Ειδήσεις

Σύσκεψη φορέων για τον τουρισμό, «κατόπιν εορτής»

Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τον καλύτερο συντονισμό και προγραμματισμό για την βελτίωση και διαχείριση της εικόνας του νησιού της Ρόδου ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε χτες, Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου το μεσημέρι στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου. Στην σύσκεψη την οποία είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, προσκλήθηκαν 46 συνολικά εκπρόσωποι φορέων, παράγοντες κ.λπ. του νησιού προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους και να θέσουν (για πολλοστή φορά) ‘επί τάπητος’ τον προβληματισμό και τις προτάσεις τους ενόψει της έναρξης της φετινής τουριστικής σεζόν, η οποία σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, αναμένεται να είναι πολύ καλή και φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε πολύ κόσμο.
Κανονικά, ήταν η καθιερωμένη ετήσια σύσκεψη που πραγματοποιείται πριν την έναρξη της εκάστοτε σεζόν –αλλά επειδή φέτος άνοιξε ήδη νωρίς και ενώ μπαίνουμε στην Μεγάλη Εβδομάδα, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. Φυσικά, η δημοτική αρχή γνώριζε ότι η σεζόν θα άρχιζε ενωρίτερα, αλλά «αγρόν ηγόρασεν».
Οι αρχικές εκτιμήσεις ότι η σύσκεψη θα ήταν «μια από τα ίδια», επαληθεύτηκαν καθώς, ουδείς έγινε…. σοφότερος, ενώ ο δήμαρχος δέχτηκε κριτική και μερικές φορές ‘πυρά’ από τους φορείς για διάφορα θέματα.
 Ποιοι παρέστησαν
Το “παρών” έδωσαν: Οι αντιδήμαρχοι Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηϊωάννου, Πρωτογενούς Τομέα κ. Γιώργος Πόκκιας, Καθαριότητας κ. Μιχάλης Παλαιολόγος, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ρόδου κ. Μιλτιάδης Παγκάς, ο αστυνομικός διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Γεωργακάκος, ο κεντρικός λιμενάρχης Ρόδου κ. Σπύρος Τάτης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Καρατζιάς, ο πρόεδρος της ΔΕΣ ΡΟΔΑ κ. Δημήτρης Παρασκευάς, ο γραμματέας του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Παπασταματίου, ο πρόεδρος των ξενοδόχων πόλεως Ρόδου κ. Κώστας Κωσταρίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων κ. Δ. Μανιάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης, ο πρόεδρος των καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τάσος Μελετίου, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) κ. Παναγιώτης Τοκούζης, ο διευθυντής του ΕΟΤ Δωδεκανήσου κ. Αγαπητός Ξάνθης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Δωδεκανήσου κ. Νικόλαος Τσούλλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων Ρόδου κ. Στέργος Γιαννάς, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κ. Μανώλης Διακομανώλης, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ρόδου κ. Κώστας Σάββας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οι τοποθετήσεις

Ο δήμαρχος
Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος υπογράμμισε τα εξής: «Ίσως φέτος είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Ρόδο μετά από πέντε χρόνια, να κερδίσουμε ένα μεγάλο στοίχημα. Τους τουρίστες που θα έχουμε φέτος, να είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας. Αυτό απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Δεν θα δικαιολογήσω τυχόν αδυναμίες αλλά με τα μέσα που διαθέτουμε θέλω να επισημάνω και να ιεραρχήσουμε τα πιο σημαντικά. Αντίστοιχες συναντήσεις θέλω να κάνω και στις άλλες τουριστικές περιοχές –Φαληράκι, Κολύμπια, Ιαλυσό, Λίνδο κ.λπ. ώστε να μην βάλουμε όλα τα ζητήματα σήμερα σε μια συνάντηση. Θα σας πω ότι δυστυχώς, υπήρξε μια αδυναμία από πλευράς Δήμου Ρόδου επειδή πέρσι 8 Αυγούστου (2016) βγήκε μια νομοθεσία για τον νέο τρόπο διενέργειας των διαγωνισμών. Ανεστάλησαν λοιπόν όλοι οι διαγωνισμοί και πήγαν πίσω τα έργα. Γι αυτό και καθυστερήσαμε πολύ για να κάνουμε έργα. Δυστυχώς δεν έγινε κανένας διαγωνισμός όλο αυτό το διάστημα και ενώ είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε πεζοδρόμια στην ευρύτερη περιοχή στο Νιοχώρι και αλλού, δεν έγινε τίποτε. Αυτός ο διαγωνισμός θα πρέπει να γίνει τον Μάιο και καλώς εχόντων των πραγμάτων να πάμε τον Ιούνιο. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δυνατό να κάνουμε τέτοια έργα μέσα στο καλοκαίρι. Υπήρξε σκοπιμότητα που βγήκε αυτός ο νόμος –λόγω του ό,τι η κυβέρνηση θέλησε να εμφανίσει ‘πλεόνασμα’ –εφόσον δεν μπόρεσε να εκταμιευθεί τίποτε. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να καθυστερήσει και η ασφαλτόστρωση από το Λιμενικό Ταμείο». Ο δήμαρχος κάλεσε τους παριστάμενους να καταθέσουν τις προτάσεις τους επικεντρώνοντας στα τρέχοντα θέματα της καθημερινότητας.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμα στο μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη χώρων στάθμευσης και στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης, ενώ μίλησε για τον προγραμματισμό έργων και παρεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο.
Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί στην απώλεια του ΔΗΦΟΔΩ, λέγοντας πως: «Όσο κι αν έχετε αντίθετη άποψη, χάσαμε 10εκ. ευρώ. Με αυτά θα μπορούσαμε να κάνουμε μια μελέτη με ασφαλτοστρώσεις κ.λπ. Αυτά τα λέω για να δείτε ποια είναι η αδήριτη πραγματικότητα. Επειδή η πόλη της Ρόδου είναι παρατημένη από την εποχή της…. Ιταλοκρατίας, είπα ότι φέτος θα είναι το ‘έτος πόλεως Ρόδου’».
Ο δήμαρχος προέβη σε εκτενή ενημέρωση σχετικά με τις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, για το ζήτημα της λειψυδρίας, για την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να προχωρήσει έργα, μίλησε για την ανάγκη προώθησης των εργασιών για την νέα Μαρίνα, ενώ στηλίτευσε την καθυστέρηση της έκδοσης της απόφασης για την παραχώρηση των παραλιών στους Δήμους. Για το ζήτημα της Καθαριότητας είπε: «Μας αδίκησε το θέμα της Καθαριότητας» και δικαιολογήθηκε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των προβλημάτων στην εξέλιξη της διαδικασίας του διαγωνισμού.
Ο κ. Χατζηδιάκος είπε ακόμη πως ό,τι συμφωνηθεί στην σύσκεψη θα πρέπει να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο και να τηρηθεί από όλους.

Οι φορείς
Εκπροσωπώντας το ΕΒΕΔ ο γραμματέας του κ. Ν.Παπασταματίου ζήτησε «ιδιαίτερη προσοχή στις υποδομές, στις εισόδους του νησιού, στην εμφάνιση της πόλης και κυρίως αστυνόμευση και τήρηση των κανόνων».
Ο κ. Π.Τοκούζης είπε: «Κανένας από εμάς όλους όσοι υπέγραψαν για την ανέγερση του μνημείου του Κολοσσού της Ρόδου δεν περιμένει να γίνει εις βάρος των διαθέσιμων πόρων που έχει ο Δήμος» και ζήτησε από τον δήμαρχο να τηρηθεί ό,τι έχει συμφωνηθεί για την Καθαριότητα φέτος.
Ο κ. Ν.Μπόνης, εκτίμησε πως η πρόταση του ΕΣΡ είναι να γίνονται δύο συναντήσεις τέτοιες τον χρόνο –μία στο τέλος και μία στην αρχή της σεζόν. Παρεκάλεσε πάντως την δημοτική αρχή να πάρει απόφαση έως τις 31 Οκτωβρίου να μην γίνονται έργα στην πόλη διότι «αυτούς τους πέντε μήνες πρέπει να δουλέψουμε» και πρότεινε να καθαρίζονται –τουλάχιστον οι κεντρικές παραλίες, έστω και εθελοντικά. Παράλληλα, μίλησε για το παρεμπόριο που αποτελεί μόνιμη ‘πληγή’ για τους εμπόρους και για τους κοινόχρηστους χώρους και πεζόδρομους που καταπατούνται συστηματικά από τις καφετέριες κ.λπ.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Π.Καραγιάννης, που είπε ότι: «Καταστρατηγούνται συνεχώς οι άδειές τους και είναι η ώρα να εξετάσετε σοβαρά πώς δίνετε τις άδειες!» Πρόσθεσε ακόμη, πως την τελευταία 5ετία δεν έχει αλλάξει τίποτε, παρά τις συνεχείς παραινέσεις και υπομνήματα που καταθέτουν οι έμποροι. «Η Ρόδος είναι παράδειγμα προς αποφυγήν –από πλευράς τουριστικής υποδομής» είπε και άσκησε κριτική για το ζήτημα του ΔΗΦΟΔΩ καθώς ‘δεν μπορούν να πληρώνουν οι επιχειρηματίες για τους άλλους’, ενώ επανέφερε το μείζον θέμα της ‘άγρας πελατών’ που δεν υπάρχει πουθενά τόσο διογκωμένο.
Μιλώντας για την Μ.Πόλη, ο κ. Τ.Μελετίου είπε: «Το πρόβλημα είναι η λειτουργία της. Ο κανονισμός δεν εφαρμόζεται ποτέ. Ζητήσαμε από πρόπερσι να καθίσουμε όλοι μαζί με τις νομικές υπηρεσίες και να βρούμε λύσεις. Ίσως πρέπει να υπάρχουν μόνιμοι αστυνομικοί μέσα στο μνημείο και να αστυνομεύουν την κυκλοφορία. Ακόμη και για τους κοινόχρηστους χώρους και για το πάρκινγκ. Οι χώροι στάθμευσης καταπατούνται από υπαλλήλους και επιχειρηματίες. Εμείς ζητάμε για τα πάρκινγκ να γίνουν αποκλειστικά και μόνο για ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα». Ο κ. Μελετίου αναφέρθηκε επίσης στα δρομολόγια της ΡΟΔΑ που πρέπει να εξορθολογιστούν.
Ο κ. Γ.Ματσίγκος, μίλησε μεταξύ άλλων για την «ποιότητα στον Τουρισμό» και επέστησε την προσοχή όλων στις βελτιώσεις που απαιτούνται σε υποδομές κ.λπ.
Ο κ. Κ. Κωσταρίδης υπογράμμισε πως «δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχει βελτίωση. Ο τουρισμός στην πόλη διαρκεί μόνον 3-4 μήνες με μειωμένες τιμές. Έχει παραμεληθεί εντελώς η πόλη και η κατάσταση είναι δραματική. Έχετε μεγάλη ευθύνη για την κατάντια των επιχειρήσεών μας. Βάλτε κάποιους στόχους που να είναι πραγματοποιήσιμοι» είπε και έδωσε τα συγχατηρήριά του στην αστυνομία, που βοηθάει, αν και υποστελεχωμένη. Ο κ. Κωσταρίδης ζήτησε ακόμη από τον δήμαρχο «Να μην επιμένετε στο τέλος διανυκτέρευσης διότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέες επιβαρύνσεις».
Ακολούθησαν και άλλες τοποθετήσεις και η σύσκεψη διήρκεσε μέχρι αργά το μεσημέρι, με παρεμβάσεις και ερωτήσεις προς τον κ. Χατζηδιάκο, ο οποίος θέλησε να ενημερώσει εκτενώς τους παριστάμενους για τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής και τις εξελίξεις σε διάφορους τομείς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου