Για το σημαντικό ρόλο του Κοινοβουλίου στην υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού των περιφερειών, τη διασυνοριακή συνεργασία και τους τρόπους με τους οποίους οι νησιωτικές περιοχές μπορούν να γίνουν μοχλοί ανάπτυξης για την οικονομία της Ελλάδας, μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Δημήτρης Γάκης στη 15η Διάσκεψη Προέδρων των Κοινοβουλίων της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου, που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017.
Ο Δ. Γάκης στην ομιλία του, τόνισε ιδιαίτερα ότι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν οι χώρες τη διεύρυνση των διασυνοριακών συνεργασιών των περιφερειών, θα καθορίσει το αναπτυξιακό μέλλον των χωρών στις επόμενες δεκαετίες και τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης της σημασίας του στρατηγικού σχεδιασμού τόσο στην ιεράρχηση των αναπτυξιακών στόχων όσο και στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις και παρακολουθείται η υλοποίηση τους.
Κάλεσε τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη να συμβάλουν στη μετατροπή της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου σε ένα αναβαθμισμένο φόρουμ διαλόγου για την ανάπτυξη της νοτιοανατολικής Μεσογείου και πρότεινε και έγινε αποδεκτό από τη Διάσκεψη, τη διοργάνωση διακοινοβουλευτικών συνεδριάσεων των επιτροπών περιφερειών των κρατών- μελών της πρωτοβουλίας. Με στόχο, τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης των περιφερειακών οικονομιών, την αύξηση της αποτελεσματικότητας των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και της απασχόλησης, την ενθάρρυνση των επενδύσεων και την κοινωνική συνοχή.
Στην εισήγησή του για την κοινοβουλευτική διάσταση του περιφερειακού δικτύου, που συνδέει περιφέρειες οκτώ ευρωπαϊκών κρατών, ο Δημήτρης Γάκης αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους οι Περιφέρειες στηρίζονται θεσμικά, για να μπορέσουν να σταθούν στιβαρά και ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον, να κρατήσουν τους νέους στον τόπο τους, να προβάλλουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα, τα διαφοροποιημένα περιφερειακά και τοπικά προϊόντα που παράγουν και τις υπηρεσίες που παρέχουν.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών παρουσίασε σαν παράδειγμα, τις προϋποθέσεις για την επιτυχή υλοποίηση ενός «χάρτη νησιωτικής ανάπτυξης», που θα αξιοποιεί αποτελεσματικά τις υποδομές και θα εξασφαλίζει την ισόρροπη και αειφορική σχέση της τουριστικής δραστηριότητας με το φυσικό περιβάλλον. Με στοχευμένα αναπτυξιακά και διαρθρωτικά μέτρα. Με δράσεις εξωστρέφειας και με τη χρήση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι τα ειδικά αναπτυξιακά και επενδυτικά ταμεία και τέλος, με την εκπόνηση ενός ειδικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης για τα μικρά νησιά.