Σε κάθε βάθρο πανελλήνιου πρωταθλήματος η Ελένη Τσαβαρή βρίσκεται σε περίοπτη θέση. Η αθλήτρια του συλλόγου «Μεσόγειος» Ρόδου δεν λέει όχι σε οποιαδήποτε πρόκληση και δείχνει μέσα από τις επιτυχίες της πως η θέληση και η εργατικότητα μπορούν να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Στην ατομική χρονομέτρηση του Ρίο η 43χρονη τότε Κριστίν Άρμστρονγκ έγινε η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια που κατακτά Ολυμπιακό μετάλλιο στην ποδηλασία και η μοναδική Αμερικανίδα που νικάει σε τρεις συνεχόμενους Ολυμπιακούς στο ίδιο αγώνισμα. Αν αρκετοί ισχυρίζονται πως ο αθλητισμός έχει ημερομηνία λήξης, τέτοιες περιπτώσεις αποδεικνύουν το αντίθετο. Γεννημένη ένα χρόνο μετά την Άρμστρονγκ, η Ελένη Τσαβαρή αποτελεί ελληνικό παράδειγμα πως η ηλικία δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο για έναν αθλητή. Πιο πρόσφατο κατόρθωμα της 43χρονης αθλήτριας είναι η νίκη στην ατομική χρονομέτρηση και η δεύτερη θέση στην αντοχή του Γύρου «Θυσίας», ενός εκ των πιο ιστορικών ποδηλατικών αγώνων στη χώρα μας. Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι διακρίσεις της. Η πορεία της στον χώρο ξεκίνησε το 2004 και από τότε μέχρι σήμερα έχει φορέσει τη φανέλα της πρωταθλήτριας Ελλάδας αμέτρητες φορές τόσο στην πίστα όσο και στο δρόμο. Και αν η πρώτη θέση του βάθρου είναι προφανές πως πρέπει να δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα, στην Τσαβαρή πολλές φορές έφερνε μια γλυκόπικρη γεύση γιατί έβλεπε πως κάποιοι δεν εκτιμούσαν τις προσπάθειές της. Όμως η πικρία της κρατούσε ελάχιστα. Όσο χρόνο χρειαζόταν για να κουμπώσει τα παπούτσια στα πετάλια και να ποδηλατήσει προς την επόμενη επιτυχία.
Αν την προκαλέσεις… θα χάσεις
Η Τσαβαρή είχε από μικρή σχέση με τον αθλητισμό αλλά ασχολήθηκε με την ποδηλασία στα 30 της. Νωρίτερα έπαιζε για 12 χρόνια μπάσκετ στο τοπικό πρωτάθλημα. Όση τεχνική της έλειπε τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής της με την ποδηλασία, τόσο την αναπλήρωνε με τη δουλειά που έκανε στις προπονήσεις. Η ημέρα της ξεκινάει στις 05:30 που βγαίνει για πρωινή προπόνηση, στη συνέχεια πηγαίνει στη δουλειά της και έπειτα ξανά για προπόνηση. Πέφτει νωρίς για ύπνο αφού μέρος της προπόνησης είναι και η σωστή ξεκούραση. Τι είναι αυτό που την ηρεμεί; Τα τρία της ζωάκια που υπεραγαπά. Τα δύο σκυλιά, η μία γάτα και η ποδηλασία είναι όλη η ζωή της. Αν θέλει κάποιος να την προκαλέσει, αρκεί να της πει πως δε μπορεί να κάνει κάτι. Τότε θα ματώσει μέχρι να βρει τρόπο να διαψεύσει τους πάντες και τα πάντα. Ο αθλητικός τσαμπουκάς της είναι εκείνος που την έχει φτάσει σήμερα σε σημείο να πρωταγωνιστεί στις εγχώριες διοργανώσεις παρά τα 43 της χρόνια. Η Τσαβαρή δεν θέλει τίποτα να της χαρίζεται αλλά δε θέλει και να της στερούν ο,τι κατακτά για πάνω από μια δεκαετία σε δρόμο και πίστα. Η Εθνική ομάδα αποτελεί μεγάλη τιμή για εκείνη αλλά και μεγάλη πληγή. Παρά τις επιτυχίες της η Τσαβαρή φόρεσε μόνο μία φορά τη φανέλα με το εθνόσημο, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πίστας του 2015. Ακόμα και τότε πήγε με δικά της έξοδα και γι αυτό έχει κάθε λόγο να νιώθει πως δεν πήρε από την ομοσπονδία της όσες ευκαιρίες άξιζε. Αυτές οι απογοητεύσεις την έκαναν πολλές φορές σκεπτική όσον αφορά στο μέλλον της. Πάντα όμως είχε δίπλα τους δικούς της ανθρώπους να τη στηρίζουν και να μη βάζουν φρένο στις φιλοδοξίες της. Κοντά της όλα αυτά τα χρόνια είναι ο προπονητής και σύζυγός της Σπύρος Τάντης. Μαζί μοιράζονται την ίδια τρέλα για το ποδήλατο. Ο Τάντης είναι εκείνος που η Τσαβαρή εμπιστεύεται όσο κανείς άλλος γιατί το πρώτο που εκτίμησε ήταν οι αξίες του ως άνθρωπος. Η φετινή χρονιά ενδέχεται να είναι η τελευταία της Τσαβαρή στην αγωνιστική ποδηλασία. Στη συνέχεια θέλει να παρακολουθήσει στο εξωτερικό σχολή προπονητικής και να επιστρέψει στη χώρα μας για να προσφέρει τις εμπειρίες της στα νέα παιδιά.
(sportsfeed.gr)