Aθήνα, 6
Καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε τηλεγράφημα από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ έχει επαναφέρει το ζήτημα της αξιοπιστίας του «δημοσιονομικού κόφτη» για το 2018 και συζητά την ανάγκη πρόωρης εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο. Ως απόρροια αυτών στο ίδιο τηλεγράφημα διατυπώνεται το ενδεχόμενο ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε που συναντάται το απόγευμα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να ζητήσει αύριο ανοιχτά στο Eurogroup τα μέτρα να έρθουν το 2018.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters ο Β.Σόιμπλε εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί σύντομα να υπάρξει συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό να μη γίνει στο αυριανό Eurogroup της Μάλτας.
Τι αναφέρει το
τηλεγράφημα
του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μία από τις πηγές με τις οποίες μίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ «έδειξε» το Βερολίνο ως ιθύνοντα νου πίσω από τις καινούργιες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο θέλει να ξανανοίξει το θέμα της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Ως αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να ζητήσει αύριο ανοιχτά την εφαρμογή των μέτρων ήδη από το 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την αλλαγή θέσης από την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.
Πηγές των Βρυξελλών χαρακτήριζαν, από τις αρχές της εβδομάδας, «περίεργη» τη στάση του ΔΝΤ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι και η Ελλάδα είχε κατά το παρελθόν ανοίξει κεφάλαια της διαπραγμάτευσης που θεωρούνταν, ήδη, συμφωνημένα.
Σε κάθε περίπτωση, Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμιζε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να ξεπεραστούν και αυτές οι δυσκολίες μέχρι και το αυριανό Eurogroup.
Έτερος αξιωματούχος σημείωνε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει ακόμα ελπίδα για την Παρασκευή», ενώ στις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν νέα σειρά επαφών πριν από την αυριανή συνεδρίαση.
Σημειώνεται, πως ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε εξαρχής στόχο να είναι σε θέση αύριο να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών, στη Βαλέτα, μία «κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία», η οποία θα ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο.
Aπό την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωνε νωρίτερα πως «βρίσκεται σε επαφή με τους υπόλοιπους θεσμούς και τις ελληνικές Αρχές», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος κατά το αυριανό Eurogroup. «Είναι αναγκαίο όλοι οι εταίροι να συνεχίσουν να εμπλέκονται με καλή πίστη, προκειμένου να βρεθεί μία συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Η Επιτροπή ελπίζει ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος κατά την αυριανή συνεδρίαση στη Βαλέτα», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Αννίκα Μπράιντχαρτ.
Προεξοφλεί πάλι
ο Αλ.Τσίπρας συμφωνία
και για το χρέος
Στο θέμα της αξιολόγησης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή παράδοσης της σήραγγας των Τεμπών εκτιμώντας ότι το κλείσιμο είναι πολύ κοντά «είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι». Ο πρωθυπουργός προεξόφλησε και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους και υποστήριξε πως η συνολική αυτή συμφωνία θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την επιτροπεία.
«Έχουμε διανύσει ένα δύσκολο δρόμο. Είμαστε στα τελευταία μέτρα της ανηφόρας. Δεν πρόκειται να κουραστούμε ή να κάνουμε πίσω στα τελευταία μέτρα της ανηφόρας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:
Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού, να μην αφήσουμε κανέναν να παίζει παιχνίδια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας.
«Το κλείσιμο της αξιολόγησης, είτε κάποιοι το θέλουν, είτε όχι, είναι πάρα πολύ κοντά. Τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν εδώ και μέσα στον Απρίλιο τελειώνουν οι ατέρμονες συζητήσεις και καθυστερήσεις για τα αναγκαία μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα επιτέλους κατακτά μία συνολική συμφωνία που της ανοίγει το δρόμο για έξοδο από το πρόγραμμα επιτροπείας και, παρά τις Κασσάνδρες, ανακτά τη δύναμη να σταθεί στα πόδια της», συμπλήρωσε.
Κικίλιας: Αν δεν κλείσει
τώρα η αξιολόγηση πάμε
για χρεοκοπία
“Εδώ που έχουμε φτάσει με αυτήν την κυβέρνηση, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση οδηγούμαστε σε χρεοκοπία αλλά πλέον και αν κλείσει, η χώρα θα σέρνεται σε συνθήκες ύφεσης, οικονομικής οπισθοδρόμησης και μαρασμού”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Κικίλιας.
“Η οικονομία και η κοινωνία βυθίζονται καθημερινά στην αβεβαιότητα. Ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για την εξουσία του. Επέλεξε συνειδητά να ρίξει τη χώρα στο καναβάτσο, αδιαφορώντας για τις ολέθριες συνέπειες από τη μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Στην πραγματικότητα έχει αποδεχθεί ήδη τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου. Προσπαθεί να δραματοποιήσει την υποτιθέμενη διαπραγμάτευσή του, για να δικαιολογήσει στους βουλευτές του, αυτά που δε θα έπρεπε να αποδέχονται με βάση τις διακηρύξεις τους. Στην ουσία διαπραγματεύεται με τις συνιστώσες του κόμματός του, το πολιτικό του μέλλον. Η ζωή των Ελλήνων επιβαρύνεται καθημερινά από την Ανικανότητα της κυβέρνησης των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου”, επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Εστιάζοντας στα της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για μία χώρα που τελεί υπό καθεστώς ασφυξίας. “Η υπερφορολόγηση, οι χαμένες θέσεις εργασίας, η στάση πληρωμών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι εκροές καταθέσεων επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει οι κυβερνώντες τη χώρα. Αλλά και στο μέτωπο της αέναης δήθεν διαπραγμάτευσης η εικόνα είναι απογοητευτική αν όχι εξαιρετικά ανησυχητική. Η 5η Δεκεμβρίου 2016 παρήλθε χωρίς συμφωνία. Όπως και όλα τα μετέπειτα χρονικά ορόσημα που η ίδια η κυβέρνηση έθεσε. Αδιέξοδο στις 26 Ιανουαρίου 2017. Όπως και στις 20 Φεβρουαρίου, στις 20 Μαρτίου και τώρα και στις 7 Απριλίου 2017. Ούτε ένα, ούτε δύο. Πέντε χρονικά ορόσημα χαμένα”, σημείωσε.
-12 δισ. ευρώ κοστίζει η καθυστέρηση
Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε το οικοσύστημα της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου πως το…κατενάτσιο στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έχει ήδη κοστίσει στην οικονομία δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ. Προς επίρρωση, δε, των λεγομένων του ανέφερε:
-Μόνο το 2016, η κυβέρνηση δεν εισέπραξε 6,1 δις ευρώ από τις δόσεις του 3ου Μνημονίου, στερώντας ρευστότητα που θα κατευθυνόταν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στον Ιδιωτικό Τομέα.