Ειδήσεις

Στο συρτάρι επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η πρόβλεψη ότι μέσα σε έξι μήνες κανένα μεγάλο έργο δεν θα έχει ξεκινήσει να υλοποιείται συγκέντρωνε σχετικά μικρές πιθανότητες επιτυχίας. Και αυτό, όχι μόνον εξαιτίας των εμφατικών δηλώσεων για εμφάνιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης το 2017 από τον πρωθυπουργό, όπως και από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αλλά και διότι μεγάλες επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται (από τότε) πολύ κοντά στη γραμμή εκκίνησης.

Ωστόσο, οι προσδοκίες δεν επαληθεύθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα, μισό χρόνο μετά, μεγάλα έργα, με αξία άνω των 3 δισ. ευρώ δισεκατομμυρίων, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολυάριθμες θέσεις εργασίας, να παραμένουν στην κατάψυξη.

Το Capital παρουσιάζει τα μεγαλύτερα projects που, αναίτια, η κυβέρνηση κρατά “παγωμένα”.

 Ούτε η πρώτη δόση για το Ελληνικό

Το εννεάμηνο που παρήλθε, από τον Ιούνιο του 2016, οπότε το Μέγαρο Μαξίμου με ενημερωτικό σημείωμα αναφερόταν στα οφέλη που πέτυχε μετά την αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης, έως σήμερα, δίχως αμφισβήτηση, είναι μικρό προκειμένου να ξεκινήσει η ανάπλαση της έκτασης των 5,2 χιλιάδων στρεμμάτων στο Ελληνικό. Ωστόσο, φαινόταν εφικτή η καταβολή της πρώτης δόσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, του συνολικού εφάπαξ τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ από το υπό τη Lamda Development επενδυτικό σχήμα.

Η γραμμή 4 του Μετρό

Αρχικά θα δημοπρατούνταν την άνοιξη, ύστερα το καλοκαίρι και στη συνέχεια ωσότου εξέπνεε η περασμένη χρονιά. Ωστόσο, η γραμμή 4 του Μετρό δεν έχει ακόμα δημοπρατηθεί ενώ θα πρόκειται περί… θαύματος εάν η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ολοκληρωθεί κατά τη φετινή χρονιά.

Η μακέτα της νέας γραμμής περιλαμβάνει 14 σταθμούς από το άλσος Βεΐκου μέχρι το Γουδί (άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Νήαρ Ηστ, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδί), ενώ φαίνεται να υπάρχει καταρχήν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του έργου.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ θα προέλθει από το (νέο) ΕΣΠΑ 2014-2020, με το έργο να είναι συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει αμφίβολο ακόμα και αν η κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου ξεκινήσει το 2018, ενώ στα χαρτιά επί μακρόν αναμένεται να παραμείνουν τα τμήματα άλσος Βεΐκου-Περισσός και Ευαγγελισμός-Παγκράτι-Ηλιούπολη.

Ωστόσο, ούτε κατά τη φετινή χρονιά ο στόχος αυτός είναι δυνατόν να επιτευχθεί, καθώς καταγράφεται μια άνευ προηγουμένου καθυστέρηση από το Δημόσιο ως προς την υλοποίηση των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαβημάτων, μεταξύ των οποίων είναι η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο. Ακόμα και σήμερα, όπως αναφέρουν στην αγορά, εάν ξεκινούσε ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, δύσκολα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι την εκπνοή της φετινής χρονιάς.

Πάτρα – Πύργος

Όταν ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, τον Απρίλιο του 2015, δήλωνε ότι μέχρι τον Ιούνιο “ξεπαγώνει” η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος, λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι ύστερα από δύο χρόνια ο οδικός άξονας θα ήταν μακέτα. Έκτοτε μεσολάβησαν οι δημοπρατήσεις των τεσσάρων πρώτων τμημάτων του δρόμου (τον οποίο ο υπουργός κατάτμησε σε οκτώ κομμάτια), όπου προσωρινός ανάδοχος είναι οι κατασκευαστικές εταιρείες του ομίλου Καλογρίτσα. Ωστόσο έως σήμερα η διαδικασία παραμένει “στον αέρα”, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 475 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η απάντηση στο ερώτημα πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες είναι άγνωστη.

Με τον αραμπά το τρένο

Η συμβασιοποίηση του τμήματος Ψαθόπυργος-Ρίο, αρχικού προϋπολογισμού 214 εκατ. ευρώ, αναμενόταν να λάβει χώρα αρχές της χρονιάς. Ωστόσο, ακόμα μία αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την Πόρτο Καρράς έχει προσθέσει μεγαλύτερη καθυστέρηση, παρά την απόρριψη της πρώτης αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει και αφορούσε την ακύρωση της συμβασιοποίησης. Ως εκ τούτου, βάσει του θετικού σεναρίου, οι υπογραφές μεταξύ του Δημοσίου και του αναδόχου δεν αναμένεται να πέσουν πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Τα απορρίμματα της Πελοποννήσου

Εδώ και μία τριετία η συμβασιοποίηση του έργου διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, ύψους 160 εκατ. ευρώ, βρίσκεται μετέωρη, όμως τα τελευταία δύο χρόνια οι καθυστερήσεις έχουν χτυπήσει “κόκκινο”. Η σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), παρότι έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν είναι δυνατόν ακόμη να υπογραφεί. Και αυτό, διότι απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση που να άρει τη στρέβλωση που είχε προκαλέσει ο Γιάννης Τσιρώνης ως πρώην υπουργός Περιβάλλοντος. Με τροπολογία του τελευταίου αφαιρούνταν η διαχείριση των στερεών αποβλήτων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και εκχωρούνταν  στον Φορέα Διαχείρισης (ΦΟΣΔΑ). Το γεγονός αυτό, όμως, ενισχύει το ρίσκο για τις πιστώτριες τράπεζες και τον ανάδοχο (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), καθώς ο ΦΟΣΔΑ αποτελεί έναν υποστελεχωμένο φορέα που καλείται να εισπράττει μέρος των δημοτικών τελών για να πληρωθεί ο ανάδοχος για την λειτουργία των υποδομών. Ως αποτέλεσμα, το έργο παραμένει, για πολλοστή φορά, στον “αέρα”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου