Ειδήσεις

Λίγα λόγια για τον μπακαλιάρο

Γράφει
ο Μανώλης Μοράρης,
Διαιτολόγος-
Διατροφολόγος
Παρόλο που η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί παράλληλα και περίοδο νηστείας, η εκκλησία, επέτρεψε να υπάρχουν δυο ημέρες όπου θα επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού. Μία από αυτές τις γιορτές είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, όπου παραδοσιακά συνηθίζεται εκείνη την ημέρα να τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά. Η δεύτερη ημέρα εξαίρεσης της νηστείας είναι η Κυριακή των Βαΐων.
Ο βακαλάος, μπακαλιάρος ή μπακαλιέρος, μερικά από τα ονόματα που δίνουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, είναι προτιμότερο να τρώγεται φρέσκος για να παίρνουμε όλες τις θρεπτικές του αξίες αλλά και ο παστός παρότι έχει χάσει θρεπτικές αξίες είναι επίσης θρεπτικά αξιόλογος.
Από τους καλύτερους παστούς μπακαλιάρους θεωρείται ο υγράλατος βακαλάος της Ισλανδίας (Gadus Morhua) που ψαρεύεται στο βόρειο Ατλαντικό ωκεανό που είναι από τους πιο καθαρούς και πλούσιους υγροβιότοπους στον κόσμο.

Ανήκει στην κατηγορία των ψαριών και όπως όλα τα ψάρια, αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και αμινοξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη δόμηση των ιστών και την αποκατάσταση των φθορών τους.
Η περιεκτικότητά του σε λίπος διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τα υπόλοιπα ψάρια. Κυμαίνεται από 0.5-2%.Τα λιπαρά του είναι τα γνωστά σε όλους μας Ως «καλά» λιπαρά, τα ω-3, τα οποία βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και προστατεύουν τις αρτηρίες μειώνοντας την πίεση.
Επίσης, είναι πλούσια πηγή σε μέταλλα, φώσφορο, μαγνήσιο και ιχνοστοιχεία.  Είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, η οποία έχει άμεση σχέση με την όραση. Άλλη μια σημαντική βιταμίνη είναι η βιταμίνη D, η οποία είναι υπεύθυνη για την αύξηση και τον εμπλουτισμό των οστών και των δοντιών αλλά και για την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου. Ακόμη, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι σημαντικές για την υγεία των νευρικών ιστών.
Σήμερα, το εξαιρετικά θρεπτικό αυτό ψάρι βρίσκεται στην «κόκκινη» λίστα της Greenpeace, λόγω υπεραλίευσης. Υπάρχει όμως στο εμπόριο σε αφθονία σε όλες του τις μορφές.

ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ
ΜΕ ΕΛΑΦΡΙΑ ΣΟΣ
Ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι που μαγειρεύεται πολύ γρήγορα, γεγονός που το καθιστά πρακτικό φαγητό εάν θέλετε να κάνετε ένα γεύμα μέσα σε λίγα λεπτά.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μπακαλιάρος κομμένος σε 5 φιλέτα
750 γραμμάρια ντοματάκια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
1 μέτριο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
3/4 φλιτζάνι λευκό κρασί
1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος light
1/2 κουταλάκι του γλυκού κορνφλάουερ
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Πασπαλίζετε τον μπακαλιάρο με ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
2.Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάρι και μαγειρεύετε ανακατεύοντας για ένα λεπτό. Μετά προσθέτετε το κρασί, τις ντομάτες και το ψάρι στο τηγάνι και το αφήνετε να σιγοβράσει.
3.Το σκεπάζετε και το αφήνετε να ψηθεί και μέσα, από 4 έως 6 λεπτά. Όταν γίνει βάζετε το ψάρι σε ένα μεγάλο πιάτο για να το κρατήσετε ζεστό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου