Συνεντεύξεις

Ε. Βόζεμπεργκ: «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Στην εκτίμηση πως το κλείσιμο της αξιολόγησης θα σημάνει λήψη νέων, επώδυνων μέτρων για την χώρα, προβαίνει σε συνέντευξή της στην «δ» η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη. Για τα σενάρια περί Grexit, δηλώνει πως διακινούνται από συγκεκριμένους κύκλους για λόγους σκοπιμότητας, ενώ για την συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής εκτιμά πως επιχειρεί να δημιουργήσει σκηνικό κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο. Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις και τις πολιτικές εξελίξεις, ξεκαθαρίζει πως η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή –και σύντομα.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Βόζεμπεργκ, το ‘θρίλερ’ με την αξιολόγηση  συνεχίζεται. Πόσο θα κρατήσει το ‘μαρτύριο της… σταγόνας’ κατά την άποψή σας;
Η διετής εμπειρία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αποδείξει ότι όταν αυτή διαπραγματεύεται δεν πρόκειται για θρίλερ, αλλά για δράμα με πολύ άσχημο τέλος για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Μεγάλες καθυστερήσεις, μεγάλες υποχωρήσεις, αφού στο τέλος όλες οι κόκκινες γραμμές κοκκινίζουν από τη ντροπή τους, ενώ ο λογαριασμός ανεβαίνει στα ύψη εις βάρος των ελληνικών νοικοκυριών.
Το “μαρτύριο της σταγόνας” αργά ή γρήγορα θα τελειώσει, γιατί η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει τα πάντα, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.
Το πρόβλημα είναι ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει νέα φοροεπιδρομή, περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολογήτου και μια ακόμη σειρά εξοντωτικών μέτρων, τα οποία όμως δεν αντέχει άλλο η κοινωνία.
Προφανώς τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, εάν η πρώτη και η δεύτερη αξιολόγηση είχαν κλείσει στην ώρα τους, με ευνοϊκότερο διεθνές περιβάλλον και με απόσταση από την προεκλογική περίοδο σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.
• Εκτιμάτε πως η κυβέρνηση θα επιβάλει νέα μέτρα και ενδεχομένως νέο μνημόνιο;
Όταν έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση το Μάιο του 2016 – και τότε όπως και τώρα μετά από πολύμηνη καθυστέρηση και δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση – το κλείσιμό της συνοδεύτηκε από τον κόφτη σε μισθούς και συντάξεις, το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια με το υπερταμείο, την πώληση των δανείων στα “κοράκια” των αγορών, τον αυξημένο ΦΠΑ ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής και πολλά άλλα δυσβάστακτα μέτρα.
Κάτι ανάλογο εκτιμώ ότι θα συμβεί και με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με μια σειρά νέων επώδυνων μέτρων. Ιδίως όταν με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης βρισκόμαστε παραμονές κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, που θα κρίνουν το μέλλον της Ένωσης, ενώ παράλληλα το διεθνές περιβάλλον έχει επιδεινωθεί και η στάση του ΔΝΤ έχει σκληρύνει.
Άλλωστε η σιγή ασυρμάτου που τηρούν επιμελώς τα κυβερνητικά στελέχη για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, επιβεβαιώνει τους φόβους για νέα σκληρά μέτρα.
Όμως επειδή η ευρηματικότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλείται στην επικοινωνιακή διαχείριση της αθέτησης των υποσχέσεών τους, με τον ίδιο τρόπο που η τρόικα έγινε θεσμοί και η ολοκληρωτική υποχώρηση έντιμος συμβιβασμός, έτσι και η νέα συμφωνία δεν θα ονομαστεί τέταρτο μνημόνιο, αλλά συμφωνία ανάπτυξης.
• Τα σενάρια περί ‘Grexit’ επανέρχονται. Τι θα μπορούσε να σημάνει αυτό για την χώρα μας αν φτάσουμε κοντά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Το ‘Grexit’ θα ήταν μία εφιαλτική προοπτική για την Ελλάδα, που θα τη γύριζε σε άλλες εποχές, αλλά αυτός ο κίνδυνος στην παρούσα φάση έχει απομακρυνθεί. Τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας διακινούνται από συγκεκριμένους κύκλους για λόγους σκοπιμότητας.
Όμως σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει το περιθώριο να μην προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της ΕΕ μετά το σοκ του Brexit, την έξαρση του μεταναστευτικού, την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και τα σενάρια για Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων, η Ελλάδα πρέπει να είναι ένας σοβαρός και αξιόπιστος εταίρος.
Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η στενότερη συνεργασία των κρατών μελών είναι προς το συμφέρον της χώρας μας. Αρκεί βέβαια να επανέλθουμε σε μια Ευρώπη αξιών, αλληλεγγύης και συνεργασίας με επίκεντρο τον άνθρωπο και τα δημοκρατικά ιδεώδη.
• Πώς είναι το ‘κλίμα’ στην Ευρωβουλή για την χώρα μας; Έχουμε συμμάχους στο πλευρό μας;
Η αλήθεια είναι ότι επί του παρόντος το ελληνικό ζήτημα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα στις Βρυξέλλες, αφού οι προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις μονοπωλούν το ενδιαφέρον.
Μάλιστα η προεκλογική περίοδος σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία δυσχεραίνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας, καθώς οι κυβερνήσεις των εν λόγω κρατών προσπαθούν να είναι φειδωλές απέναντι στην Ελλάδα, προκειμένου να μη δυσαρεστήσουν το εσωτερικό τους ακροατήριο.
Σε κάθε περίπτωση η στάση των ευρωπαίων απέναντι στη χώρα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνέπεια και την αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς. Όταν η ελληνική κυβέρνηση κατηγορεί την Ευρώπη, κωλυσιεργεί ή δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, δυσκολεύει το έργο ακόμη και των πιο θερμών υποστηρικτών μας.
• Η Τουρκία συνεχίζει την γνώριμη τακτική της με τις συνεχείς προκλήσεις, δηλώσεις κ.λπ. Πρόσφατα είδαμε και την στάση της απέναντι στο ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Τελικά, ποιον βλάπτει αυτή η συνεχιζόμενη κατάσταση;
Η Τουρκία με προκλητικές δηλώσεις, παράλογες διεκδικήσεις και συχνές παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου επιχειρεί να δημιουργήσει σκηνικό κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο.
Μεταξύ πολλών άλλων, έφθασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν τη Συνθήκη της Λωζάννης και την ελληνική κυριαρχία σε μεγάλο αριθμό ελληνικών νησιών, καθώς επίσης να πραγματοποιήσουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.  Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η στάση τους στο ζήτημα των Τούρκων αξιωματικών.
Πιστεύω ότι οι ανωτέρω κινήσεις σε σημαντικό βαθμό γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, σε μια απόπειρα  εξαγωγής της τουρκικής κρίσης, η οποία κορυφώθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Παράλληλα όμως εντάσσονται και στο “παζάρι” της τουρκικής ηγεσίας για το προσφυγικό, το Κυπριακό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όμως ανεξάρτητα από τα εκάστοτε κίνητρα των τουρκικών προκλήσεων, ελλοχεύει καθημερινά σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο μεταξύ των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, που εισέρχονται μαζικά στο FIR Αθηνών και των μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής της πολεμικής μας αεροπορίας.
Όταν σε έναν τόσο μικρό εναέριο χώρο για τα δεδομένα των αεροπορικών επιχειρήσεων εισέρχονται σε σχηματισμό 6 ή 8 τουρκικά αεροσκάφη και κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς και εμπλοκές με τα ελληνικά, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του κινδύνου.
Σε κάθε περίπτωση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις η Ελλάδα οφείλει να επιδείξει νηφαλιότητα, αλλά όχι υποχωρητικότητα.
• Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ‘ψαλίδα’ ανοίγει συνεχώς και η Ν.Δ. προηγείται με μεγάλο ποσοστό. Εκτιμάτε πως η χώρα θα πάει σε εκλογές μέσα στο 2017;
Το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της ΝΔ είναι αναμενόμενο και δικαιολογημένο. Η κυβερνητική ανεπάρκεια στο χειρισμό κρίσιμων ζητημάτων, η εμμονή σε υφεσιακά μέτρα, η διόγκωση της φτώχειας και η απροθυμία για μεταρρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον.
Ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να προκαλέσει εξελίξεις όχι από επιλογή, αλλά από φόβο, διαπιστώνοντας τη δημοσκοπική του κατάρρευση μετά την παταγώδη διάψευση των προσδοκιών που είχαν δημιουργήσει η ακατάσχετη παροχολογία και τα ασύστολα ψεύδη του.
Γι’ αυτό ετοιμάζεται να υπογράψει τα πάντα, παραβιάζοντας όλες τις “κόκκινες γραμμές” του με μοναδικό σκοπό την παραμονή του στην εξουσία.
Αδιαφορεί για το γεγονός ότι η οικονομία παραπαίει και τα ελληνικά νοικοκυριά υποφέρουν.
Όμως όταν σχεδόν οι 9 στους 10 πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,  γίνεται φανερό ότι αυτή δεν δύναται να μακροημερεύσει.
Είναι αλήθεια ότι οι εκλογές συνεπάγονται κόστος, όμως το κόστος παραμονής μιας τόσο ανίκανης κυβέρνησης, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο για τη χώρα.
Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα ξεκάθαρο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Όσο πιο γρήγορα έρθει η αλλαγή, τόσο πιο σύντομα θα βγούμε από το τέλμα και την κρίση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου