Συνεντεύξεις

Β. Μανδρακός: «Δεν είμαι πολιτικός, αλλά ποτέ μην λες, ποτέ»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Ο κ. Ευάγγελος Μανδρακός, είναι πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου. Στις πρόσφατες δημαιρεσίες επανεξελέγη σε αυτή την θέση με την συναίνεση της παράταξης του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και ύστερα από δική του παραίνεση.
Οντας ιατρός, μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» και ξεκαθαρίζει πως δεν είναι πολιτικός, αλλά η εναχόλησή του με τα κοινά προέκυψε μέσα από την ανάγκη να προσφέρει στον τόπο του. Παράλληλα, μιλάει για τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεται –τη Ν.Δ. και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος βουλευτής, αν και θεωρεί πως είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για τέτοιες διαδικασίες. Ο κ. Μανδρακός, μιλάει και για την προσωπική του σχέση με τον δήμαρχο καθώς τους συνδέει μια μακρά φιλία.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
 • Κύριε Μανδρακέ, επανεκλεγήκατε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, παρά το γεγονός πως είχατε ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμούσατε να συνεχίσετε σε αυτή την θέση.
Βεβαίως, το είχα συζητήσει και με τον δήμαρχο, το είχα πει και στους συναδέλφους μου. Ο λόγος ήταν ότι κανείς δεν πρέπει να είναι μόνιμα σε μια θέση –καλό είναι να εναλάσσονται τα πρόσωπα στις θέσεις. Ακόμη, η πρόθεσή μου είναι να μην ασχοληθώ ξανά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οπότε ίσως να ήταν καλύτερα να πάρει αυτή την θέση κάποιος που έχει την πρόθεση να συνεχίσει. Γι αυτό δεν το ήθελα αρχικώς. Δεν περίμενα όμως ότι δεν θα υπήρχε ενδιαφέρον γι αυτή την θέση. Από την στιγμή που θεώρησε ο δήμαρχος ότι έπρεπε να παραμείνω πρόεδρος, δεν μπορούσα να μην το δεχτώ. Θεωρώ ότι είναι μια ιδιαίτερα τιμητική θέση και θεωρώ τιμητική και την εμπιστοσύνη του δημάρχου αλλά και των συναδέλφων μου, τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας.
 • Πάντως είναι μια θέση δύσκολη… στο παρόν δημοτικό συμβούλιο…
Πράγματι, είναι μια θέση δύσκολη. Είναι ένα δύσκολο δημοτικό συμβούλιο γιατί έχει πολλές παρατάξεις, υπάρχει μια διαδικασία η οποία πολλές φορές είναι εξοντωτική. Ωστόσο, στα 2,5 χρόνια που έχω την τιμή να προεδρεύω, είχαμε κατά κανόνα ήρεμες συζητήσεις. Δεν παύει όμως να είναι μια δύσκολη υπόθεση.
 • Η αλήθεια είναι ότι σας είχαν κατηγορήσει κάποιοι από την μειοψηφία για τις διαδικασίες, ενώ συνεχίζονται τα παράπονα, επειδή δεν έρχονται στην ώρα τους τα θέματα προς ενημέρωση κ.λπ.
Αυτά αφορούν ‘παθογένειες’ τις οποίες έχω διαπιστώσει και προσωπικά. Οι περισσότερες από τις ενστάσεις και τις διαμαρτυρίες που διατυπώνονται έχουν βάση. Όμως, όλο αυτό αποτελεί αντανάκλαση της όλης εικόνας που έχουμε ως κράτος με την λογική πως πράγματι, ενώ ειδοποιώ για τις προθεσμίες κ.λπ. ώστε να έρθουν εγκαίρως τα θέματα, τις περισσότερες φορές έρχονται ‘κατόπιν εορτής’. Και φυσικά, επειδή έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στα τελευταία χρόνια και οι ημερομηνίες είναι πιεστικές, αναγκαζόμαστε να φορτώνουμε την ημερήσια διάταξη. Το δημοτικό συμβούλιο θα συνεδριάζει δύο φορές τον μήνα από τώρα και στο εξής, λόγω πίεσης που δεχόμαστε από τις ημερομηνίες. Οπότε κάποια θέματα, είναι υποχρεωτικό να περνούν στην ώρα τους. Βέβαια, όπως έχουμε όλοι διαπιστώσει, πολλά από αυτά τα θέματα είναι τυπικού χαρακτήρα γι αυτό και ένα 80% των θεμάτων περνούν με ομοφωνία. Προσωπικά προβληματίζομαι πως πολλά θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα δεν θα έπρεπε να έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο. Θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις στις αρμόδιες επιτροπές διότι πραγματικά δεν έχουν καμία πολιτική σημασία. Η διαδικασία είναι όμως αυστηρή αλλά και υποχρεωτική. Πάντως κάποια πράγματα έχουν περιοριστεί. Για παράδειγμα, στις τελευταίες συνεδριάσεις, δεν έχω ενεργοποιήσει το χρονόμετρο. Αυτό σημαίνει πως οι συνάδελφοι αυτό-περιορίζονται χωρίς να χρειάζεται να παρέμβει ο πρόεδρος. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις… όπως ο αγαπητός μου συνάδελφος κ. Στάγκας, ο οποίος ως πρώην δήμαρχος έχει πάντα άποψη για όλα!
 • Κύριε Μανδρακέ, εσείς δεν αυτο-χαρακτηρίζεστε πολιτικός. Είστε γιατρός. Ωστόσο, πολλοί από τον δικό σας πολιτικό χώρο, τη Ν.Δ., πέραν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιμένουν να σας θέλουν να ενταχθείτε στο επόμενο ψηφοδέλτιο για τις βουλευτικές. Τελικώς, αναγκαστικά έχετε μπει σε μια διαδικασία να είστε ενεργός στα κοινά.
Εχω μια πορεία 20 ετών και το κυρίαρχο χαρακτηριστικό μου είναι η επαγγελματική μου ιδιότητα. Ωστόσο, δεν θα διαφωνήσω μαζί σας. Εγώ επιμένω σε αυτό που είπατε και πριν. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό. Είμαι γιατρός, έχω χτίσει την καριέρα μου στην ιατρική και την πολιτική την είδα σαν ένα είδος προσφοράς στον τόπο μου, διότι έχω κι εγώ την προσωπική μου άποψη για ό,τι γίνεται εδώ. Στη Ν.Δ. όπως είναι γνωστό, ήμουν εξ αρχής υποστηρικτής του νυν προέδρου κ Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό όμως, δημιούργησε μετά την εκλογή του, ένα ‘σενάριο’ γύρω από μένα. Οφείλω να σας πω ότι ούτε εγώ το συζητάω ούτε από την πλευρά της Ν.Δ. μου έχει προταθεί κάτι. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι δεν βλέπω να έχουμε σύντομα εκλογές και ως εκ τούτου η όποια συζήτηση για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. είναι εκ των πραγμάτων, πρόωρη. Από εκεί και πέρα, στην πολιτική δεν αποκλείει κανείς τίποτα –και δεν πρέπει να αποκλείει κανείς τίποτα. Όπως είπαμε, ενώ μέχρι πρόσφατα δεν ήθελα να παραμείνω στην θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, τελικώς άλλαξαν τα πράγματα. Οπότε, δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα, τίποτε. Ποτέ μην λες ποτέ, δηλαδή. Θα το δούμε στην πορεία…
 • Ποια είναι η σχέση σας με τον κ. Χατζηδιάκο; Τι θα μου λέγατε για τον δήμαρχο;
Εξαιρετική. Το έχω πει και μεταξύ φίλων. Τον Φώτη τον ξέρω πάνω από 15 χρόνια –ίσως και παραπάνω. Εγώ τον Χατζηδιάκο μπορώ να σας πω ότι τον θαυμάζω σε πολλά πράγματα. Είναι ένας άνθρωπος που ξεκίνησε ως παιδί μεταναστών χωρίς καμία βοήθεια από κανέναν, έφτασε να είναι αριστούχος της Νομικής, να γίνει ένας πολύ πετυχημένος νομικός. Είναι πάρα πολύ εργατικός –εργασιομανής θα έλεγα. Και έχει το… μικρόβιο της πολιτικής! Επειδή όμως στην πολιτική δεν γίνονται όλα όπως τα θέλεις, ή όπως τα περίμενες, αρχίζει η κριτική. Τον Χατζηδιάκο τον θαυμάζω και τον εκτιμώ γι αυτό και βρέθηκα στο ψηφοδέλτιό του –παρά το γεγονός πως οι πολιτικοί μας χώροι είναι διαφορετικοί. Εκείνος προέρχεται από τον χώρο του Πασόκ κι εγώ ανέκαθεν από τη Ν.Δ. Βέβαια, στις τοπικές εκλογές περισσότερη σημασία παίζουν οι προσωπικές σχέσεις και λιγότερο οι κομματικές τοποθετήσεις και καταβολές. Στο κάτω – κάτω το ποιος θα μαζέψει τα σκουπίδια δεν έχει χρώμα. Παίζει ρόλο τι δυνατότητες έχεις και πως παράγεις έργο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να έχει κομματικό χαρακτήρα.
 • Πώς θα κρίνατε το έργο της δημοτικής αρχής;
Κοιτάξτε, πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας πολλά πράγματα να κάνουμε. Ήμασταν άτυχοι εξ αρχής, διότι με τις ενστάσεις από την μειοψηφία πέρασε πολύτιμος χρόνος εν αναμονή μήπως έχουμε επαναληπτικές εκλογές. Μετά ήρθε και η κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ που αποτέλεσε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στα οικονομικά του Δήμου Ρόδου, οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, τα Capital Controls… Δηλαδή επί ένα χρόνο μέχρι και το τέλος του 2015 περίπου, υπήρχε μια αστάθεια σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορούσες να προγραμματίσεις κάτι, ήταν όλα ρευστά και σε πολιτικό και κυβερνητικό επίπεδο ενώ μέχρι πρότινος δεν εξομαλύνθηκαν όλα. Πιστεύω ότι από τώρα και στο εξής μπαίνουμε σε σειρά και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η περίοδος θα είναι καθοριστική για την αλλαγή του προσώπου του νησιού και της εμφάνισης των αποτελεσμάτων της πολιτικής που ακολουθούμε. Διότι δεν είχε φανεί ένα ουσιαστικό έργο σε σημείο που να ικανοποιεί τις προσδοκίες των πολιτών, παρά τις προσπάθειες. Πιστεύω ότι αυτό που επακολουθεί θα είναι πολύ ικανοποιητικό σαν αποτέλεσμα και όχι σαν εξαγγελίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου