Σε μια οικονομική… βόμβα, τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων ευρώ, εξελίσσεται για τα δημόσια νοσοκομεία η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων. Η πιο προωθημένη επικοινωνιακά ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας, η δωρεάν κάλυψη των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, την οποία «διαφημίζουν» τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, αποτελεί μεν μια απαραίτητη και σωστή κίνηση, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έδωσε τα εχέγγυα της εφαρμογής της. Ασκεί δηλαδή, για ακόμη μια φορά, κοινωνική πολιτική στις πλάτες άλλων και χωρίς να δώσει… ένα ευρώ.
Ή μάλλον, από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί για την κάλυψη των οικονομικά αδύνατων το 2017 μόλις… ένα εκατομμύριο ευρώ για όλα τα νοσοκομεία πανελλαδικά, όσο δηλαδή χρειάζεται ο Ευαγγελισμός για… τρεις μήνες κάλυψης ανασφάλιστων. Υπολογίζεται ότι πανελλαδικά απαιτούνται συνολικά … 400 εκατομμύρια ευρώ! Βέβαια, οι ασκήσεις επί χάρτου του υπουργείου Υγείας προβλέπουν μεγάλο μέρος της δαπάνης να καλύψει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος όμως είναι ελλειμματικός και δεν έχει δώσει παρά ελάχιστα χρήματα στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), το 2016 νοσηλεύτηκαν 204.000 ανασφάλιστοι πολίτες στα δημόσια νοσοκομεία, η νοσηλεία καθενός, σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς, κοστίζει σχεδόν 2.000 ευρώ.
Ενδεικτικό είναι ότι μόνο το Γενικό Κρατικό «Γεννηματάς», ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, δαπάνησε 3,1 εκατομμύρια ευρώ το 2016 για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες και πρόσφυγες, ενώ έλαβε μόλις… 35.000 ευρώ. Τα στοιχεία που διαθέτει ο «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής και για άλλα νοσοκομεία της χώρας δείχνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την άμεση ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή τονωτική ένεση στα ταμεία των νοσοκομείων.
Γιατί τα νοσηλευτικά ιδρύματα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Οπως λένε στον «Ε.Τ.» γιατροί και προσωπικό, αναγκαστικά η «τρύπα» που δημιουργείται οδηγεί σε περικοπές σε άλλες ανάγκες, κυρίως στην ποιότητα των υπηρεσιών: Δεν συντηρούν τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και δεν αγοράζουν βασικά υλικά, ακόμη και είδη καθημερινής χρήσης, όπως σεντόνια. Το αποτέλεσμα είναι από τις λειτουργικές δαπάνες τους τα νοσοκομεία να καλύπτουν και τους ανασφάλιστους. Μόνο που επειδή και οι λειτουργικές δαπάνες είναι, επίσης, «κουτσουρεμένες», σε πολλά νοσοκομεία αναμένουν να τους τελειώσουν τα λεφτά πολύ πριν από το κλείσιμο του χρόνου, και συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 2017. Γιατρός μεγάλου νοσοκομείου λέει ότι λόγω του μεγάλου ανοίγματος της ψαλίδας μεταξύ εξόδων και εσόδων, πολλές δαπάνες του 2016, όπως για παράδειγμα κάποιες εφημερίες, μεταφέρθηκαν στο 2017, το οποίο έχει ακριβώς τον ίδιο προϋπολογισμό με το 2016 (συνολικά 1,156 δισ. ευρώ).
Στο όλο «παιχνίδι» της χρηματοδότησης έχει ρόλο ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ο οποίος όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν δύναται να χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία. Ο νεοσύστατος ΕΦΚΑ, στον οποίο μετέπεσε, είναι πλήρως ελλειμματικός.
«Θέλουμε να καλύπτουμε τους ανασφάλιστους πολίτες. Ετσι πρέπει. Ωστόσο να μας δώσουν και χρήματα. Πώς θα καλυφθούν; Πώς θα μας δώσει χρήματα ο ΕΟΠΥΥ όταν ο ΕΦΚΑ είναι ελλειμματικός κατά εκατοντάδες εκατομμύρια;», αναρωτιέται ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού και καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας.
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ-Ελεύθερος Τύπος