Για την 12η Μαΐου 2017 αναβλήθηκε χθες η εξέταση ενώπιον του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της προσφυγής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την οποία ζητείται η ακύρωση της υπ’ αρίθμ. 31/2017 απόφασης του Ε’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία δεν επιτρέπεται η υπογραφή του σχεδίου της 3ης συμπληρωματικής σύμβασης για την κατασκευή υπολειπομένων εργασιών και έργων αγωγών μεταφοράς και διυλιστηρίων του Φράγματος του Γαδουρά.
Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αποτέλεσε την αφορμή για την διακοπή της λειτουργίας του φράγματος.
Όπως εκθέτει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την προτεινόμενη 3η Συμπληρωματική Σύμβαση Εργασιών (3η Σ.Σ.Ε.) αντιμετωπίζεται η δαπάνη εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών αποδοτικής λειτουργίας, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό ανατεθέν έργο της πρώτης συναφθείσας σύμβασης, προέκυψε όμως η ανάγκη να εκτελεστούν λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων και είναι απόλυτα αναγκαίες για τη λειτουργία και συντήρηση του έργου.
Η 3η Συμπληρωματική Σύμβαση Εργασιών (3η Σ.Σ.Ε.) συντάχθηκε για να συμπεριλάβει εργασίες που αφορούν σε παράταση της περιόδου αποδοτικής λειτουργίας του έργου, για διάστημα οκτώ μηνών, το οποίο (διάστημα) δεν περιλαμβάνεται στο αρχικό ανατεθέν έργο, ούτε στην αρχική σύμβαση και την πρώτη και δεύτερη συναφθείσα συμπληρωματική σύμβαση και κατέστη αναγκαίο λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων, δηλαδή λόγω της απρόβλεπτης επιμήκυνσης των διαδικασιών δημοπράτησης της παροχής υπηρεσιών συντήρησης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων για το μέλλον (η οποία δεν οφείλεται σε ενέργειες ή παραλείψεις της Υπηρεσίας, που ενήργησε έγκαιρα), και οι οποίες (εργασίες αποδοτικής λειτουργίας) δεν μπορούν κυρίως τεχνικά να διαχωριστούν από την κύρια σύμβαση, είναι δε απόλυτα αναγκαίες για την τελειοποίησή της. Στην 3η Σ.Σ.Ε. εντάχθηκαν εργασίες που τιμολογούνται με το συνολικό ποσό των 672.138,67 € , το δε συνολικό ποσό των συμβάσεων της 1ης Σ.Σ.Ε., 2ης Σ.Σ.Ε. και 3ης Σ.Σ.Ε. στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αμοιβή για την σύνταξη των απαιτούμενων μελετών για τις συμπληρωματικές εργασίες, χωρίς την αναθεώρηση και το Φ.Π.Α., ανέρχεται σε ποσοστό 37,47% του ποσού της αξίας της αρχικής σύμβασης , ήτοι μικρότερο του 50%.
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟ ΣΤΟ ΣΤΕ
Στο μεταξύ δεν εκδικάστηκε προχθές ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η από 4 Νοεμβρίου 2016 αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της κοινοπραξίας με την επωνυμία «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε. – ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε. – ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.», της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.», της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε.» και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε» κατά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και κατά της παρεμβαίνουσας ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.».
Με την αίτηση είχε ζητηθεί να διαταχθούν ασφαλιστικά μέτρα σχετικά με την 2534/31-5-2016 διακήρυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την οποία προκηρύχθηκε ηλεκτρονικός, ανοικτός, διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου για το έργο: «Παροχή υπηρεσιών Καθημερινής Διαχείρισης, Λειτουργίας και Συντήρησης του έργου: Ύδρευση Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά» συνολικής δαπάνης 7.828.200 ευρώ (με δικαίωμα προαιρέσεως χωρίς Φ.Π.Α.) και με κριτήριο κατακύρωσης τη συμφερότερη προσφορά. Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος η αιτούσα κοινοπραξία και η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.» (παρεμβαίνουσα) που προκρίθηκε.
Η προσφεύγουσα δεν είχε κοινοποιήσει εμπροθέσμως το δικόγραφο της προσφυγής της στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προτίμησε να παραιτηθεί από την αξίωση της.