σε αθλητικό σύλλογο, στον οποίο είχε διατελέσει πρόεδρος, να του εμπιστευθούν τις καταθέσεις τους για να τις επενδύσει σε ομόλογα δήθεν του εξωτερικού με εξωπραγματικές αποδόσεις. Η δραστηριότητά του αυτή, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έγινε έξω από την τράπεζα, παρότι συναντήσεις εγίνοντο και στο γραφείο του. Φέρεται να ιδιοποιείτο τα χρήματα, που του εμπιστεύοντο και προς εξασφάλισή τους να τους χορηγούσε μεταχρονολογημένες επιταγές, 6μηνης διάρκειας, λογαριασμού του σε άλλη τράπεζα στις οποίες ενσωμάτωνε τον τόκο. Οι επιταγές αυτές, σε τρεις περιπτώσεις, που έχουν γίνει γνωστές, είναι ακάλυπτες. Ο ίδιος δε δικαιολόγησε το γεγονός, πρίν αποκαλύψει το σκάνδαλο η «δημοκρατική» και ξετυλιχθεί το κουβάρι των καταγγελιών, σε σοβαρή ασθένεια, που τους είπε ότι πάσχει.
-Η τρίτη μεθόδευση, που φέρεται να μετήλθε, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, προέκυψε από την καταγγελία ξενοδόχου. Όταν ξεκίνησαν οι ρευστοποιήσεις καταθέσεων υπό τον φόβο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, περί τα τέλη του Ιουνίου, φέρεται να έπεισε τον ξενοδόχο, που επέμεινε στο «σπάσιμο» προθεσμιακής του κατάθεσης σε ευρώ, να επενδύσει τα χρήματά του σε επενδυτικό πρόγραμμα, με μεγάλες αποδόσεις στο εξωτερικό.
Εξετάζονται μεταξύ άλλων οι ακόλουθες υποθέσεις σε βάρος του:
-Η περίπτωση ημεδαπού, στον τομέα των κατασκευών, από τον οποίο φέρεται να αφαίρεσε 196.234,68 ευρώ και 40.000 δολάρια ΗΠΑ.
-Η περίπτωση Ροδίτη, που ισχυρίζεται ότι χάθηκαν από λογαριασμό του 58.000 ευρώ.
-Η περίπτωση γυναίκας, γνωστής οικογένειας, που φέρεται να απώλεσε 45.000 ευρώ.
-Η περίπτωση ομογενή από το Βέλγιο, μέλους του αθλητικού συλλόγου, στην οποία αναφέρθηκε διεξοδικώς σε δημοσίευμά της η «δημοκρατική», που φέρεται να έχασε 324.364 ευρώ.
-Η περίπτωση ενός έτερου ημεδαπού που κατήγγειλε υπεξαίρεση 65.000 ευρώ.
-Η περίπτωση απώλειας 50.000 ευρώ από λογαριασμό άλλου ομογενή.
-Η περίπτωση ενός κατοίκου της δημοτικής ενότητας Αφάντου, που ασχολείται με τουριστικά επαγγέλματα, που φέρεται να έχασε 360.000 στερλίνες Αγγλίας.
Η επιλογή των θυμάτων του, δεν ήταν τυχαία, πέραν εκείνων με τους οποίους είχε αναπτύξει στενές σχέσεις εκμεταλλευόμενος την θέση του στην τράπεζα, φέρεται αρχικά να «χτύπησε» υπερήλικες άκληρες γυναίκες.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μια γυναίκα που φέρεται να συγκαταλέγεται μεταξύ των θυμάτων του προσκόμισε στην τράπεζα μεταξύ άλλων ένα έγγραφο στο οποίο φαίνεται ότι είχε στον λογαριασμό της το χρηματικό ποσό των 88.000 ευρώ.
Ο λογαριασμός της είχε όμως μηδενικό υπόλοιπο.
Ερευνήθηκε συγκεκριμένα ένα αντίγραφο απόδειξης ΑPS του καταστήματος Ρόδου της τράπεζας όμοιο με αυτή που παράγεται από το μηχάνημα easypay κατά την κατάθεση μετρητών σε τραπεζικό λογαριασμό.
Στην απόδειξη αναγράφεται η ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 14:06 με δικαιούχο την συγκεκριμένη γυναίκα, το ποσό των 88.000 ευρώ και ένας αριθμός συναλλαγής.
Από τον έλεγχο που έγινε αρμοδίως από την τράπεζα διαπιστώθηκε όμως ότι ο αναγραφόμενος αριθμός συναλλαγής υφίσταται στα βιβλία της τράπεζας και αντιστοιχεί σε κατάθεση μετρητών ύψους 10 ευρώ στον λογαριασμό την ίδια ημέρα και ώρα!!!
https://www.dimokratiki.gr/11-03-2017/apologite-o-protagonistis-paratrapezikis-drastiriotitas-megalos-o-arithmos-ton-thimaton/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.