Ειδήσεις

Η Περιφέρεια αρωγός στο σημαντικό έργο που επιτελεί ο ΚοιΣΠΕ – Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου

Η επέκταση των δράσεών του στο νησί της Ρόδου, συζητήθηκε στη διάρκεια συνάντησης με τον Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Σωτρίλλη

 Στελέχη του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Π.Ε. (ΚοιΣΠΕ) – Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου, που εδρεύει στη Λέρο, δέχθηκε την Παρασκευή στο Γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής κ. Θωμάς Σωτρίλλης.

Η συνάντηση είχε διερευνητικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο της επέκτασης των δράσεων του ΚοιΣΠΕ Λέρου και στο νησί της Ρόδου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κκ Ανδρέας Γεωργίου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚοιΣΠΕ, Γιάννης Λουκάς, Διευθυντής Ψυχίατρος Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου, Πρόεδρος Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου, Χρήστος Γκουντίδης, Πρ. Πρόεδρος ΚοιΣΠΕ, Κώστας Κουβάς,  μέλος Δ.Σ.  και Δημήτρης Χατζαντώνης, συνεργάτης του ΚοιΣΠΕ. Συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της ΑΝΔΩ ΑΕ (ως εταίρου του ΚοιΣΠΕ) κ. Βάσω Παπαδημητρίου – Ξεπαπαδάκη, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑΝΔΩ ΑΕ κ. Ρένα Παυλάκη – Διακίδη, ο Διευθυντής της ΑΝΔΩ ΑΕ, κ. Κώστας Ζήφος, ο ιδρυτής πρόεδρος και επιστημονικά υπεύθυνος  της εταιρείας ψυχικής υγείας  “Πανάκεια”, ψυχίατρος Δρ. Αναστάσιος Πλατής και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Μιχάλης Τσουβαλάς.

 

Ο κ. Σωτρίλλης, αφού ενημερώθηκε διεξοδικά για το σημαντικό κοινωνικό και αποκαταστασιακό έργο που ο ΚοιΣΠΕ επιτελεί, με θεαματικά αποτελέσματα στην μέχρι τώρα πορεία του, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την δράση της και τόνισε πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα σταθεί αρωγός  σε κάθε προσπάθεια που θα έχει στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων αποκατάστασης, ένταξης και άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού για τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα στη Ρόδο και τα γύρω νησιά.

 

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι του ΚοιΣΠΕ, ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Π.Ε. Τομέα Ψυχικής Δωδεκανήσου, δημιουργήθηκε το 2002 στη Λέρο με σκοπό την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων για την απασχόληση ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Ο ΚοιΣΠΕ Δωδεκανήσου υπήρξε η πρώτη κοινωνική επιχείρηση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του θεσμικού πλαισίου για την αποασυλοποίηση των ψυχιατρείων της χώρας (Ν.2716/99) και θεωρήθηκε Καλή Πρακτική στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών.

Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός σήμερα έχει στη σύνθεσή του 431 μετόχους (46% άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, 34% εργαζόμενοι στο χώρο της ψυχικής υγείας, 20% ιδιώτες, 14 φορείς)

Οι δραστηριότητες που έχει αναπτύξει ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός είναι οι αγροτικές καλλιέργειες, το κυλικείο που εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες ασθενών, εργαζομένων και επισκεπτών 
του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου,  το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής – catering, 
το εργαστήριο επεξεργασίας – τυποποίησης μελιού και  μονάδα μελισσοκομίας, με το μέλι Λέρου “Άρτεμις” να αποτελεί το πρώτο προϊόν της Λέρου και το πρώτο τυποποιημένο προϊόν κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, με εξαγωγές και σε χώρες του εξωτερικού.

Όπως επισημάνθηκε, στη σημερινή δύσκολη περίοδο, ο ΚοιΣΠΕ Λέρου απασχολεί περί τα 30 άτομα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν καμία ουσιαστική δυνατότητα απασχόλησης.

Aπό το 2002 μέχρι και σήμερα, στις δραστηριότητες του ΚοιΣΠΕ έχουν απασχοληθεί συνολικά 103 άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, η πλειοψηφία των οποίων προέρχονται από τα Δωδεκάνησα (85%). Εξ αυτών 21 άτομα που απασχολήθηκαν στον ΚοιΣΠΕ επέστρεψαν στην εργασία τους, ενώ σε 7 περιπτώσεις προέκυψε επαγγελματική αποκατάσταση.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου