Ο Πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι και ο Γκι Φερχόφσταντ, συντονιστής της Διάσκεψης των Προέδρων για το Brexit, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στις 18:15 (ώρα Ελλάδος), μετά τη συνάντηση που θα έχουν οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων με τον Πρόεδρο, κατά την οποία θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση των συνεπειών της ενεργοποίησης του άρθρου 50 από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων θα συναντηθούν την Τετάρτη 17:00 (ώρα Ελλάδος) για να προετοιμαστούν για την προσεχή Ολομέλεια του ΕΚ (3-6 Απριλίου) στο Στρασβούργο. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Ταγιάνι, οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων, ο συντονιστής για τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο Γκι Φερχοφσταντ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) και η Πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων Danuta Hübner (ΕΛΚ, Πολωνία), θα αξιολογήσουν την αναμενόμενη ανακοίνωση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία θα ενεργοποιήσει την επίσημη διαδικασία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Η κοινή συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Τύπου Anna Politkovskaya (PHS 00A050) και θα μεταδοθεί ζωντανά από το EP Live και το EbS +
Να σημειωθεί ότι στις 29 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής για το Brexit.
Αυστηρή γραμμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μεταβατική συμφωνία
Προσχέδιο απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βάζει όριο σε μεταβατική συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας τα τρία χρόνια και τονίζει ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια δεν θα υπάρξει συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο.
Τουσκ σε Βρετανία: Μας λείπετε ήδη, ευχαριστούμε και αντίο
Συμφωνία – μαξιλάρι για το Brexit δεν θα μπορεί να διαρκέσει μετά το 2019, υπόσχεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, στην πρώτη επίσημη απάντηση από πλευράς ΕΕ για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από την Τερέζα Μέι. Η επιστολή της Μέι προς την ΕΕ παραδόθηκε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Στο προσχέδιο που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης αναπτύσσεται ο δύσκολος δρόμος που έχει μπροστά της η Βρετανία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποιεί την Μέι ότι η ΕΕ θα προστατεύσει τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντά της και ότι η θέση για τη Βρετανία στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου δεν θα είναι τόσο θετική όσο είναι σήμερα.
Η συμφωνία αποχώρησης θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ειδική πλειοψηφία (δηλαδή από το 72% των 27 κρατών – μελών, τα οποία να εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ -εξαιρουμένου του κράτους που αποχωρεί).
O διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, είπε ότι κάθε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα υπάρξει μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας θα αποτελεί «μεικτή συμφωνία» που θα απαιτεί έγκριση από τα Κοινοβούλια των 27 κρατών – μελών συν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πιο διαλλακτική στάση φαίνεται να τηρούν οι «27».
Οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών αναμένεται να υποσχεθούν την Τετάρτη να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στις «εποικοδομητικές» συνομιλίες με τη Βρετανία, ενώ δεν θα αναφερθούν στο ενδεχόμενο αποτυχίας να επιτευχθεί συμφωνία. Σε προηγούμενη εκδοχή της, η ανακοίνωση ανέφερε ότι η ΕΕ θα ήταν έτοιμη για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, παρ’ όλο που δεν θα το επιθυμούσε.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50
Σε ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημερώνει για το τι αναμένεται να ακολουθήσει μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.
Το Άρθρο 50
Το Άρθρο 50 ορίζει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποχωρήσει από αυτή. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες. Μόλις ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50, οι δύο πλευρές έχουν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η περίοδος αυτή μπορεί να επεκταθεί με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας, παρόλα αυτά υπάρχει η πιθανότητα αυτό να μην επιτευχθεί, σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Δύο συμφωνίες
Η ΕΕ και η Βρετανία, έχουν δύο χρόνια για να διαπραγματευτούν τη συμφωνία αποχώρησης, που θα ορίζει τις ρυθμίσεις για την αποχώρηση της χώρας από την Ένωσης και λαμβάνοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο των μελλοντικών τους σχέσεων. Οι συμφωνίες που θα καθορίζουν το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων των δύο πλευρών θα είναι μέρος ξεχωριστής συμφωνίας, την οποίας οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να διαρκέσουν περισσότερο.
Αν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν επιτυχώς, η συμφωνία αποχώρησης θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βρετανία, να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και από 20 από τα 27 κράτη μέλη που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο.
Η συμφωνία για το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων των δύο πλευρών θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.
Τι καλύπτει η συμφωνία αποχώρησης;
Η συμφωνία αποχώρησης καλύπτει ζητήματα όπως:
- Τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία.
- Τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ.
- Οι οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε η Βρετανία ως κράτος μέλος.
- Συνοριακά ζητήματα (ειδικά μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας).
- Η έδρα των ευρωπαϊκών οργανισμών.
- Οι διεθνείς δεσμεύσεις που έλαβε η Βρετανία ως κράτος μέλος της Ένωσης (για παράδειγμα η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα).
Τι καλύπτει η συμφωνία για το μελλοντικό πλαίσιο συνεργασίας;
Η συμφωνία για το μελλοντικό πλαίσιο συνεργασίας θα καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη συνεργασία των δύο πλευρών σε διάφορα θέματα, όπως η άμυνα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η προστασία του περιβάλλοντος, η έρευνα και η εκπαίδευση.
Βασικό κομμάτι της συμφωνίας θα αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.
Οι διαπραγματεύσεις
Μόλις η Βρετανία επικαλεστεί το άρθρο 50, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών, θα ορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές που θα λειτουργήσουν ως βάση της διαπραγμάτευσης. Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο πρώην επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Κατά την παρουσίασή του στο ΕΚ, ο κ. Μπαρνιέ, αρίθμησε σειρά αρχών που θα τηρηθούν κατά τις διαπραγματεύσεις: οι τέσσερις ελευθερίες πρέπει να μείνουν αδιαίρετες, οποιαδήποτε μεταβατική συμφωνία πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένη, η ένταξη στην ΕΕ πρέπει να βασίζεται σε ίσους όρους ανταγωνισμού και στο σεβασμό των κανόνων του ανταγωνισμού, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που έχουν συμφωνηθεί με τρίτες χώρες και τέλος η στενή συνεργασία στο τομέα της άμυνας και της ασφάλειας είναι επιθυμητή.
Τι συμβαίνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία;
Αν δεν υπάρξει συμφωνία ούτε και επέκταση των διαπραγματεύσεων, τότε η Βρετανία εγκαταλείπει αυτόματα την ΕΕ μετά την περίοδο των δύο ετών. Επίσης, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών, οι συναλλαγές της Βρετανίας με την ΕΕ θα γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ.
Ο ρόλος του ΕΚ
Η συμφωνία αποχώρησης δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ χωρίς τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τις επόμενες εβδομάδες οι ευρωβουλευτές αναμένεται να υιοθετήσουν ψήφισμα με τις κόκκινες γραμμές του Κοινοβουλίου.
Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από την πλευρά του ΕΚ έχει διοριστεί ο Γκι Φερχόφσταντ.
Οι ευρωβουλευτές μπορούν να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις με την υιοθέτηση ψηφισμάτων που θα καθορίζουν τη θέση του Κοινοβουλίου.
ΒΗΜΑ