Το έργο, προϋπολογισμού 3,9 εκατ. ευρώ έρχεται να δώσει οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα της διαχείρισης λυμάτων στο νησί
Από το νησί της Σύμης, όπου βρίσκεται από το πρωί σήμερα, και στη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε την απόφαση ένταξης του έργου των δικτύων αποχέτευσης στον Γιαλό και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) Δήμου Σύμης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020, προϋπολογισμού 3.932.880 ευρώ.
Η υπογραφή της απόφασης ένταξης του έργου από τον Περιφερειάρχη, έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τον δήμαρχο κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα και την τοπική κοινωνία του νησιού, καθώς έρχεται να δώσει οριστική λύση στο χρονίζον όσο και σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων, που ταλανίζει για πολλά χρόνια τη Σύμη, να αναβαθμίσει το νησί περιβαλλοντικά, όσο και από απόψεως παρεχομένων υπηρεσιών στους κατοίκους του και στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που δέχεται κάθε χρόνο.
Το έργο θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μετά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΕΥΑ Σύμης.
Με το έργο «Δίκτυα αποχέτευσης και ΕΕΛ Δήμου Σύμης», το νησί αποκτά ένα πλήρες και λειτουργικό σύστημα αποχέτευσης αστικών αποβλήτων, με κατάλληλη επεξεργασία λυμάτων, το οποίο θα εξυπηρετεί όλους τους οικισμούς του βορείου τμήματος του νησιού.
Αναλυτικότερα το έργο αφορά στην κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων λιμένα Αιγιαλού Σύμης και στην κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και θα εξυπηρετεί πληθυσμό 4.500 κατοίκων. Η μελέτη περιλαμβάνει τον σχεδιασμό συστήματος αγωγών μεταφοράς αστικών λυμάτων από το λιμάνι Αιγιαλού στην ΕΕΛ. Στο σύστημα των αγωγών θα συνδεθεί μελλοντικά ο αγωγός που θα μεταφέρει τα λύματα του συνοικισμού Νημπορειό. Το εν λόγω σύστημα θα επεξεργάζεται τα αστικά λύματα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σύμης. Επειδή η κατασκευή των δικτύων σε άλλες περιοχές του οικισμού ή σε όμορους οικισμούς θα γίνεται σταδιακά, προβλέπεται και η κατασκευή μονάδας προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων δυναμικότητας 100 κ.μ. ημερησίως.
Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για την κατασκευή του έργου ανέρχεται σε 3.932.880 ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με συγχρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής.
Ως ημερομηνία έναρξης του έργου έχει οριστεί η 15η Δεκεμβρίου 2017 και αποπεράτωσης η 31η Δεκεμβρίου 2020.