Ο πρώην διευθυντής της αγγλικής έκδοσης της Zaman προεδιποιεί για την παρουσία κατασκόπων του «σουλτάνου» στην Ελλάδα
Η πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter περί «αυξημένης και περίεργης κινητικότητας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα», προκάλεσε αίσθηση και συζητήθηκε έντονα.
Ο πρώην διευθυντής της αγγλικής έκδοσης της εφημερίδας Zaman, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, μιλάει στο «ΘΕΜΑ» από την Στοκχόλμη της Σουηδίας, όπου έχει αυτοεξοριστεί -φοβούμενος για τη ζωή του- από το περασμένο καλοκαίρι.
O 46χρονος δημοσιογράφος, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Άγκυρα, εφιστά την προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης, όχι μόνο για Τούρκους πράκτορες που κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα μας, αλλά και για πιθανό «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο, προκειμένου να κερδίσει ψήφους ο Ερντογάν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
– Κάνατε λόγο για «παράνομες επιχειρήσεις τουρκικών μυστικών υπηρεσιών». Τι ακριβώς εννοείται και που βασίζονται οι πληροφορίες σας;
Οι πληροφορίες μου βασίζονται σε δυο ξεχωριστές και έμπιστες πηγές που έχουν γνώση πάνω σε θέματα τέτοιας φύσεως. Ήταν περισσότερο γενικές αναφορές και αποφάσισα να μοιραστώ τις πληροφορίες μέσω μιας μικρής ανάρτησης στο Twitter.
Στο παρελθόν είχα γράψει εκτενώς για προβοκάτσιες που στόχευαν την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί από το ισλαμιστικο καθεστώς του Ερντογάν και τους νεο-εθνικιστές συνεταίρους του. Οι τωρινές πληροφορίες αφορούν τον αυξημένο αριθμό ενεργών κατάσκοπων στην Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες. Γνωρίζοντας καλά τον τρόπο λειτουργίας αυτών των τύπων στα σκοτεινά στενά της τουρκικής πρωτεύουσας, πιστεύω πως υπάρχει λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα.
– Δηλαδή, τι θα μπορούσαν να κάνουν και σε τι θα αποσκοπούσαν ενέργειες «τουρκικών μυστικών υπηρεσιών» στην Ελλάδα;
Είναι γνωστό πως πολλές χώρες πραγματοποιούν κατασκοπευτικές ενέργειες με σκοπό την συλλογή πληροφοριών, σεβόμενοι όμως τους κανόνες του παιχνιδιού. Στην περίπτωση όμως της Τουρκίας σήμερα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Βρίσκονται σε εξέλιξη μυστικές επιχειρήσεις καθαρά προς όφελος του Ερντογάν και των συνεταίρων του εις βάρος της Ελλάδας και των συμφερόντων ασφάλειας της Τουρκίας.
Δυστυχώς, η ΜΙΤ έχει εξελιχθεί ιδιωτική εταιρεία ντετέκτιβ του Ερντογάν, ο οποίος έχει καταχραστεί την εξουσία για προσωπικό όφελος και την χρησιμοποιεί, δημιουργώντας εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς του. Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένταση, να πέσει η Ελλάδα στην «παγίδα» του και έτσι να μαζέψει τις αναγκαίες ψήφους για το δημοψήφισμα στις 16 Απρίλιου. Ο Ερντογάν χρειάζεται μια τεχνητή κρίση με την Ελλάδα, για να αποσπάσει την τουρκική κοινωνία από τα οικονομικά προβλήματα που χειροτερεύουν συνεχώς.
– Φοβάστε κάποιο «ατύχημα» στο Αιγαίο ;
Είναι η κύρια ανησυχία μου. Δεν νομίζω πως ο Ερντογάν θέλει να κηρύξει ανοιχτό πόλεμο με την Ελλάδα. Ωστόσο θα χρησιμοποιήσει -όπως τον ακούμε συχνά τελευταία- εθνικιστική ρητορική και δρομολογεί κάποιο «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο. Μόνο που κανείς δεν μπορεί αν ξέρει, πόσο εύκολα το «θερμό» αυτό επεισόδιο μπορεί να ξεφύγει και να κλιμακωθεί και στη συνέχεια να μην μπορεί να «μαζευτεί».
Σας θυμίζω πως το 2003 είχε σχεδιαστεί ένα σχέδιο πρόκλησης τεχνητής έντασης με την Ελλάδα , όπου υπερ-εθνικιστές στρατηγοί είχαν προτείνει την κορύφωση των πτήσεων τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, με στόχο να πιεστεί η Ελλάδα ώστε να προχωρήσει σε κατάρριψη η οποία και θα έδινε αφορμή για «θερμό» επεισόδιο. Για την ιστορία αυτή, υπάρχουν ντοκουμέντα που αποκαλύφθηκαν στα δικαστήρια. Δεν έχουν φραγμούς. Το τελευταίο διάστημα στοχοποιείται η Ελλάδα ως «εχθρός» στο στράτευμα και στην τουρκική κοινωνία.
– Αν είχατε την ευκαιρία να συνομιλήσετε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τι θα του λέγατε;
Θα τον παρότρυνα να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην ασφάλεια και είναι σε επιφυλακή για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Η Αθήνα πρέπει να συνεργαστεί με τους συμμάχους της για αποτρέψει τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να καταστεί απόλυτος μονάρχης στην Τουρκία. Θα πρέπει να υπάρξει ένα δυνατό μήνυμα από την παγκόσμια κοινότητα προς τον Ερντογάν, να μην επιχειρήσει να περάσει την «κόκκινη γραμμή» και πως θα πρέπει να υπολογίσει τις επιπτώσεις των ενεργειών του
– Πώς είναι η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία ενόψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου;
Δυστυχώς, ουδείς σήμερα στο εσωτερικό της Τουρκίας μπορεί να βάλει φρένο στους παράνομους σχεδιασμούς του Ερντογάν. Επιχειρεί να ελέγξει πλήρως την εξουσία, και δεν υπάρχουν ελευθέρα και ανεξάρτητα ΜΜΕ, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αν κερδίσει το δημοψήφισμα μετατρέπεται σε απόλυτο διαχειριστή της εξουσίας. Η Τουρκία σήμερα φαίνεται πως κατευθύνεται στο γκρεμό με το καταπιεστικό σύστημα που έχει διαμορφωθεί. Με την κοινωνία διχασμένη, την οικονομία να έχει πάρει την κατηφόρα και πάρα πολλά ανοιχτά μέτωπα στο εξωτερικό.
Ο Ερντογάν παλεύει να επιβιώσει με το δημοψήφισμα. Γνωρίζει καλά πως εάν το χάσει και «εκθρονιστεί» ο ίδιος, η οικογένεια του και στενοί του συνεργάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη με κατηγορίες διαφθοράς, ενίσχυσης τζιχαντιστών στην Συρία κ.α. Πλέον ο Ερντογάν τα ρισκάρει όλα για όλα για να κερδίσει και να σταθεροποιήσει την πολιτική του ηγεμονία για όσο γίνεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αν ξεκινούσε μια νομική διαδικασία εναντίον του ιδίου, μελών της οικογένειάς του και των συνεργατών του στο εξωτερικό, τότε θα του είχε σταλεί ένα πολύ δυνατό μήνυμα. Παράδειγμα, η διενέργεια έρευνας εναντίον του γιου του Μπιλάλ με την κατηγορία του ξεπλύματος χρήματος στην Ιταλία, που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τη χώρα βιαστικά.
Μια άλλη περίπτωση ακόμα εκτυλίσσεται στη Νέα Υόρκη από την παραβίαση των νόμων κύρωσης του Ιράν από ανθρώπους πολύ κοντά στο Ερντογάν και αυτό φοβίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Μόλις αυτή την εβδομάδα αναπληρωτής διευθυντής της κρατικής δανειστή συνελήφθη στη Νέα Υόρκη για την ίδια υπόθεση από το FBI. ο διεφθαρμένος Ερντογάν επέτρεψε τουρκικές τράπεζες να χρησιμοποιηθούν για καταστρατήγηση νομών των ΗΠΑ στο Ιράν με αντάλλαγμα χρηματικά μερίδια από κάθε μεταφορά κεφαλαίων. Τώρα έχει αρχίσει να αισθάνεται τις πιθανές επιτάσεις της υπόθεσης
– Γιατί εγκαταλείψατε την Τουρκία; Σας κατηγορούν για σχέσεις σας με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Τι απαντάτε;
Όταν η κυβέρνηση άρχισε να συλλαμβάνει δημοσιογράφους αποφάσισα να φύγω, καθώς φοβόμουν ότι θα οδηγηθώ στη φυλακή με πλαστές κατηγορίες., από τη στιγμή που η δικαιοσύνη είναι ελεγχόμενη πλέον. Με κατηγορούν πως έχω σχέσεις με όλους τους «συνήθεις ύποπτους» στον μακρύ κατάλογο του καθεστώτος του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων ατόμων των ΗΠΑ, της ΕΕ, του Ισραήλ, του Βατικανού, της Ρωσίας και φυσικά του Γκιουλέν.
Αυτό είναι μέρος μιας καμπάνιας δυσφήμησης της δημοσιογραφικής μου πορείας τα τελευταία 20 χρόνια Η οικογένειά μου είναι μαζί μου ενώ έφτασαν στο σημείο να οδηγήσουν στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση την 79χρονη μητέρα μου. Σήμερα στις φυλακές του Ερντογάν είναι κρατούμενοι ήδη 200 δημοσιογράφοι και αναζητούνται άλλοι 100.
– Τι σημαίνει επικράτηση του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του Απριλίου ;
Η Τουρκία θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην αβεβαιότητα και ο Ερτογάν θα έχει κάνει πραγματικότητα το όνειρό του να εξελιχθεί σε… χαλίφη όλων των μουσουλμάνων. Είναι μεγαλομανής και πιστεύει πως αποστολή του είναι να «αναστήσει το χαλιφάτο. Θεωρεί «κληρονομιά» εδάφη στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, αψηφώντας διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις
protothema.gr