Ρεπορτάζ

Εντονότατος προβληματισμός και ανησυχία για τους δασικούς χάρτες

Την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκειά τους, εξέφρασαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Φλεβάρης και ο διευθυντής Περιβάλλοντος κ. Πάνος Βενέρης σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς θα υπάρξουν συνέπειες σε πολλά από τα νησιά της περιοχής ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου –παρά το γεγονός πως χτες ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αναθεώρηση, με σειρά τροπολογιών.
Ο κ. Φλεβάρης, τάχθηκε αρχικά υπέρ της απόφασης που έλαβε το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στην πρόσφατη συνεδρίασή του:
«Το θέμα παρουσιάστηκε σε όλες τις παραμέτρους του. Όσον αφορά την δασική νομοθεσία τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Σίγουρα η χώρα μας πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις και μάλιστα βραχυπρόθεσμα. Σε πολλά θέματα δεν έχει εκσυγχρονιστεί πάνω στο θέμα των δασικών οικοσυστημάτων και της δασικής νομοθεσίας. Ο ίδιος ο νόμος δίνει μια προθεσμία, δύο ολόκληρα χρόνια για να την προσβάλει, ενώ με την νέα ρύθμιση, που αφορά περιουσιακά στοιχεία, δίνει προθεσμία μόλις δύο μήνες. Είναι αδύνατο να γίνουν διαδικασίες και μάλιστα με ηλεκτρονικό τρόπο, όπως λένε. Ζητούν ‘φωτοερμηνεία’ που χρειάζεται ειδικό δασολόγο για να το κάνει αυτό –κάτι που επίσης είναι χρονοβόρο» όπως είπε, επισημαίνοντας μια σειρά από νομικά λάθη και κενά τα οποία απαιτούν διορθώσεις.
Ο ίδιος ο κ. Φλεβάρης, εξήρε την πρωτοβουλία του ιδίου του περιφερειάρχη ώστε να αναδείξει το θέμα και να το φέρει προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, υπογραμμίζοντας πως κάθε πολίτης έχει κάθε έννομο δικαίωμα να προστατεύσει την περιουσία του.
 Ο Π. Βενέρης
Ο κ. Βενέρης επισήμανε μια σειρά από ‘παθογένειες’ του ελληνικού συστήματος, οι οποίες καταλήγουν σε βεβιασμένες αποφάσεις που βγαίνουν άρον – άρον για να κλείνουν τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα. «Εδώ και δεκαετίες ολόκληρες, αυτό το θέμα είναι σε εκκρεμότητα, υπεισέρχονται διάφοροι παράγοντες και εντελώς ξαφνικά καλούμεθα να το κλείσουμε βεβιασμένα. Αυτή η διαδικασία με τους δασικούς χάρτες, ενέχει πάρα πολλούς κινδύνους. Το δασολόγιο δεν καταρτίζεται τώρα. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες κατά το παρελθόν, είτε από τις διευθύνσεις δασών, είτε από ιδιώτες μελετητές, να κατατεθούν οι δασικοί χάρτες σε όλη την χώρα. Ξεκίνησε από το ‘ευαγγέλιο’ του Νόμου περί Δασών το 1979 και συνεχίστηκε μετέπειτα. Κατοχυρώθηκε συνταγματικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 και 2008 και έκτοτε γίνονται προσπάθειες δασολογίου. Με έκπληξη είδαμε τους δασικούς χάρτες μέσα από μια πολύ σύντομη διαδικασία βάσει κάποιων νόμων και μια προσπάθεια να κλείσει η διαδικασία άρον – άρον», όπως είπε.
Ο κ. Βενέρης, δήλωσε ακόμη πως επειδή οι δασικές εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο κατά τεκμήριο, ο ιδιώτης οφείλει να αποδείξει την κυριότητά του. «Αυτό το εγχείρημα, ενέχει πολλές παραμέτρους, που άπτονται της ατομικής ιδιοκτησίας. Γι αυτό τον λόγο όλα πρέπει να γίνουν με πολύ συνετά βήματα και να προηγηθεί μια διαδικασία διαβούλευσης η οποία να συμπεριλαμβάνει τους πάντες. Αυτή η διαβούλευση δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα με τους εμπλεκόμενους φορείς. Πώς είναι δυνατό να καλείται ο ιδιώτης να κάνει τέτοιες εξαιρετικά πολύπλοκες διαδικασίες, πληρώνοντας και τσουχτερά παράβολα;» διερωτήθη. Ωστόσο, υπογράμμισε πως η ύπαρξη δασικών χαρτών είναι απαραίτητη αλλά υπό προϋποθέσεις. «Δάσος όπως λέει η νομοθεσία, είναι σχεδόν τα…. πάντα! Εκείνο που δεν είναι δάσος είναι οι πόλεις, οι γεωργικές εκτάσεις και κάποιες άλλες εκτάσεις», εξήγησε ο κ. Βενέρης.
Να σημειωθεί πάντως, πως η αναστολή των δασικών χαρτών απαιτεί πολύ χρόνο –ενδεχομένως και άνω του ενός έτους, ενώ όπως επισημάνθηκε πολλά νησιά προσβάλλονται άμεσα από αυτές τις αλλαγές όπως η Σύμη, η Ψέριμος, η Πάτμος, κ.λπ.

 Η περίπτωση της Πάτμου
Όπως έγραψε η ‘δ’ στην Πάτμο, οι κάτοικοι είναι ανάστατοι με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο επίμαχο ζήτημα και την Πέμπτη πραγματοποίησαν γενική συνέλευση στο Πάτμιο Πνευματικό Κέντρο, όπου συστάθηκαν δύο επιτροπές. Σύμφωνα με όσα δήλωσε προς την ‘δ’ ο δήμαρχος κ. Γρηγόρης Στόικος οι επιτροπές αποτελούνται από επαγγελματίες, όπως μηχανικοί, δασολόγος κ.ά. προκειμένου να ζητηθεί συνάντηση με τον υφυπουργό Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμμελο για να θέσουν εκ νέου το ζήτημα. «Επιπλέον συστάθηκε επιτροπή αγώνα, η οποία θα έχει ως στόχο την μορφή των κινητοποιήσεων και αντιδράσεων των κατοίκων του νησιού. Ωστόσο, ο δήμαρχος Πάτμου ξεκαθάρισε πως οι κάτοικοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω και το αίτημα τους αφορά την ανάκληση των δασικών χαρτών, μέχρις ότου γίνει εμπεριστατωμένη έρευνα των εκτάσεων του νησιού, που κηρύχτηκαν δασικές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου