Χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα (όπως άλλωστε αναμενόταν) επί του επίμαχου ζητήματος για την αποτροπή κατασκευής υποσταθμού της ΔΕΗ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου.
Το θέμα ζήτησε να τεθεί προς συζήτηση ο επικεφαλής της παράταξης της ‘Λαϊκής Συσπείρωσης’ κ. Τάκης Πότσος, ενώ παρόντα ήταν και μέλη του ΑΠΟΠΕΣ – κάτοικοι των περιοχών.
Το κλίμα ήταν εξ αρχής πολύ ήρεμο -αν και αναμένονταν εντάσεις καθώς είχε προηγηθεί το μεσημέρι διαμαρτυρία των κατοίκων έξω από το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Άγιο Νικόλαο.
Στην εισαγωγή που έκανε ο πρόεδρος του δ.σ. κ. Βαγγέλης Μανδρακός, ενημέρωσε το σώμα ότι θα συγκληθεί τελικώς την επόμενη εβδομάδα η Διαπαραταξιακή Επιτροπή, ενώ δέχτηκε τηλεφώνημα από την διοίκηση της ΔΕΔΔΗΕ στην οποία ο κ. Παγώνης τον ενημέρωσε πως η διοίκηση της ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε οποιαδήποτε άλλη συνεδρίαση –καθώς το θεωρεί εκ του περισσού αφού οι εναλλακτικές θέσεις που προτείνονται δεν τους βρίσκει σύμφωνους.
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως η επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. θα γίνει το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας, με μοναδικό θέμα τον ισολογισμό – απολογισμό του 2016.
Εκπροσωπώντας τους κατοίκους, η επικεφαλής του ΑΠΟΠΕΣ κα Ευαγγελία Γαλανού κατέθεσε σχετικό ψήφισμα στον πρόεδρο του δ.σ. κ. Βαγγέλη Μανδρακό το οποίο και ανέγνωσε.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Οι κάτοικοι της πόλης μας μετά από πρόσκληση του συλλόγου των κατοίκων των Ανατολικών Συνοικιών (Αγ. Νικολάου, Αγ. Γεωργίου, Αγ. Δημητρίου) συγκεντρωθήκαμε σήμερα 30 Μαρτίου 2017 μπροστά από το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ ΑΕ και αφού ακούσαμε τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης , των φορέων και τους πολίτες,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ: ZHTAME ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ
1-Να προβεί στην άμεση διακοπή των εργασιών ανέγερσης του υποσταθμού και κέντρου διανομής υψηλής τάσης στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.
2-Να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και των φορέων της πόλης .
3-Να προχωρήσει άμεσα στην σύγκληση της διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα υποδείξει την καταλληλότερη εναλλακτική θέση, πάντα ΕΚΤΟΣ κατοικημένων περιοχών της πόλης μας.
4-Να σεβαστεί και να τηρήσει την αρχή της προφύλαξης για τη ζωή μας
5-Να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση του ΓΠΣ (που ορίζει τις χρήσεις γης)
6-Να αναβαθμιστεί με έργα ανάπλασης η περιοχή με την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας
ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ ΑΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ
Να σεβαστούν την φωνή και την αγωνία της τοπικής κοινωνίας και να σταματήσουν άμεσα το ΕΓΚΛΗΜΑ που επιχειρούν σε βάρος της ζωής, της υγείας, του περιβάλλοντος και της αισθητικής της πόλης μας. Να συντηρήσουν και να αξιοποιήσουν το μνημείο.
Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση.
Το παρόν ψήφισμα να κατατεθεί στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου και να αναγνώθει κατά την Συνεδρίαση της 30-3-2017.
Να κοινοποιηθεί :
στον Υπουργό Ενέργειας
στους Βουλευτές Δωδ/νησου
Στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
Στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου
Στην Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
Ο Φώτης Χατζηδιάκος
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στο ψήφισμα και στο ζήτημα που τέθηκε για πολλοστή φορά, λέγοντας: «Ξέρετε ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει έρθει και έχει συζητηθεί, ενώ έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις, οι οποίες δεν έχουν αλλάξει. Από την άλλη έχει συγκληθεί η εν λόγω επιτροπή η οποία έχει υποδείξει κάποιες θέσεις. Υπάρχουν θέματα που σχετίζονται άμεσα με τα αιτήματα των κατοίκων και κυρίως μετά την έκδοση αποφάσεων του Εφετείου Πειραιά αλλά και του ΣτΕ. Όσον αφορά τα αιτήματα και κυρίως αυτό που αφορά την Πολεοδομία, να σημειώσω ότι είναι η κατ’ εξοχήν υπηρεσία που αποφασίζει και εγκρίνει ή όχι άδειες που προσβάλλονται στα διοικητικά δικαστήρια. Από εκεί και πέρα, η κάθε δικαστική απόφαση ενέχει θέση νόμου. Και αν κάποιος από εμάς δεν εφαρμόσει τις αποφάσεις, παραπέμπεται. Συνεπώς, ούτε ο δήμαρχος ούτε το δ.σ. μπορούν να κάνουν κάτι άλλο». Ανέγνωσε μάλιστα ένα σχετικό έγγραφο στο οποίο αναγράφονται τα όργανα που έχουν την αρμοδιότητα για άδειες δόμησης κ.λπ. όπου αναφέρεται ρητώς και κατηγορηματικώς ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα για παρέμβαση σε τέτοια ζητήματα.
«Δεν θα μπορούσα να ζητήσω από το δ.σ. να πάρει οποιαδήποτε απόφαση που παρεμβαίνει σε τέτοιες υποθέσεις. Κι από την άλλη, παρά το γεγονός πως υπάρχουν οι αποφάσεις του δ.σ. με πολιτικό περιεχόμενο, δεν μπορεί κανένας να αγνοήσει την σχετική απόφαση του ΣτΕ», τόνισε ο δήμαρχος.
Όσον αφορά την σύγκληση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, ο δήμαρχος είπε ότι είναι θετικός ενώ όσον αφορά τα ζητήματα υγείας ξεκαθάρισε: «Η υγεία πάνω απ’ όλα» ζητώντας να μοιραστεί το πόρισμα του ‘Δημόκριτου’ για τις μετρήσεις που έχουν γίνει.
Για την τροποποίηση του Γενικού Πολεδομικού Σχεδίου που ορίζει τις χρήσεις γης, ο κ. Χατζηδιάκος είπε πως ακόμη κι αν έρθει ένα θέμα προς συζήτηση στο δ.σ. με την διάταξη αυτή, δεν μπορεί επί της ουσίας να αλλάξει κάτι: «Άδεια που έχει εκδοθεί με βάση τα προηγούμενα δεν μπορεί να αλλάξει».
Ο Στράτος Καρίκης
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης ‘Ροδίων Όραμα’ κ. Στράτος Καρίκης, είπε: «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το θέμα για το δ.σ. έχει κλείσει.
Ταυτόχρονα προβληματίζομαι για το αν εμείς σαν παράταξη θα συμμετέχουμε τελικώς στην συνεδρίαση της Διαπραταξιακής Επιτροπής. Ζήσαμε το ‘θέατρο του παραλόγου’ και μια παράσταση με την ΔΕΔΔΗΕ, ενώ είναι γνωστό ότι τα πάντα είναι προαποφασισμένα. Συνεπώς αυτή η θέση ήταν προκαθορισμένη, όσες θέσεις κι αν προταθούν. Σίγουρα υπήρχε άλλο σημείο, όμως συνχίζουμε να ζούμε το ‘θέατρο του παραλόγου’ -όχι μόνον για την ΔΕΔΔΗΕ αλλά και για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αυτοί οι κύριοι ήρθαν να μας κοροϊδέψουν στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο καθένας ως δημοτικός σύμβουλος ας αναλάβει τις ευθύνες του. Να μην ξανάρθουν όμως ποτέ αυτοί οι κύριοι να μιλήσουν. Από την άλλη και οι υπηρεσιακοί παράγοντες πρέπει να ελέγχουν και την παραμικρή λεπτομέρεια».
Ο Χατζής Χατζηευθυμίου
Ο επικεφαλής της παράταξης ‘ΡΟΔΗ’ κ. Χ. Χατζηευθυμίου, αναφέρθηκε στο 2010 όπου υπήρχε ένα πρόγραμμα το οποίο έπρεπε να χρησιμοποιήσει ο Δήμος Ρόδου για να κατασκευάσει ποδηλατόδρομους. «Εμείς ξεκινήσαμε αλλά έγιναν κάποιες καταγγελίες με συνέπεια να ακυρωθεί το έργο, να καταστραφεί ο ποδηλατόδρομος και να καταδικαστεί ο τότε αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Καμπουρόπουλος. Ακριβώς την επόμενη μέρα, έγινε δικαστήριο με τη ΔΕΗ διότι είχε κτίσματα 5.000 τ.μ. στη Σορωνή, στην παραλία, τα οποία ποτέ δεν νομιμοποίησε. Ωστόσο, η ΔΕΗ…. αθωώθηκε. ΔΕΗ κράτος εν κράτει! Μας κοροϊδεψαν μέσα σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Σε παλαιότερη συνεδρίαση που παρέστησαν όλοι, πήραν την απάντηση που έπρεπε. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. δήμαρχος, δεν μπορεί να παρέμβει και να υποχρεώσει κανέναν για να εκδοθεί άδεια. Πράγματι δεν μπορούμε να επέμβουμε στον επικεφαλής της Πολεοδομίας για να αλλάξει απόφαση.
Τίποτε δεν έχει νόημα εάν δεν ακυρωθεί η άδεια οικοδομής. Η πρότασή μου είναι η εξής: Υπάρχει και το ΤΕΕ. Μπορεί να κληθεί και να μας πει εάν υπάρχει νομιμότητα σε αυτή την άδεια. Εφόσον αποφανθεί, μπορούμε με την υπογραφή των δημοτικών συμβούλων, μειοψηφίας και πλειοψηφίας, να καταθέσουμε αγωγή κατά της απόφασης της ΔΕΗ. Η Πολεοδομία παραδέχεται ότι υπάρχουν αυθαίρετα –συνεπώς υπάρχει πρόβλημα με την άδεια. Πρότασή μου, είναι, να έρθει το ΤΕΕ και να μας πει ποια είναι η πρότασή του για το θέμα, με την υπογραφή όλου του δ.σ. να κάνουμε αγωγή για την ακύρωση της άδειας και να ζητήσουμε να μην προχωρήσει η κατασκευή του έργου –εάν θέλουμε να λέμε ότι υπερασπιζόμαστε αυτούς τους πολίτες».
Ο Γιώργος Υψηλάντης
«Ζήσαμε για μεγάλο διάστημα την θεατρική παράσταση της ΔΕΗ ότι δήθεν έκανε διάλογο με τους πολίτες. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι αυτοί ήθελαν να μας κάνουν ένα ‘μασάζ’ για να μας αλλάξουν την γνώμη. Οχυρωμένοι πίσω από κάποιες δικαστικές αποφάσεις, μας λένε ότι τους είναι αδιάφορο αν θα κάνουμε κάτι ή όχι. Δεν δέχονται ούτε να έρθουν στην Διαπαραταξιακή Επιτροπή. Αυτή η επιτροπή ορίστηκε για να καταγράψει κάποιες προτάσεις και να ολοκληρώσει το έργο της. Εάν η ΔΕΗ δεν θέλει να συμμετέχει, δικαίωμά της, θα κριθεί. Ωστόσο πρέπει να καταγραφεί ένα πόρισμα. Είναι ξεκάθαρη η θέση τους. Θα συμφωνήσω με το δεδικασμένο όπως είπε ο κ. δήμαρχος. Ωστόσο, έχουμε την εποπτεία λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών. Κι επειδή είναι ηλίου φαεινότερον ότι υπήρξε σωρεία παραβάσεων, πρέπει να το ξαναδούμε, ενώ δεν υπάρχει φάκελος καθώς είναι κατασχεμένος από την εσαγγελία. Η ευθύνη λειτουργίας της υπηρεσίας μπορεί να απασχολήσει τους προϊσταμένους μέσω συστάσεων» υπογράμμισε με την σειρά του ο επικεφαλής της παράταξης ‘ΡΟΠΟΑΝ’ κ. Γιώργος Υψηλάντης. Ωστόσο, επέστησε την προσοχή στον δήμαρχο καλώντας τον να εξετάσει με προσοχή τις κινήσεις που θα γίνουν από εδώ και στο εξής.
Πρότεινε μάλιστα να συνταχθεί μία επιστολή απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα με κοινοποίηση προς τον υπουργό κ. Σκουρλέτη όπου το δ.σ. θα εκφράζει ξεκάθαρα την άποψή του και να αποσταλεί μαζί με σχετικό φάκελο: «Από εκεί και πέρα, ας αναλάβουν κι αυτοί τις ευθύνες τους».
Ο Τάκης Πότσος
Ο επικεφαλής της παράταξης της ‘Λαϊκής Συσπείρωσης’ κ. Τάκης Πότσος ανέφερε πως οποιαδήποτε συζήτηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής δεν φαίνεται να δίνει ουσιαστική λύση. «Είναι καλό να συζητάμε τι θα κάνουμε νομικά κ.λπ. αλλά πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε ουσιαστικό επίπεδο. Ενδεχομένως αύριο μεθαύριο, ίσως να κληθούμε να συζητήσουμε πάλι ένα ανάλογο θέμα στο δ.σ. Γι αυτό πρέπει να δώσουμε μια λύση και να σταθούμε δίπλα στους κατοίκους. Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο της γενικότερης κατάστασης με τις ιδιωτικοποιήσεις. Το θέμα είναι πάνω απ όλα πολιτικό…», είπε, ζητώντας συντονισμό δράσεων για να αποτραπούν τα σχέδια της ΔΕΔΔΗΕ.
Απαντώντας ο δήμαρχος, είπε: «Όλοι οι συνάδελφοι έθεσαν τα θέματα όπως έπρεπε. Δεν μπορώ όμως να ξεπεράσω την απόφαση του ΣτΕ η οποία έχει κρίνει κάποια πράγματα. Πάνω σε αυτό πρέπει να δεχτούμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Είμαστε υποχρεωμένοι να τις σεβαστούμε».
Η κα Γαλανού, θέλησε να ενημερώσει το σώμα σχετικά με μερικά στοιχεία για το θέμα λέγοντας πως «πρέπει να υποχρεωθούν οι υπάλληλοι να κάνουν την δουλειά τους σωστά και να τηρούν τους νόμους. Πρέπει να ελεγχθούν οι λόγοι για την άδεια ανάκλησης της ΔΕΗ. Τρεις καταγγελίες κάναμε στην Πολεοδομία και δεν έχει κάνει τίποτα. Όσον αφορά την απόφαση του ΣτΕ δεν πήγε ποτέ ο φάκελος πουθενά».
Στην κα Γαλανού απάντησε ο κ. Μανδρακός που παρέπεμψε σε εκτενή συζήτηση και ενημέρωση που θα γίνει στην Διαπαραταξιακή Επιτροπή.
«Νομίζω ότι έγινε μια πολύ καλή συζήτηση και ρεαλιστική. Δεν μπορώ να υποχρεώσω τους υπαλλήλους μου να κάνουν την δουλειά τους. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλους τους υπαλλήλους του Δήμου Ρόδου ότι κάνουν σωστά την δουλειά τους. Είμαι υποχεωμένος να στηρίξω τους υπαλλήλους μου διότι είναι αυτοί που υπηρετούν τον πολίτη. Εάν έχει γίνει κάποιο λάθος, θα το βρούμε» είπε ο δήμαρχος, απαντώντας στην κα Γαλανού.
Άλλα θέματα
Ο κ. Χατζηδιάκος, έκανε μια σύντομη ενημέρωση για τα έργα που ενέταξε ο Δήμος Ρόδου στο πρόγραμμα Ίντερεγκ, στις εξελίξεις για την ένταξη του έργου της βίλας ‘Ακάβη’ καθώς και στην ολοκληρωμένη χωρική επέμβαση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (για πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων για πολεοδομική αναβάθμιση).
«Θα είναι εδώ ο μελετητής που θα συνεργαστεί με τις υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου. Έχει επιλεγεί η περιοχή Κόβα έως και το καρνάγιο μέχρι και την Ρόδου – Λίνδου ενώ θα συμπεριληφθεί και η παράλληλη οδός απέναντι από το Ροδίνι (οδός ‘Μεσογείων’). Εκεί καθένας από εμάς έχει δικαίωμα στις 20 ημέρες που θα είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο η πρόταση των μελετητών, να κάνει παρεμβάσεις».
Είπε ακόμη, ότι την προσεχή Δευτέρα με αφορμή την έκτακτη γ.σ. της ΚΕΔΕ θα εξετάσει το θέμα της επέκτασης της νέας μαρίνας Ρόδου –σε συνάντηση που θα γίνει στο υπουργείο Τουρισμού.
«Η μαρίνα λειτουργεί σήμερα με 396 θέσεις και η επέκταση που θα γίνει μέχρι τα σφαγεία θα έχει χωρητικότητα ακόμη 200 θέσεις. Η σύμβαση είναι υπογεγραμμένη από τον προκάτοχό μου Στάθη Κουσουρνά και απομένει να συμφωνηθεί από το υπουργείο Τουρισμού, το δ.σ. και τον ανάδοχο, το τίμημα. Από τον Μάιο που τελειώνει ένα λιμενικό έργο στην Σύμη, ο ανάδοχος θα συνεχίσει το έργο. Σήμερα έδωσα στις Τεχνικές Υπηρεσίες, οδηγίες ώστε να συνεχιστεί η περιμετρική οδος στο τέρμα της μαρίνας και να ολοκληρωθεί η αποτύπωση (με 500.000 ευρώ μέσω Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου). Για την ίδια περιοχή, θέλω να συγχαρώ το Λιμενικό Ταμείο επειδή ολοκλήρωσε την μελέτη ύστερα από δύο χρόνια για το σχέδιο ασφάλειας του λιμανιού (αναβάθμιση του τουριστικού λιμένα). Εάν μέχρι τις 30 Απρλίου έχουμε πάρει την παραχώρηση της ‘Ροδιακής Επαυλης’ θα ακολουθήσει το Ροδίνι», είπε, επικαλούμενος σχετική διαβεβαίωση του κ. Σαντορινιού και του κ. Τσακαλώτου.
Είπε ακόμη ότι θα εξεταστεί η αξιοποίηση του κτηρίου του παλαιού προξενείου ώστε να στεγαστεί το Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας και να γίνουν τα εγκαίνια τον προσεχή Μάιο.
Η πρόταση για τον ΔΗΦΟΔΩ
Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο κ. Χατζηδιάκος επανέφερε το θέμα της απώλειας των πόρων από τον ΔΗΦΟΔΩ, λέγοντας «Ο Δήμος έχασε 25εκ. ευρώ μέχρι σήμερα. Ακόμη δεν μπορώ να χωνέψω ότι μέσα σε αυτά τα 2,5 χρόνια, χάσαμε τόσα λεφτά. Όμως οφείλω να σεβαστώ αυτή την απόφαση –την οποία ως νομικός την καυτηριάζω, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Μακάρι να έβρισκα πρόθυμους συμπολίτες μας να προχωρήσουμε σε σύσταση νέου πόρου που θα αντικαταστήσει τον ΔΗΦΟΔΩ. Και μια που αναφέρθηκα σε αυτό, αν δεν προχωρήσει το ν/σ Σκουρλέτη θα παρακαλέσω το δ.σ. να πάρει μια τολμηρή απόφαση και να ζητήσουμε να διαγραφεί ό,τι έχει σχέση με τον ΔΗΦΟΔΩ για να μπορεί να προχωρήσει η οικονομία αυτού του τόπου».
Η ΠΝΑ ζητάει πίσω το…. ΚΕΠ!
Ο δήμαρχος ανέφερε ακόμη πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ζητάει με έγγραφό της την μεταστέγαση των γραφείων του ΚΕΠ λέγοντας: «Σύμφωνα με το νόμο Καλλικράτη, όπου υπήρχαν οι υπηρεσίες στεγάζονται και παραμένει εκεί όλος ο κινητός εξοπλισμός: ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αυτοκίνητα ή άλλα. Είναι θέμα συνεννόησης…» είπε.
Φραστικό επεισόδιο
με δημότη
Τέλος να σημειωθεί ότι εντός της αίθουσας, υπήρχαν μερικοί δημότες που πήγαν για να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση. Σε μια στιγμή κάποιος ‘εξερράγη’ (κυριολεκτικά) και καταφέρθηκε εναντίον του δημάρχου, εκστομίζοντας βρισιές με καθόλου… κόσμιο χαρακτήρα. Αιτία, οι τσιγγάνοι που καίνε συνεχώς λάστιχα και το νερό στην Απολακκιά, που όπως είπε, είναι βρώμικο. Κανένας δεν του απάντησε, ούτε του απηύθυνε τον λόγο. Ο ίδιος συνέχισε τις βρισιές (σε επίπεδο γηπέδου) και αποχώρησε αμέσως από την αίθουσα.