Φρένο στις εκτιμήσεις για ανάκαμψη των τουριστικών εισπράξεων τη φετινή σεζόν βάζουν τα πρώτα στοιχεία για την πορεία των εσόδων των Ιανουάριο. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα έσοδα από τους τουρίστες που ήρθαν στη χώρα μας τον πρώτο μήνα της χρονιάς μειώθηκαν κατά 2,4% σε σύγκριση με τον περσινό Ιανουάριο. Η ανησυχία φορέων και επιχειρηματιών του κλάδου γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από το γεγονός πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και από τον Ιανουάριο του 2015.
Αν και ο πρώτος μήνας του έτους δεν μπορεί να είναι ενδεικτικός για την πορεία των εσόδων κατά τη διάρκεια της σεζόν, αποτυπώνει όμως την – όπως όλα δείχνουν- παγιωμένη πια τάση διαρκούς κάμψης της μέσης δαπάνης των επισκεπτών. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Μεσογείου, εντούτοις στην ελληνική περίπτωση, οι εισπράξεις εξακολουθούν να κινούνται εκτός στόχου, ενώ παράλληλα καταγράφεται και μείωση της παραμονής των τουριστών.
Πέρσι, τα έσοδα από τον Τουρισμό κατέγραψαν “βουτιά” 6,4%, φτάνοντας τα 13,2 δισ. ευρώ από περίπου 15 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος των επιχειρηματιών του χώρου. Αντίστοιχα η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 9,4%.
Η μεγάλη άνοδος στις προκρατήσεις που σημειώνεται τους τρεις τελευταίους μήνες από όλες τις βασικές αγορές, με κυρίαρχες τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης για τους προορισμούς της Τουρκίας, είχαν αναπτερώσει τις ελπίδες για βελτίωση των εισπράξεων τη φετινή περίοδο. Όπως έχει εκτιμήσει ο ΣΕΤΕ με βάση τα στοιχεία των αεροπορικών εταιρειών για τον προγραμματισμό θέσεων, οι διεθνείς αφίξεις θα ανέλθουν περίπου στα 26 εκατ. από 24,8 εκατ. το 2016. Συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, η κίνηση της οποίας αναμένεται πτωτική περίπου 20%, οι συνολικές αφίξεις για το 2017 υπολογίζεται να κινηθούν κοντά στα 28 εκατ., εφόσον οι οδικές αφίξεις μείνουν σταθερές.
Όσον αφορά στα έσοδα, ο σύνδεσμος είχε προβλέψει πως αν η μέση τουριστική δαπάνη ανακάμψει προς τα επίπεδα του 2015, θα μπορούσαν να κινηθούν μεταξύ 14,2– 14,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως τα έσοδα θα ανέβουν, ειδικά όσο εντείνεται ο ανταγωνισμός με άλλους προορισμούς στο ζήτημα των τιμών, αλλά και όσο οι υποδομές και το γενικό τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα παραμένει στα ίδια επίπεδα. Την ίδια στιγμή, μεγάλη είναι η ανησυχία και για τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις του προσφυγικού, καθώς πολλές επιχειρήσεις ρίχνουν τις τιμές των πακέτων σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες και να ανεβάσουν πληρότητες.
Πάντως, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά εξακολουθεί να αμφισβητεί τα στατιστικά που δίνει η ΤτΕ. Όπως ανέφερε, τα προσωρινά στοιχεία που δείχνουν μείωση εσόδων το 2016, κατά 800 εκατ. ευρώ, αμφισβητούνται από τα στοιχεία επίσημων φορέων και διεθνών οργανισμών, όπως του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και θα αποσαφηνιστούν από ομάδα εργασίας της Τράπεζας της Ελλάδας (αν και από εκεί προέρχονται τα στοιχεία) και του υπουργείου. Πρόσθεσε δε ότι τα έσοδα των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 1%, ενώ ο τζίρος στην εστίαση και τα ξενοδοχεία κατά 4,5% .
Βασιλική Κουρλιμπίνη-capital.gr