Στην ημερίδα με θέμα «Η Προσφυγική Κρίση στην Ελλάδα – Φέρνοντας κοντά την Ανθρωπιστική Κοινότητα με την αντίστοιχη της Πολιτικής Προστασίας», που συνδιοργάνωσαν την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO), συμμετείχε ο Εντεταλμένος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χρήστος Ευστρατίου.
Στην Ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων της ΕΕ και συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. και τις ομόλογες Αρχές Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας. Συνολικά στις εργασίες συμμετείχαν εκπρόσωποι από 22 κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από εμπλεκόμενους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς μεταξύ των οποίων και η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. Σε Εθνικό Επίπεδο στις εργασίες συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αντιπροσωπείες από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Τόσκας, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης και μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης.
Κατά την διάρκεια των εργασιών της ημερίδας, που πραγματεύτηκε την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα, ως πεδίο σύγκλισης των κοινοτήτων της ανθρωπιστικής βοήθειας και της πολιτικής προστασίας, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά εκτός Βρυξελλών διδάγματα από την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (ΕΜΠΠ) για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, καθώς και από την έως τώρα εφαρμογή του νέου Κανονισμού 2016/369 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που αφορά στην Παροχή Στήριξης Εκτάκτων Αναγκών εντός της Ένωσης (ESI), για την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της Ε.Ε.
Εξετάστηκαν επίσης θέματα που αφορούν στην διασύνδεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε Διεθνή, Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο.
Τέλος στα θέματα όπου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση ήταν μεταξύ άλλων η ανάγκη υιοθέτησης μιας κοινής επιχειρησιακής ορολογίας, η απλούστευση των διαδικασιών και η ανάδειξη μιας ολιστικής προσέγγισης στην διαχείριση παρόμοιων καταστάσεων.