Ειδήσεις

Η ντύχτα του μεγάλου παζαριού-Θρίλερ στο μίνι Eurogroup

ε θρίλερ εξελίχθηκε το χθεσινό… μίνι Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου το ελληνικό επιτελείο συνάντησε τους εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου να παρουσιάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διαπραγμάτευση.

Μέχρι αργά τη νύχτα, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή Γιώργου Χουλιαράκη με τους δανειστές δεν είχε καταλήξει σε αποτέλεσμα.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές και «δύσκολες», με κάποια πρόοδο να έχει σημειωθεί στα καίρια ζητήματα που παρέμεναν ανοιχτά: το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και φυσικά την αγορά εργασίας.

Hταν η ώρα της αλήθειας, που θα έκρινε το αποτέλεσμα των εντατικών συσκέψεων στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Ο,τι συζητήθηκε τις προηγούμενες μέρες, από την ημέρα κιόλας του Eurogroup της 20ής Μαρτίου μέχρι και χθες, με τη συμμετοχή και της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Εφης Αχτσιόγλου, αλλά και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη μπήκε στο μικροσκόπιο των θεσμών.

Οι διαβουλεύσεις ήταν τόσο έντονες, που οι συμμετέχοντες δεν άφηναν το δωμάτιο των συζητήσεων για κανέναν λόγο. «Είναι σαν κοινό μυστικό ότι δεν πρέπει να βγει κανείς από την αίθουσα αν δεν υπάρξει συμφωνία», είπε αξιωματούχος στο «Εθνος».

Τα «αγκάθια»

Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος, τα βασικά «αγκάθια» της δεύτερης αξιολόγησης και της συνολικής συμφωνίας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ: μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό, Φορολογικό και θέματα της αγοράς εργασίας. Χαρακτηριστικό ήταν ότι όλες οι πλευρές κατά τις προηγούμενες μέρες δεν έλεγαν τίποτα, προκειμένου να διασφαλίσουν τη θετική πορεία των συζητήσεων προς ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. «Στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν», είχε εξηγήσει νωρίτερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Ρολφ Στράουχ, σε συνέντευξη που έδωσε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE.

«Με τη συνήθη πρακτική, αυτό προϋποθέτει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και την επικαιροποίηση του Μνημονίου Κατανόησης. Για την Ελλάδα, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των μεταρρυθμίσεων, ζητούμε επίσης συχνά να υλοποιηθούν κάποια προαπαιτούμενα (prior actions) πριν γίνει δυνατή η πλήρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ληφθεί μία απόφαση για εκταμίευση», πρόσθεσε.

Ο Στράουχ τόνισε ότι η Ελλάδα «έχει ολοκληρώσει το πιο δύσκολο τμήμα της προσαρμογής» και ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν πως η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 με τα μέτρα που έχει ήδη λάβει και εφαρμόζει.

«Για την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ήδη και εφαρμόζει τα αναγκαία μέτρα. Τα νέα μέτρα για τη φορολογία εισοδήματος και τις συντάξεις, τα οποία συζητούνται τώρα, αναμένεται να οδηγήσουν σε έναν πιο ισορροπημένο και φιλικό στην ανάπτυξη ελληνικό προϋπολογισμό, που θα δίνει τον δημοσιονομικό χώρο για κάποια κοινωνικά μέτρα. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε, επίσης, στο Eurogroup για τη διατήρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα, μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πρέπει να θέσουν ένα πιο ακριβές χρονικό πλαίσιο για αυτή τη μεσοπρόθεσμη περίοδο».

Ο οικονομολόγος του ESM τόνισε ότι η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή στις αρχές του 2015, προς το καλύτερο, και ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν έκτοτε έχουν δώσει καρπούς.

«Δεν υπάρχει μία αντιπαράθεση, όπως στις αρχές του 2015, όταν όλη η ατζέντα του προγράμματος είχε αμφισβητηθεί. Eκτοτε, η Ελλάδα εφάρμοσε πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποφέρει καρπούς: Η Ελλάδα επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει τώρα ένα πολύ σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ΕΜΣ εργάζεται σκληρά, στο πλαίσιο των συζητήσεων των θεσμών με την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

«Ελπίζω ότι όλα τα μέρη είναι έτοιμα να προχωρήσουν, ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε την αξιολόγηση γρήγορα», προσέθεσε. Ο Στράουχ ανέφερε ότι «η μεγαλύτερη ζημιά από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η αβεβαιότητα που προκύπτει. Αυτές οι καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση αποδεικνύεται ότι έχουν κόστος στην οικονομία, με τις ιδιωτικές επενδύσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να πλήττονται».

Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά-ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου