Την ανησυχία της εκφράζει στην «δημοκρατική» η νομική σύμβουλος της Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο, κα Μαρία Λιακόγκονα για την έκβαση και την τελική επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία το 80% του νησιού χαρακτηρίστηκε ‘δασικό’.
Για το θέμα έγραψε επανειλημμένα η «δ» και μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τις επαφές που είχε 16μελής αντιπροσωπεία της Πάτμου με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο την περασμένη εβδομάδα, η Μονή Πάτμου που απειλείται άμεσα από τις αποφάσεις αυτές, κατέθεσε χτες σχετικό υπόμνημα (ξεχωριστό) προκειμένου να αιτιολογήσει τα κεκτημένα της.
«Το ζήτημα της ανάρτησης των δασικών χαρτών δεν έχει σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μπορεί να αναρτήθηκαν οι χάρτες, αλλά αυτό δε σημαίνει πως διακυβεύεται ή κινδυνεύει η περιουσία της Μονής. Άλλωστε αυτό έχει επί σειράν ετών ξεκαθαριστεί με διάφορες πράξεις που έχουν προστατεύσει και έχουν κατοχυρώσει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Υπάρχουν και προηγούμενα νομοθετήματα για το νησί της Πάτμου με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί με νομοθετικό πλαίσιο ένα κατασταλαγμένο ‘μοτίβο’ για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και τα γεωτεμάχια όπου είναι δυνατή η δόμηση. Θεωρώ πως ο νομοθέτης λέει πως οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών δεν έχουν να κάνουν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ωστόσο θέτει εκ νέου υπό αμφισβήτηση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο», δήλωσε η κα Λιακόγκονα.
Παράλληλα, δεν έκρυψε την ανησυχία της για την τελική έκβαση της υπόθεσης αν και όπως υπογράμμισε: «Η ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής απολαμβάνει της ειδικής συνταγματικής προστασίας του Άρθρου 18 παρ. 8 του Συντάγματος όπου ο νόμος είναι σαφής», παραπέμποντας στην ιστορία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που είναι αδιαμφισβήτητο.
Πρόσθεσε ακόμη, πως με τις όποιες τροπολογίες πρόκειται να προωθηθούν, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η περίπτωση της Ιεράς Μονής Πάτμου.
«Ναι μεν ανησυχώ, αλλά είμαστε και παραμένουμε σε επαγρύπνηση», δήλωσε η νομική σύμβουλος, η οποία κατέθεσε χτες ξεχωριστό υπόμνημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την περίπτωση της Μονής, ενώ ζητείται και η απαλλαγή από το τέλος με το οποίο θα πρέπει να υποβληθούν οι σχετικές αντιρρήσεις.
Να σημειωθεί πως το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής είναι ξεκαθαρισμένο από τον 11ο αιώνα, όταν ο τότε αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός είχε δωρίσει με χρυσόβουλο, ολόκληρο το νησί στον Όσιο Χριστόδουλο –το οποίο επικυρώθηκε αργότερα και με ακόμη δύο χρυσόβουλα. «Η Πάτμος είναι ιδιωτική γη από τον 11ο αιώνα. Το είδαν όλοι οι Έλληνες νομοθέτες εδώ και χρόνια. Συνεπώς, η ίδια η Πολιτεία έρχεται σε μία αντίφαση –αν και προσπαθεί να εκπληρώσει απλώς τις μνημονιακές της υποχρεώσεις….», κατέληξε η κα Λιακόγκονα.
Υπενθυμίζουμε ότι προσφάτως, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε σχετικό υπόμνημα στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, ζητώντας την εξαίρεση των νομικών προσώπων της Εκκλησίας και την παραμονή στο παλιότερο καθεστώς των δασικών χαρτών.
Όσον αφορά την Μονή Πάτμου, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού προς την «δ»: «Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν τίθεται θέμα ιδιοκτησίας. Ο πρώτος κυρίαρχος για όλο το νησί είναι η Ιερά Μονή. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και αδιαμφισβήτητο. Εμείς ως δημοτική αρχή μαζί και με τους κατοίκους θα σταθούμε δίπλα στην Μονή», δήλωσε είπε ο κ. Στόικος.
https://www.dimokratiki.gr/22-03-2017/provlima-sti-moni-patmou-tous-dasikous-chartes/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.