Κανονικά λειτουργούν τόσο στην Ρόδο όσο και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου τα σφαγεία προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους κτηνοτρόφους για τις σφαγές των αμνοεριφίων ενόψει των εορτών του Πάσχα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες, ο υπεύθυνος για το σφαγείο της Ρόδου (το οποίο τελεί υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου) κ. Μιχάλης Μπαριανάκης -πρόεδρος της ‘Φυτώριο Α.Ε.’:
«Το σφαγείο στο Τσαΐρι λειτουργεί ήδη κανονικά και φέτος για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κτηνοτρόφων ενώ θα λειτουργήσει με άδεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με απόφαση του Δήμου Ρόδου, για 15 ημέρες και το σφαγείο στον Έμπωνα. Μέχρι σήμερα, έχουν σφαγιαστεί περίπου 2.200 αμνοερίφια ενώ αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός. Το σφαγείο θα λειτουργήσει κανονικά μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο».
Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Μπαριανάκης όλοι οι έλεγχοι γίνονται κανονικά στα σφαγεία, με την παρουσία κτηνιάτρων με στόχο να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.
Όσον αφορά τα αδέσποτα αμνοερίφια και κατσίκια που έχουν εντοπιστεί και έχουν περισυλλεγεί με την αρωγή των υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, ανέρχονται σε 70 περίπου τον αριθμό μέχρι τώρα και έχουν οδηγηθεί στο σφαγείο. «Αυτά θα διατεθούν σε άπορους συμπολίτες μας και σε ιδρύματα» δήλωσε ο κ. Μπαριανάκης.
Οι κρεοπώλες
Μιλώντας στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Εμπόρων Εισαγωγέων Ρόδου κ. Θανάσης Χατζηνικήτας, υπογράμμισε ότι οι τιμές φέτος κυμαίνονται ανάλογα με την ποιότητα σε αρνιά και κατσίκια: «Εάν μιλάμε για α’ ποιότητα –δηλαδή γάλακτος- μιλάμε για τιμές από 8,30 ευρώ – 8,50 ευρώ το κιλό (για το κατσίκι) και από 7,90 ευρώ – 8,20 ευρώ για το αρνί. Αυτές οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι για τα ντόπια κρέατα (εντός νομού Δωδεκανήσου). Για τα εγχώρια οι τιμές ποικίλλουν ενώ για τα εισαγόμενα από το εξωτερικό είναι χαμηλότερες».
Ο κ. Χατζηνικήτας επέστησε την προσοχή στους καταναλωτές να μην αγοράζουν κρέατα από «μάντρες» διότι χωρίς την παρουσία κτηνιάτρου και χωρίς σφαγίδες κ.λπ. είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία: «Δυστυχώς ακόμη και στις μέρες μας, οργιάζει η λαθροσφαγή. Αυτό το… ‘σφάξε κάτω από την ελιά και πάρ το σπίτι σου’ υπάρχει ακόμη αλλά είναι επικίνδυνο. Ο καταναλωτής πρέπει να εμπιστεύεται τον κρεοπώλη του ή τουλάχιστον να ψάχνει για σφαγίδες στα κρέατα που αγοράζει».
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ. Οικονομίδης, οι μεταφορές ζώντων αμνοεριφίων ξεκίνησαν από την περασμένη εβδομάδα από την Κάσο (όπου παρουσιάζεται και το μεγάλο πρόβλημα) προς την Κρήτη για σφαγή.
«Υπολογίζεται ότι για το φετινό Πάσχα θα οδηγηθούν περίπου 1.500 ζώντα αμνοερίφια, από την Κάσο προς την Κρήτη για σφαγή. Η Κάσος αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω έλλειψης επαρκούς σφαγιοτεχνικής υποδομής. Από εκεί και πέρα, τα νησιά τα οποία διαθέτουν σφαγιοτεχνικές υποδομές είναι η Αστυπάλαια, η Ρόδος, η Κως, η Νίσυρος (που θα λειτουργήσει σφαγείο για 1η χρονιά), η Λέρος,η Κάλυμνος και η Σύμη. Σε όλα τα σφαγεία τηρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές ενώ το πρόβλημα εστιάζεται μόνον στην υποστελέχωση των κτηνιάτρων καθώς υπάρχουν μόνον έξι για να καλύψουν τις ανάγκες στα Δωδεκάνησα για τις ημέρες αυτές….», όπως είπε.
Σημειώνεται πως φέτος η ντόπια παραγωγή σε αμνοερίφια είναι πολύ πιο περιορισμένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές καθώς, όπως σημειώνεται, η περσινή χρονιά ήταν πολύ κακή λόγω λειψυδρίας και επηρέασε την αναπαραγωγή των ζώων.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι στα Δωδεκάνησα θα σφαγιαστούν πάνω από 8.000 αμνοερίφια και θα διατεθούν προς κατανάλωση.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, εφιστά την προσοχή προς τους καταναλωτές, να μην αγοράζουν σφάγια που δεν έχουν σφραγίδες καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις που κάποιοι είτε κτηνοτρόφοι είτε ιδιώτες, προχωρούν σε σφαγές ζώων χωρίς να έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα και χωρίς την παρουσία κτηνιάτρου, που είναι φυσικά απαραίτητη.
«Αυτού του είδους τα σφάγια που διατίθενται από ιδιώτες είναι επικίνδυνα για την υγεία και δεν πρέπει να καταναλώνονται» δήλωσε ο κ. Οικονομίδης.
Τέλος, μόνον για τις εορτές του Πάσχα, αναμένεται να διατεθούν και πάρα πολλά αβγά από τις τοπικές πτηνοτροφικές μονάδες. Σύμφωνα με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής σε καθημερινή βάση (αλλά μόνον γι αυτό το χρονικό διάστημα των εορτών) παράγονται περίπου 200.000 αβγά –από όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.