Ειδήσεις

Αγκυρα: Μπαράζ προκλήσεων και απειλών στην Κύπρο, στέλνουν πρόσφυγες στο Αιγαίο

«Ο “Γολγοθάς” πάντα προηγείται της Ανάστασης», όπως σημείωσε μετά λόγου γνώσεως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας προ ημερών ενώπιον δυνάμεων καταδρομέων στην επαρχία της Λάρνακας.

Ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου, ωστόσο, ο «Γολγοθάς» διαιωνίζεται υπό το βάρος ανατροφοδοτούμενων τουρκικών προκλήσεων, με την Αγκυρα να (επιμένει να) τορπιλίζει κάθε προσδοκία περί «ανάστασης της πατρίδας», σε μια προσπάθεια να εκβιάσει υποχωρήσεις.

 Οι συνομιλίες στο Κυπριακό ξεκίνησαν εκ νέου την περασμένη Τρίτη, με τις δύο κοινότητες να επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπειτα από επεισοδιακή διακοπή δύο μηνών. Μαζί τους, ωστόσο, έμελλε να επιστρέψουν δριμύτερες και… οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τρόπο μάλιστα πολυμέτωπο.

Καθώς το Κυπριακό μπαίνει εκ νέου σε τροχιά επίλυσης, οι Τούρκοι προχωρούν σε ένα μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων εντός του FIR Λευκωσίας. Αμφισβητούν ανοιχτά τα κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, ειδικά στο μέτωπο της αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων. Απειλούν με ένταση σε περίπτωση που ξεκινήσουν γεωτρήσεις. Στέλνουν τα δικά τους σεισμογραφικά για έρευνες υδρογονανθράκων. Προχωρούν σε παράνομες πολιτογραφήσεις χιλιάδων Τούρκων πολιτών στα Κατεχόμενα. Και ανασύρουν σενάρια περί επιδιαιτησίας του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Μέσα σε όλα αυτά οι «Αρχές» του ψευδοκράτους ήρθαν να απαγορεύσουν για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια και την καθιερωμένη από το 2013 τέλεση της ακολουθίας του Επιταφίου στον Αγιο Γεώργιο τον Εξορινό στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η συγκυρία του επερχόμενου δημοψηφίσματος στην Τουρκία (την Κυριακή) για τη μετάβαση σε μια εκτελεστική υπερπροεδρία υπό τον Ερντογάν δημιουργεί πρόσφορο έδαφος υπέρ της τουρκικής προκλητικότητας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, εκτιμά ότι η στάση του Ερντογάν στο Κυπριακό «θα είναι μεταβαλλόμενη αναλόγως του αποτελέσματος» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ανεξάρτητα, ωστόσο, από το αποτέλεσμα οι τουρκικές προκλήσεις έχουν έρθει για να μείνουν στο Κυπριακό, το οποίο άλλωστε εξελίσσεται κατά τρόπο αυτόνομο.

Ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα και έως τα τέλη Απριλίου, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει προγραμματίσει σε συντονισμό με το παράνομο αεροδρόμιο «Ερτζιάν» της Τύμπου συνολικά πέντε ασκήσεις (έρευνας και διάσωσης αλλά και στρατιωτικές με πραγματικά πυρά) εντός του FIR Λευκωσίας, όπως αποκάλυψε σε δημοσίευμά της η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Συνολικά 205 άτομα αποβιβάστηκαν σε Χίο, Λέσβο και Σάμο μέσα σε ένα 24ωρο, σχεδόν όσα είχαν φτάσει τις πρώτες 11 μέρες του Απριλίου
Συνολικά 205 άτομα αποβιβάστηκαν σε Χίο, Λέσβο και Σάμο μέσα σε ένα 24ωρο, σχεδόν όσα είχαν φτάσει τις πρώτες 11 μέρες του Απριλίου

Ερευνες
Παράλληλα, έως το τέλος του μήνα η Αγκυρα αναμένεται να ξεκινήσει τις δικές της έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο με το σκάφος «Oruc Reis», όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Σε προκλητικό πνεύμα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, δήλωσε χθες υπό μορφή… απειλής: «Δεν βρίσκουμε σωστά τα μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα του φυσικού αερίου και των αποθεμάτων πετρελαίου γύρω από την Κύπρο. Παρά τις προειδοποιήσεις μας σε αυτό το θέμα, επειδή δεν υπήρξε υποχώρηση, ως Τουρκία θα κάνουμε κάποια βήματα. Από τώρα και στο εξής πρέπει να δείξουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε μονομερή βήματα». Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 6 Απριλίου το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ, απειλώντας μάλιστα με αντίποινα όχι μόνο τη Λευκωσία αλλά και τους πετρελαϊκούς κολοσσούς που έχουν συνάψει συμφωνίες μαζί της.

«Εξαρτάται και από τον κ. Ακιντζί αν θα υπάρξουν εντάσεις ή όχι», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου κ. Κασουλίδης μιλώντας στο ΡΙΚ. «Θυμίζω σε όλους», συνέχισε ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας, «πως όταν ήρθε το “Μπαρμπαρός” κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων της ΕΝΙ στο οικόπεδο 9, η δήλωση που γινόταν από την Τουρκία ήταν ότι έρχεται επειδή καταστρατηγούνται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και κατόπιν αιτήματος του ψευδοκράτους».

Πίσω στο παρόν, δυόμισι χρόνια έπειτα από εκείνες τις βόλτες-έρευνες του τουρκικού «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πιθανό να δούμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται.

Η γαλλική «Total» έχει προγραμματίσει τις πρώτες γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11 για τον ερχόμενο Ιούλιο. Σε αντίδραση η τουρκική πλευρά απαιτεί δύο πράγματα: είτε να αναβληθούν οι γεωτρήσεις… είτε να επιτευχθεί μια λύση στο Κυπριακό πριν από τον Ιούλιο. Το ενδεχόμενο μιας λύσης, βέβαια, μέσα στο επόμενο τρίμηνο… αποκλείεται. Ακόμη και η ίδια η Τουρκία, άλλωστε, στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Η Αγκυρα επιχειρεί να μπει σφήνα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Αν. Μεσογείου σε βάρος της Κύπρου (προκρίνοντας την μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη). «Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση… Οι προκλήσεις θα πρέπει να σταματήσουν, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ μας», ξεκαθαρίζει από την πλευρά του ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

 

«Στέλνουν» πρόσφυγες σε Αιγαίο και Εβρο

Εντονη κινητικότητα αναπτύσσουν και πάλι τις τελευταίες μέρες τα κυκλώματα των διακινητών τόσο στα θαλάσσια όσο και στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, μεταφέροντας αυξημένο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στον Εβρο.

Συνολικά 205 άτομα αποβιβάστηκαν σε Χίο, Λέσβο και Σάμο μέσα σε ένα 24ωρο, σχεδόν όσα είχαν φτάσει τις πρώτες 11 μέρες του Απριλίου, ενώ στον Εβρο αδίστακτοι διακινητές εγκατέλειψαν 64 πρόσφυγες και μετανάστες σε νησίδα στο μέσο του ποταμού, με τις ελληνικές Αρχές να οργανώνουν επιχείρηση για τη διάσωσή τους.

Οπως είπαν οι διασωθέντες, οι δύο Τούρκοι διακινητές τούς μετέφεραν στη νησίδα με δύο φουσκωτές βάρκες και πριν τους εγκαταλείψουν εκεί, τους συμβούλεψαν να τηλεφωνήσουν στον διεθνή τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, προκειμένου να έρθουν για να τους διασώσουν από την ελληνική πλευρά. Προκειμένου, μάλιστα, να ανακόψουν και την παραμικρή ελπίδα ότι θα επέστρεφαν για να τους πάρουν, έσκισαν και κατέστρεψαν τις δύο βάρκες με την επιστροφή τους στην τουρκική όχθη, ενώ ήταν ορατοί από τους πρόσφυγες στη νησίδα.

Η «ταρίφα»
Οι διακινητές είχαν εισπράξει για τη μεταφορά 400 ευρώ από κάθε μεμονωμένο πρόσφυγα ή μετανάστη και 500 ευρώ συνολικά για τις οικογένειες, προσφέροντας και? εκπτωτικά πακέτα.

Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες τηλεφώνησαν στο 112, από το οποίο ενημερώθηκαν οι αστυνομικές Αρχές του Εβρου, οι οποίες οργάνωσαν επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση των προσφύγων. Με τη συνδρομή πλωτού σκάφους συνοριοφύλακες έφτασαν στη νησίδα -η οποία βρίσκεται στο ύψος του χωριού Φυλακτό και αποτελεί ελληνικό έδαφος- και μετέφεραν με ασφάλεια στην ακτή πρώτα τα 15 παιδιά και τις γυναίκες, εκ των οποίων δύο εγκύους, και στη συνέχεια τους άνδρες. Σε όλους έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις που δεν έδειξαν κάποιο πρόβλημα υγείας πέρα από την ταλαιπωρία λόγω της πολύωρης περιπέτειάς τους και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε δομή φιλοξενίας.

Οι Αρχές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το περιστατικό αλλά και για τις εθνικότητες των διασωθέντων, που εκτός από Σύρους και Ιρακινούς περιελάμβανε μετανάστες από τη Σομαλία και την Ερυθραία. Αφρικανοί μετανάστες είχαν πάνω από δύο χρόνια να εμφανιστούν στον Εβρο.

Στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου οι 205 πρόσφυγες που έφτασαν μέσα σε ένα 24ωρο από το πρωί της Τετάρτης έως το πρωί της Πέμπτης (121 στη Χίο, 46 στη Λέσβο και 35 στη Σάμο) είναι κατά τι λιγότεροι από το σύνολο των 221 που είχαν αφιχθεί σε αυτά στις πρώτες 11 μέρες του μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., συνολικά βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα τρία νησιά 8.678 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 3.260 στη Λέσβο, 3.672 στη Χίο και 1.756 στη Σάμο.

Με πλοίο που ναυλώθηκε από τη FRONTEX επιστράφηκαν από τη Μυτιλήνη στο Δικελί της Τουρκίας 21 μετανάστες, στο πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ ? Τουρκίας. Εξ αυτών οι 9 ήταν Αλγερινοί, 4 Πακιστανοί, 4 από Μπανγκλαντές, 2 από την Γκάνα, 1 από το Αφγανιστάν και 1 από το Μαρόκο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ-ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου