Ελεύθεροι χωρίς όρους, αφέθηκαν χθες μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση του Ειδικού Ανακριτή Διαφθοράς και της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου 9 αιρετοί, του Δήμου Καρπάθου, που κατηγορήθηκαν για απιστία σχετική με την υπηρεσία και δη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και ΟΤΑ, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.
Οι κατηγορούμενοι, όπως έγραψε η «δημοκρατική», φέρονται να ενεπλάκησαν σε υπόθεση παράνομης πρόσληψης και απασχόλησης υπαλλήλου στον Δήμο.
Για την υπόθεση είχε σχηματιστεί δικογραφία και η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου είχε εισηγηθεί την αρχειοθέτηση της λόγω παραγραφής διότι η μετατροπή της επίμαχης σύμβασης έγινε το έτος 1999.
Με την απόψη αυτή δεν συμφώνησε η Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου που παρήγγειλε την άσκηση ποινικών διώξεων.
Η έρευνα κινήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα της μετατροπής της συμβάσεως εργασίας υπαλλήλου του Δήμου Καρπάθου από ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Από την έρευνα προέκυψε ότι με απόφαση του δημάρχου Καρπάθου στις 5.9.1997 προσελήφθη μια υπάλληλος με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου διαρκείας οκτώ μηνών. Από έλεγχο που έγινε στο ΙΚΑ φέρεται να προέκυψε ότι η υπάλληλος δεν υπηρετούσε και δεν είχε καμία εργασιακή σχέση με το Δήμο στις 16 Σεπτεμβρίου 1994 και πριν.
Συνεπώς δεν είχε τις προϋποθέσεις μετατροπής της σύμβασης ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Προέκυψε επιπλέον ότι η υπάλληλος στις 25.7.1998, δηλαδή μετά από δύο μήνες από τη λήξη της αρχικής σύμβασης επαναπροσελήφθη με απόφαση του δημάρχου ως εργάτης ύδρευσης παρότι έπρεπε να απολυθεί.
Παρά ταύτα εξακολούθησε να απασχολείται άτυπα στο Δήμο. Την 25.7.1998 είχε μεσολαβήσει τετράμηνη διακοπή μεταξύ της πρώτης και δεύτερης σύμβασης. Σύμφωνα με το νόμο η διάρκεια της απασχόλησης του εποχικού προσωπικού δεν μπορεί να υπερβαίνει τους οκτώ μήνες μέσα σε συνολικό χρόνο 12 μηνών. Συνεπώς η πρόσληψη δεν ήταν σύννομη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ανωτέρω, ενώ με την δεύτερη σύμβαση προσελήφθη ως εργάτης ύδρευσης, συνέχισε να εργάζεται σε θέση διοικητικού υπαλλήλου, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Δήμου Καρπάθου.
Όπως προκύπτει από έγγραφο του Παραρτήματος του Ι.Κ.Α. Καρπάθου από 1.6.1992 έως 5.9.1997 εργάζετο στην Εθνική Τράπεζα και σε άλλους εργοδότες. Στο Δήμο Καρπάθου προσελήφθη στις 8.9.1997. Συνεπώς δεν είχε τις προϋποθέσεις του νόμου για την μετατροπή της συμβάσεως ορισμένου χρόνου σε σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Απολογούμενοι χθες ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή Διαφθοράς οι κατηγορούμενοι κατέστησαν σαφές ότι η μονιμοποίηση της υπαλλήλου έγινε το έτος 1999, ότι τότε πληρούσε τις προϋποθέσεις για την μονιμοποίηση της και ότι η απόφαση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως μετά από έλεγχο που προηγήθηκε αρμοδίως.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Μ. Ιωαννίδης, Μ. Τσέρκης και Γ. Σεβδαλής.
https://www.dimokratiki.gr/23-03-2017/eleftheri-choris-orous-9-ereti-tou-dimou-karpathou/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.