Ειδήσεις

Ποταπαγόρευση… λόγω υπερφορολόγησης

Συρρικνώθηκε η νόμιμη αγορά και οι καταναλωτές έκαναν στροφή σε φθηνότερα αλλά και λαθραία προϊόντα

Σε καθεστώς ποταπαγόρευσης ουσιαστικά ζει η αγορά αλκοολούχων ποτών λόγω της υπερφορολόγησης. Οι φορολογικές υπερβολές που επιβαρύνουν τα αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα οδήγησε σε συρρίκνωση της νόμιμης αγοράς και την άνθηση της παραοικονομίας ενώ οδήγησε είτε σε περιορισμό της κατανάλωσης είτε σε στροφή σε φθηνότερα προϊόντα, ακόμα και λαθραία.
Ενας κλάδος που εξασφάλιζε άμεσα και έμμεσα περί τις 50.000 θέσεις εργασίας και εισοδήματα στην αλυσίδα ύψους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ το 2008 σήμερα έχει συρρικνωθεί δραματικά με τους εργαζόμενους να υπολογίζονται περί τις 24.000, τα εισοδήματά τους σε 211 εκατ. και την εγχώρια προστιθέμενη αξία από 2,22 δισ. το 2008 σε λιγότερα από 1 δισ. ευρώ. Αιτία της συρρίκνωσης αυτής, που υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 50%, είναι η αύξηση των τιμών στα νόμιμα προϊόντα εξαιτίας του υπερδιπλασιασμού του ΕΦΚ στα 2.550 ευρώ ανά εκατόλιτρο από τα 1.135 το 2008.
Τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερφορολόγησης στα αλκοολούχα ποτά δείχνει και η σημαντική κάμψη της οικιακής κατανάλωσης αλκοολούχων. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Nielsen το 2016 οι πωλήσεις σημείωσαν διψήφια ποσοστά μείωσης για τις περισσότερες κατηγορίες καθώς μεγάλη μερίδα καταναλωτών λόγω των αυξήσεων έβγαλε από το καλάθι του σουπερμάρκετ ή περιόρισε σημαντικά τις αγορές.
Ειδικότερα, στο ουίσκι ο όγκος των πωλήσεων συρρικνώθηκε κατά 21,8%, στα λικέρ 15,3%, στο μπράντι και το κονιάκ 6%, στο ούζο 21,4%, στη βότκα 18,5%, στο τζιν 24,9%, στο ρούμι 31% και στην τεκίλα 30,7%.
Ειδική έκθεση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών δείχνει ότι αν και για τη νόμιμη αγορά αλκοολούχων οι εξαγωγές έδωσαν μια διέξοδο καθώς βελτιώθηκαν οι επιδόσεις κατά 30% την περίοδο 2009-2014, αυτό δεν αρκεί ως φαίνεται για να αντισταθμίσει τη μεγάλη υποχώρηση της νόμιμης εγχώριας αγοράς.
Οπως αναφέρεται, η υπερφορολόγηση ενίσχυσε την παράνομη διακίνηση και, ειδικά για τα παράνομα ποτά, εκτός από το γεγονός ότι δεν καταβάλλεται κανένας φόρος, είτε ειδικός φόρος κατανάλωσης, είτε ΦΠΑ, είτε εισοδήματος, είτε ασφαλιστική εισφορά, τίθενται σοβαρά ζητήματα ποιότητας καθώς δεν περνάνε από κανέναν ποιοτικό έλεγχο και δεν γίνεται καμία καταγραφή στοιχείων που να επιτρέπουν την ιχνηλασιμότητά τους.
Οι εκπρόσωποι της αγοράς αλκοολούχων ποτών εκτιμούν τις απώλειες από το λαθρεμπόριο ποτών στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ίδιες τις επιχειρήσεις αλλά και το Δημόσιο καθώς όσο περισσότερο διεισδύουν τα λαθραία ποτά τόσο περισσότερο συρρικνώνεται ο κλάδος, χάνονται θέσεις εργασίας και έσοδα για τα Ταμεία. Μάλιστα η γειτνίαση με χώρες που έχουν σημαντικά χαμηλότερους φόρους επιδεινώνει την κατάσταση καθώς ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην Ελλάδα είναι 41,6% πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και 350% πάνω από άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία.
Τα ΝΕΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου