- Ο Καλύμνιος Καθηγητής Χειρουργικής Γεώργιος Πέρρος σήκωσε την εικόνα του Αγίου Σάββα.
- Παγκόσμιο Ιατρικό Συνέδριο στη Ρόδο, προς τιμήν του διπλωμάτη, πρωταγωνιστή της απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου, Σκεύου Ζερβού.
Την Εικόνα του Εν Καλύμνω Αγίου Σάββα σήκωσε στην περιφορά, ο Καλύμνιος Καθηγητής Χειρουργικής Γεώργιος Πέρρος, που τίμησε με την παρουσία του, τις εκδηλώσεις της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου, στο πλαίσιο της Εορτής του Αγίου.
Με τον κ. Πέρρο, είχαν συνάντηση, η πρόεδρος Μαρία Βάλλα και ο Α΄ αντιπρόεδρος Βασίλης Μπόλκας, όπου συζητήθηκε η διοργάνωση παγκοσμίου συνεδρίου το φθινόπωρο στη Ρόδο, με τη συμμετοχή, κορυφαίων Καλυμνίων και γενικότερα Δωδεκανησίων ιατρών ανά τον κόσμο.
Ήδη, για το λόγο αυτό, υπήρξε προσυνεννόηση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Χρήστο Μαντά. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις, με τον πρόεδρο της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής, ιατρό Δημήτρη Καλικάτζαρο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ώστε να ενταχθεί στις εκδηλώσεις για το έτος Δωδεκανήσου), το Δήμο Ρόδου, το Δήμο Καλύμνου και την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου.
Πλήθος κόσμου, παρευρέθηκε στον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Σάββα, όπου μετά το πέρας, παρακολούθησαν τις χορευτικές εκδηλώσεις των μελών της Ένωσης, δοκιμάζοντας τα γευστικά παραδοσιακά εδέσματα προσφορά, επιχειρηματιών της Ρόδου.
Πιστοί στη συνάντηση προς τιμήν του Αγίου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρώην βουλευτές Ν.Δ. Μίκα Ιατρίδη και Βασίλης Υψηλάντης ο πολιτευτής Στέφανος Δράκος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Νίκος Κωνσταντινίδης, μέλη του δ.σ. των Συλλόγων Κασιωτών, Κώων, Αστυπαλιτών, και αντιπροσωπείες τοπικών συλλόγων. Για την προθυμία προσφοράς, ντόπιων επιχειρηματιών και παραδοσιακών, μουσικών καλλιτεχνών, θα ακολουθήσει ευχαριστήριος επιστολή από την Ένωσή μας.
Λίγες μέρες πριν, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Ρόδο, της προέδρου Μαρίας Βάλλα, του Α΄ αντιπροέδρου Βασίλη Μπόλκα, της ειδικού γραμματέως Ειρήνης Ξενάκη και του εφόρου ταμείου Νικήτα Μπόλκα, με το δήμαρχο Καλυμνίων Γιάννη Γαλουζή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο, σε ανάμνηση της έπαρσης της Ελληνικής Σημαίας, με την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.
Όπως είναι γνωστό, η απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από την ιταλική κατοχή, επετεύχθη, χάρη στις προσπάθειες και τις διπλωματικές σχέσεις του Καλύμνιου ιατρού Σκεύου Ζερβού, που έπεισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, λόγω φιλίας μαζί του, να απαιτήσει από τους Ιταλούς, να παραδώσουν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα.
Ο Σκεύος Ζερβός, σε συνεργασία με τα Δωδεκανησιακά, Παροικιακά Σωματεία, ίδρυσε τον Αιγαιπελαγικό Σύλλογο, με έδρα την κλινική του στην Αθήνα και μαζί, συνέταξαν το διπλωματικό έγγραφο, που αποδείκνυε την ελληνικότητα των νησιών μας. Αυτό, ήταν η απαρχή του απελευθερωτικού αγώνα των Δωδεκανήσων.
Στη συνέχεια, ίδρυσε τον Δωδεκανησιακό Σύλλογο, που σκοπό είχε την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και αυτό επετεύχθη, αφού επηρέασε αρχικά τη βρετανική διπλωματία, στη συνέχεια, συμμετέχοντας στο Συνέδριο Ειρήνης των Παρισίων και πρωταγωνιστώντας στη σύγκλιση στη Γενεύη, Διεθνούς Συνεδρίου Μειονοτήτων υπό την ιταλική δυναστεία. Για εκείνον, η Δωδεκάνησος, ήταν ιδέα, σκέψη, φιλοσοφία, θρησκεία, λατρεία και η ελεύθερη Δωδεκάνησος, μόνιμος στόχος…
Εξ΄αυτού, μετά την απελευθέρωση, παρέμεινε η γνωστή ρήση «Δωδεκάνησος σημαίνει Σκεύος Ζερβός και Σκεύος Ζερβός σημαίνει Δωδεκάνησος».
Ως βουλευτής δε Δωδεκανήσου, ο Σκεύος Ζερβός, εξασφάλισε τεράστια κεφάλαια, τα οποία διοχέτευσε στην υγεία, την παιδεία και την εθνική άμυνα.
Η συνάντηση στη Ρόδο, των κορυφαίων Καλυμνίων, της ιατρικής επιστήμης ανά τον κόσμο, θα έχει τον χαρακτήρα Μνημοσύνου, για τα 50 χρόνια από το θάνατο του επιστήμονα, που ανακάλυψε πρώτος στον κόσμο την τηλεϊατρική και τη μεταμόσχευση οργάνων, του ιδρυτικού στελέχους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, του εμπνευστή της ίδρυσης Πανεπιστημίου στη Ρόδο, του αδιαμφισβήτητου απελευθερωτή των Δωδεκανήσων, του Καλύμνιου ιατρού, βουλευτή Δωδεκανήσου, διπλωμάτη, Σκεύου Ζερβού.
Ο Γεν. Γραμματέας Η Πρόεδρος
Αναστάσιος Κουντούρης Μαρία Βάλλα