Ειδήσεις

Γ. Πάππου: «Αδυνατεί πλέον ο κόσμος να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα»

Απαραίτητη, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδ/σου κ. Γιάννης Πάππου, μιλώντας στην «δ», την παράταση ως τα τέλη του 2018 για την ολοκλήρωση των έργων που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004, που ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος με επιστολή του στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Όπως εξήγησε ο κ. Γ. Πάππου, σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να ακυρωθούν επενδυτικά σχέδια αν δεν δοθεί η παράταση και πολλές εταιρείες να βρεθούν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.
Ανάμεσα στους βασικούς λόγους που επικαλείται ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ για την παράταση, είναι ότι μεγάλος όγκος έργων που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προθεσμίες, λόγω των καθυστερήσεων στην αδειοδοτική διαδικασία. Σημαντικό ρόλο παίζει η κρίση στην επιχειρηματική αγορά, που κορυφώθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, με αποτέλεσμα την αδυναμία εξέλιξης μεγάλου όγκου επενδύσεων λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας.
«Ζητάμε αυτή την παράταση, ώστε να μπορέσουν οι συνάδελφοι να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να ενταχθούν σε αυτά τα προγράμματα. Μέχρι να εγκριθεί το αίτημα από την τράπεζα, περνούν μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και χρόνια», λέει ο κ. Γ. Πάππου.

«Περικοπές ακόμα
και στο γάλα…»
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γ. Πάππου, χαρακτήρισε άσχημη την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την «βουτιά» που καταγράφηκε κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2017 στην πώληση γάλακτος: «Η κατάσταση είναι άσχημη κι αυτό φαίνεται σε όλα τα επίπεδα της αγοράς πλέον. Τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, δείχνουν ότι για πρώτη φορά στα επτά χρόνια κρίσης, ο κλάδος του γάλακτος υπέστη πλήγμα στους δύο πρώτους μήνες του 2017.
Αυτό δείχνει την αδυναμία του κόσμου να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα. Όταν γίνονται περικοπές ακόμα και στο γάλα, αντιλαμβάνεσθε πόσο δύσκολη έχει γίνει πλέον η κατάσταση».

Εναρξη σεζόν
με περσινό εμπόρευμα!
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι επιχειρηματίες της Ρόδου αυτή την περίοδο, που προσπαθούν να προετοιμαστούν χωρίς ρευστό για την νέα τουριστική σεζόν. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Γ. Πάππου, οι περισσότερες επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν με αποθέματα της περσινής περιόδου: «Οι περισσότεροι επιχειρηματίες θα ανοίξουν με εμπόρευμα από την περσινή τουριστική περίοδο, ευελπιστώντας ότι με το άνοιγμα της σεζόν θα καταφέρουν να ανακυκλώσουν τα κεφάλαια, για να μπορέσουν να προβούν σε επαναληπτικές παραγγελίες».
Αναντιστοιχία αφίξεων
και εισπράξεων
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σχολιάζοντας την υπεραισιοδοξία που επικρατεί ως προς την νέα τουριστική σεζόν, κρατά χαμηλούς τους τόνους εκτιμώντας ότι το σκηνικό θα είναι ίδιο με πέρυσι, που έσπασαν μεν τα κοντέρ των αφίξεων αλλά τα έσοδα ήταν μειωμένα. «Την τουριστική περίοδο του 2016, καταρρίφθηκαν όλα τα ρεκόρ στις αφίξεις χωρίς όμως αυτό να αποτυπωθεί αντίστοιχα στις εισπράξεις της τουριστικής βιομηχανίας όπου σημειώθηκε μείωση κατά 680 εκατομμύρια ευρώ. Εκτιμώ ότι και φέτος το σενάριο θα είναι το ίδιο, γιατί δυστυχώς αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να αντλούμε επισκέπτες- εν δυνάμει καταναλωτές- που δυστυχώς είναι πολύ χαμηλού οικονομικού επιπέδου. Δεν αφήνουν χρήματα στη χώρα μας. Η πλειονότητα επιλέγει το σύστημα all inclusive με αποτέλεσμα να μην κινούνται χρήματα στην αγορά, αφού κυκλοφορούν μόνο μέσα στις υποδομές των ξενοδοχείων και δεν επισκέπτονται καν τα αξιοθέατα της περιοχής μας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου