ο πρωί της 1ης Νοεμβρίου 2010, λίγα λεπτά μετά την έκρηξη παγιδευμένου φακέλου στα χέρια μιας υπαλλήλου εταιρείας courier στο Παγκράτι, η αστυνομία είχε καταδιώξει και συλλάβει δύο νεαρούς ηλικίας 20 και 22 ετών. Στην κατοχή τους είχαν βρεθεί δύο άθικτα δέματα-βόμβες, με παραλήπτες το πρώτο την πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα και το δεύτερο τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Στα σακίδια πλάτης τους αντίστοιχα, υπήρχαν δύο πιστόλια Glock και ένα χαρτί με χειρόγραφες σημειώσεις, που αποκάλυπταν σχέδιο αποστολής 14 παγιδευμένων δεμάτων σε στόχους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ανάμεσα σ’ αυτούς, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Οι δύο συλληφθέντες ήταν ο Παναγιώτης Αργυρού και ο Γεράσιμος Τσάκαλος, καταδικασμένοι σήμερα σε πολυετείς καθείρξεις για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Σχεδόν επτά χρόνια μετά τη «μέρα που δεν γύρισαν όλοι», όπως «βάφτισαν» (για προφανή λόγο) την 1η Νοεμβρίου 2010 τα ασύλληπτα, τότε, μέλη της οργάνωσης, το αντιτρομοκρατικό επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπο με ακόμα μία «τρομο-καμπάνια» της «Συνωμοσίας», υπό τον τίτλο «Σχέδιο Νέμεσις».
Ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο με το «σαμποτάζ» σε ευρείας κατανάλωσης τρόφιμα και αναψυκτικά και κλιμακώθηκε στη διάρκεια της εβδομάδας με την αποστολή παγιδευμένων με εκρηκτικά φακέλων στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι. Πώς όμως τα μέλη της οργάνωσης, ο πυρήνας της οποίας βρίσκεται στον Κορυδαλλό, κατάφεραν να κατασκευάσουν βόμβες και να τις ταχυδρομήσουν στο εξωτερικό;
Αξιωματικός από το αντιτρομοκρατικό επιτελείο δήλωσε ότι τα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας» έχουν στρατολογήσει νέους συνεργούς, χάρη στη συνδρομή των οποίων η οργάνωση συνεχίζει τη δράση της.
Προσδιόρισε τον αριθμό τους σε «ένα – δύο άτομα», τα οποία –όπως είπε– διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στην αποστολή των παγιδευμένων δεμάτων και στο σαμποτάζ σε τρόφιμα και αναψυκτικά τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο ίδιος προσέθεσε ότι ο αριθμός των τρομο-δεμάτων που τελικά ταχυδρομήθηκαν στο εξωτερικό είναι μικρός, ίσως και όχι πάνω από δύο, ακριβώς εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων «χεριών».
«Τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης διαθέτουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, κινητά τηλέφωνα, τους επιτρέπεται να δίνουν συνεντεύξεις. Είναι επόμενο να βρίσκουν απήχηση σε άτομα από το περιβάλλον τους», σχολίασε. Την ύπαρξη ασύλληπτων μελών της οργάνωσης υπαινίχθηκε σε δημόσιες δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν όσα είπε στην «Κ» υψηλόβαθμος αξιωματικός με καλή γνώση σε θέματα τρομοκρατίας.
Επεσήμανε ότι «στο αρχείο της Αντιτρομοκρατικής υπάρχουν στοιχεία για συγκεκριμένα άτομα που πήραν μέρος σε επιθέσεις ή απόπειρες επιθέσεων (με παγιδευμένα δέματα και εκρηκτικούς μηχανισμούς) εναντίον ανακριτών και εισαγγελέων, με πιο πρόσφατη αυτή εναντίον της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, το φθινόπωρο. «Η διαφορά με τα δέματα που ταχυδρομήθηκαν στο εξωτερικό είναι ότι αυτά εναντίον στόχων στην Ελλάδα είχαν καρφιά και ξυράφια καθώς δεν υπήρχε φόβος εντοπισμού τους από συσκευές ακτίνων Χ» τόνισε, σχολιάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.
Ιδιαίτερα προβληματική περιγράφεται η κατάσταση και εντός της φυλακής του Κορυδαλλού όπου κρατούνται τα μέλη του σκληρού πυρήνα της οργάνωσης, με τους υπαλλήλους της φυλακής να τονίζουν ότι οι συνθήκες ασφαλείας είναι αντίστοιχες με εκείνες που επικρατούσαν στις στάσεις και εξεγέρσεις της περιόδου 1990-1993. «Οι πτέρυγες της φυλακής δεν κλείνουν, ενώ και τα επισκεπτήρια, που υποτίθεται ότι πραγματοποιούνται υπ’ ευθύνη του συμβουλίου της φυλακής, γίνονται στην πραγματικότητα ανεξέλεγκτα. Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι για την κατάσταση που επικρατεί είναι ενήμερο το υπουργείο Δικαιοσύνης», σχολίασε πηγή με γνώση του θέματος.
Σχετικά με τον έλεγχο των δεμάτων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, κορυφαίος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. έκανε λόγο για «προβληματική διαδικασία που απαιτεί αναθεώρηση», ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της «Κ» στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής διευκρίνισε τα εξής:
«Οι συσκευές ελέγχου “διαβάζουν” την οργανική ύλη κάθε φακέλου ή δέματος. Τα εκρηκτικά στο μόνιτορ του χειριστή εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα και η συσκευή δίνει αμέσως σήμα συναγερμού. Στην προκειμένη περίπτωση όμως η ποσότητα εκρηκτικής ύλης (πυρίτιδα) ήταν μικρότερη των τριάντα γραμμαρίων και δεν εντοπίστηκε. Επιπλέον, καθώς τα δέματα δεν περνάνε ένα προς ένα από το σκάνερ αλλά πολλά μαζί μέσα σε σάκους, ο χειριστής τους είναι αρκετά πιθανό να μην εντόπισε τις μπαταρίες, τα καλώδια και τα λοιπά εξαρτήματα των μηχανισμών, κάτι που έγινε όταν το δέμα ελέγχθηκε μεμονωμένα στο αντίστοιχο μηχάνημα στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών».
Από ΕΛΤΑ, χωρίς κάμερες, σε Γερμανία – Γαλλία
Από γραμματοκιβώτια στο κέντρο της Αθήνας (και όχι από υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ που διαθέτουν κάμερες ασφαλείας) πιθανολογείται ότι εστάλησαν τα δέματα-βόμβες στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι. Αυτό φέρεται να προκύπτει από την ταυτόχρονη έρευνα που πραγματοποιούν η Αντιτρομοκρατική και οι αντίστοιχες υπηρεσίες Γερμανίας και Γαλλίας. Οι δύο μηχανισμοί έχουν πανομοιότυπα τεχνικά χαρακτηριστικά (συνδεσμολογία, πυροδοτικό μηχανισμό, εκρηκτική ύλη) και στην εξωτερική επιφάνεια των φακέλων υπάρχουν ελληνικά γραμματόσημα και σφραγίδες των ΕΛΤΑ. Το παγιδευμένο με εκρηκτικά πακέτο με παραλήπτη τον κ. Σόιμπλε διαπιστώθηκε ότι ταξίδεψε τη 14η Μαρτίου με εμπορική πτήση προς Φρανκφούρτη. Αντίστοιχα, αργά το βράδυ της Παρασκευής προσδιορίστηκε και το ακριβές δρομολόγιο του δέματος-βόμβας που παρελήφθη από διοικητική υπάλληλο του ΔΝΤ στο Παρίσι, με συνέπεια τον τραυματισμό της. Το δέμα ελέγχθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 14 Μαρτίου, δύο ώρες μετά το δέμα που κατέληξε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Ηδη πάντως την περασμένη Πέμπτη οι εισαγγελικές αρχές σε Γαλλία και Γερμανία έχουν διατάξει έρευνα για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και αναμένεται να υποβάλουν αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τη χώρα, ζητώντας να ενημερωθούν για τα ευρήματα των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.
Καθημερινή