Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός, προεδρεύοντας στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία στην Ολομέλεια της Βουλής παρενέβη για να δείξει ότι η Εξεταστική Επιτροπή έχει ουσιαστικά φαρισαϊκή βάση, λέγοντας ότι:
“Ο όρος «πιράνχας» στην Υγεία χρησιμοποιήθηκε από εμένα όταν ήμουν Υπουργός Υγείας. Είχε ψηφιστεί τότε, μαζί με τον Αλέκο Παπαδόπουλο που ήταν Υπουργός των Οικονομικών, ο σχετικός νόμος για τις προμήθειες της Υγείας που, εάν είχε εφαρμοστεί, ίσως να μη γινόταν σήμερα η συζήτηση.”
Σε ερώτηση διευκρινιστική των δημοσιογράφων, τι ήταν ο νόμος στον οποίο αναφέρθηκε στη Βουλή ο Δημήτρης Κρεμαστινός απάντησε:
“Ο νόμος 2303 του 1995 ήταν ένας δρακόντειος νόμος. Γιατί ουσιαστικά καταργούσε τη διαπλοκή μεταξύ φαρμακευτικών εταιριών και όλων των παραγόντων της Υγείας: διοικητικών, γιατρών, νοσηλευτών κλπ. Ήταν ένας νόμος ο οποίος ουσιαστικά δεν επέτρεπε να πουλιούνται τα προϊόντα από τις εταιρίες προς το ΕΣΥ σε τιμές υψηλότερες από αυτές που πωλούνται σε όλη την Ευρώπη. Εάν πράγματι είχε εφαρμοστεί αυτός ο νόμος σήμερα δεν θα υπήρχαν τα αδικήματα που καταγγέλλονται και για τα οποία συζητείται η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.
Επί της ουσίας όμως της υποθέσεως, δηλαδή της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού, αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει με την ελάττωση των μισθών και των συντάξεων και την καθημερινά επιδεινούμενη φτώχεια. Εάν πράγματι η κυβέρνηση ήθελε να συλλάβει την παραοικονομία της Υγείας το θέμα θα ήταν απλό. Μπορεί κάλλιστα να βρει ποιες εταιρίες δωροδοκούσαν γιατρούς διοικητικούς και νοσηλευτές και ποιοι ήταν οι δωροδοκούμενοι. Δεν έχει παρά να πάρει τα ονόματά τους από την Τράπεζα της Ελλάδος, όσων από αυτούς έχουν εξαγάγει συνάλλαγμα στο εξωτερικό. Και από τις ελληνικές τράπεζες να ελέγξει την κίνηση των λογαριασμών τους. Εάν το πράξει αυτό τότε δεν έχει κανένα νόημα η εξεταστική επιτροπή διότι αυτόματα οι παρανομήσαντες οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και, βεβαίως, δεν θα πρέπει να εξαιρεθούν όσοι κατείχαν πολιτικές θέσεις.
Θεωρώ ότι η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία που θα συγκροτηθεί θα πρέπει να εξετάσει γιατί δεν εφαρμόστηκε ο νόμος 2303 του 1995 ο οποίος στο άρθρο 19 αναφέρει:
1. Κατά τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς των νοσοκομείων, οι προμηθευτές (μειοδότες) υποχρεούνται να καταθέτουν αντίγραφα των τιμολογίων πωλήσεως όμοιων ειδών σε αντίστοιχα ιδιωτικά ιδρύματα. Επιπροσθέτως, προκειμένου περί προϊόντων προελεύσεως εξωτερικού, κάθε προμηθευτής που μετέχει στο διαγωνισμό καταθέτει επίσημα τιμολόγια πωλήσεων της εταιρείας που εκπροσωπεί, στα νοσοκομεία της χώρας παραγωγής, καθώς και στις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε περίπτωση καταθέσεως ψευδών στοιχείων, ο προμηθευτής και η εταιρεία αποκλείονται από τους διαγωνισμούς των κρατικών νοσοκομείων Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
2. Πρόεδροι, διοικητικοί και επιστημονικοί διευθυντές που διορίζονται ή υπηρετούν σε νοσοκομεία ή ιδρύματα, Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ., επιχορηγούμενα από τα κράτος, δεν μπορούν να συμμετέχουν οι ίδιοι ή οι μέχρι δεύτερου βαθμού συγγενείς τους σε Διοικητικά Συμβούλια μη κερδοσκοπικών συλλόγων, σωματείων, κοινωφελών ιδρυμάτων, τα οποία, αυτά καθ’ εαυτό ή εκδηλώσεις τους, επιχορηγούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από προμηθευτές των νοσοκομείων ή ιδρυμάτων στα οποία υπηρετούν. Οι ανωτέρω υποχρεούνται κάθε χρόνο να υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 προς το Διοικητικό Συμβούλιο του νομικού προσώπου που υπηρετούν. Σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως, πέραν των νομίμων κυρώσεων, εκπίπτουν αυτοδικαίως ταυ αξιώματος ή της θέσεως που κατέχουν.”