Στο επίκεντρο έρευνας του Ειδικού Ανακριτή Διαφθοράς τίθεται, αρχής γενομένης από την 3η Απριλίου 2017 η πολύκροτη υπόθεση της οικονομικής διαχείρισης της δημοτικής επιχείρησης ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ.
Κατά παντός υπευθύνου της εταιρείας έχουν ασκηθεί συγκεκριμένα ποινικές διώξεις για υπεξαίρεση σε βάρος νομικού προσώπου του άρθρου 263Α και δη σε βάρος ανώνυμων δημοτικών επιχειρήσεων κατ΄εξακολούθηση και για ποσό άνω των 150.000 ευρώ, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και για κακουργηματική απιστία.
Η έρευνα είχε παραγγελθεί με αφορμή τις συνεχείς και δημόσιες καταγγελίες για ατασθαλίες μεγέθους στην οικονομική διαχείριση των εταιρειών ΡΟΔΩΝ ΑΕ και ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ.
Αφορμή για την προκαταρκτική εξέταση αποτέλεσαν τα όσα απίθανα είχε αποκαλύψει ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, την 18η Φεβρουαρίου 2011, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ι. Περδίκης.
Ο κ. Περδίκης έχει αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι ισολογισμοί της ΑΔΕΚΑΜ για τρία χρόνια δεν είχαν υπογραφή, ότι είχε καταργηθεί σχεδόν το λογιστήριο, ότι επιταγές διακινούνταν εξωλογιστικά, έκανε λόγο για υπερτιμολογημένα και εικονικά τιμολόγια και για αμοιβές μελών δ.σ χωρίς να περνούν από τα βιβλία και ότι δεν υπήρχε διοικητικό συμβούλιο.
Στην ένορκη κατάθεση που έδωσε ενώπιον της Πταισματοδίκη Ρόδου ο κ. Περδίκης προχώρησε και παραπέρα…
Αναφερόμενος στη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, γενικώς, τόνισε ότι ορισμένες ιδρύθηκαν όχι για να στηρίζουν πραγματικές ανάγκες των καποδιστριακών Δήμων, αλλά ανάγκες των πρώην δημοτικών αρχών και συγκεκριμένα για να έχουν στη διάθεσή τους ένα ευέλικτο εργαλείο για να αντιπαρέλθουν τη γραφειοκρατία και τις δυσλειτουργίες του δημόσιου τομέα. Κατήγγειλε επίσης ότι ορισμένοι αυτοδιοικητικοί είδαν τις επιχειρήσεις αυτές ως μέσον ενίσχυσης των πελατειακών τους σχέσεων ενώ ορισμένες είχαν ξεστρατίσει από τους καταστατικούς σκοπούς τους και βρέθηκαν να ασχολούνται με αλλότρια αντικείμενα που εξυπηρετούσαν άλλες δομές και υπηρεσίες των Δήμων με τρόπους μάλιστα που ισορροπούσαν στα όρια της νομιμότητας.
Τόνισε ακόμη ότι επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν σαν μηχανισμοί εύκολων προσλήψεων χωρίς να παρεμβάλλεται το ΑΣΕΠ και συνεπώς χωρίς διαφάνεια ενώ εκτίμησε ότι αυτές οι λειτουργίες οδήγησαν σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τις κατέστησαν προβληματικές.
Ο κ. Περδίκης κατέστησε σαφές με την κατάθεσή του ότι οι ισολογισμοί της ΑΔΕΚΑΜ δεν είναι υπογεγραμμένοι από κανέναν και δεν δημοσιεύθηκαν από το έτος 2008 και μετά. Επίσης γνωστοποίησε ότι για τους ισολογισμούς δεν συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο για να τους εγκρίνει και προφανώς η γενική συνέλευση, δηλαδή ο Δήμος Πεταλούδων, δεν συγκλήθηκε επίσης ποτέ για να τους εγκρίνει.
Με βάση πρόχειρους ισολογισμούς η εταιρεία είχε κεφάλαιο της τάξεως των 58.000 ευρώ και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2009 ζημιές 1,3 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις της ΑΔΕΚΑΜ ανεπίσημα ανέρχονται σήμερα στα 3,2 εκατ. ευρώ.
Σε έρευνα που έγινε στην ΑΔΕΚΑΜ με βάση διαταγές πληρωμών, αγωγές και πλειστηριασμούς, ο κ. Περδίκης θεωρεί ότι διακινήθηκαν ποσά άνω των 2 εκατ. ευρώ και ότι οι αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου δεν περνούσαν καν από τα βιβλία και ήταν χωρίς παραστατικά και χωρίς κρατήσεις.
Από τον έλεγχο της ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ που διενήργησε ο Ορκωτός Λογιστής – Πραγματογνώμονας κ. Αναστάσιος Κανδελάρης προέκυψε «τρύπα» ύψους 480.000 ευρώ περίπου.
https://www.dimokratiki.gr/23-03-2017/ston-idiko-anakriti-diafthoras-ikonomiki-diachirisi-tis-adekam-e/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.