Ειδήσεις

“Ψήνονται” μέτρα και για το 2018

Του Σπύρου Δημητρέλη

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι μέτρα για το 2018 δεν πρόκειται να ληφθούν αφού η συγκεκριμένη χρονιά κλείνει δημοσιονομικά στη διαπραγμάτευση χωρίς αμφισβητήσεις από την πλευρά των δανειστών για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Μόνο που οι αριθμοί που έρχονται από το δημοσιονομικό μέτωπο αλλά και το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας προϊδεάζουν για διαφορετικές εξελίξεις.

Η πρόβλεψη πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί το τρίτο μνημόνιο αλλά και ο φετινός προϋπολογισμός είναι ότι η οικονομία φέτος θα παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξης του 2,7%. Ωστόσο, ο ένας οίκος μετά τον άλλο και κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες της χώρας μιλούν με βεβαιότητα για διάψευση των σχετικών προσδοκιών λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει στην οικονομία η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ήδη πολλοί μιλούν για ανάπτυξη φέτος της τάξης του 1% στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη στασιμότητα.

Αν καθυστερήσει και άλλο το κλείσιμο της αξιολόγησης όλο το πρόγραμμα θα τιναχθεί στον αέρα μαζί με τις βασικές δημοσιονομικές προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος 1,75% και 3,5% το 2018. Στο πλαίσιο αυτό, η όποια συμφωνία προκύψει τώρα ή αργότερα θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο παράθυρο για “διόρθωση” των δημοσιονομικών δεδομένων με τον προϋπολογισμό του 2018, δηλαδή έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Και αυτό θα γίνει είτε κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση είτε η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο και η χώρα συρθεί από τις εξελίξεις  -που θα είναι σίγουρα και πολιτικές- σε ένα τέταρτο πρόγραμμα-μνημόνιο.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδήμων περί τα δημοσιονομικά προκειμένου να καταλάβει ποια είναι τα μέτρα που μπορούν να έρθουν νωρίτερα από το 2019 προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες στα δημόσια οικονομικά. Είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η νέα περικοπή στις συντάξεις. Πρόκειται για τα μέτρα που με κάθε τρόπο προσπαθεί η κυβέρνηση να μεταφέρει στο 2010 ή και αργότερα προκειμένου να μην υποστεί το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η μείωση των εισοδημάτων που θα προκαλέσουν.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου