Εννέα καινούργια πολιτικά σχήματα μέσα σε ένα χρόνο, εξήντα έξι (66) στην μνημονιακή επταετία! Οι ιδρυτές τους και οι διακηρύξεις τους. Ποια τα επιχειρήματά τους για να πείσουν τους ψηφοφόρους.
Δεν είναι λίγοι βέβαια αυτοί που επιμένουν ότι με «φθαρμένα υλικά δεν μπορεί να έρθει η ανανέωση», με τους ίδιους πάντως να προτάσσουν την εμπειρία και τις γνώσεις, δηλώνοντας βέβαιοι ότι μπορούν να συνεχίζουν να προσφέρουν στην πατρίδα.
Συνολικά, κατά την μνημονιακή επταετία, έχουν ιδρυθεί εξήντα έξι νέα κόμματα, κάποια από τα οποία δεν δείχνουν να συνιστούν ιδιαίτερα σοβαρές και οργανωμένες κινήσεις, ενώ άλλα φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες προοπτικές, ίσως στο πλαίσιο ευρύτερων προεκλογικών (και όχι μόνο) συνεργασιών. Ανεξάρτητα πάντως από τις προσωπικές απόψεις του καθενός, όλους θα τους κρίνει η ιστορία και φυσικά οι πολίτες.
«Ελλάδα, ο άλλος δρόμος»
Η τελευταία ιδρυτική διακήρυξη νέου κόμματος με την ονομασία «Ελλάδα, ο άλλος δρόμος», κατατέθηκε στις 28 Μαρτίου από τον ευρωβουλευτή – καθηγητή Νότη Μαριά, ο οποίος πήρε το εισιτήριο για τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο ως υποψήφιος των ΑΝΕΛ, αλλά πολύ σύντομα ανεξαρτητοποιήθηκε.
«Δεν πάει άλλο. Ήλθε η ώρα να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό», τονίζει ο ίδιος δηλώνοντας πιστός αντιμνημονιακός, που «αγωνίζεται για μια κοινωνία δίκαιη, με επίκεντρο τον άνθρωπο». Η κυβέρνηση, καταγγέλλει, «δεν τολμά ούτε καν να προσφύγει δικαστικά κατά των δανειστών, ούτε βέβαια τολμά να ψελλίσει έστω και μια λέξη για την καταβολή του υπολοίπου κεφαλαίου του τρίτου δανειακού πακέτου, ύψους 19, 5 δις ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
«Μέτωπο Νίκης»
Τρεις μέρες νωρίτερα, στις 25 Μαρτίου στην Κρήτη, εγένετο το «Μέτωπο Νίκης», Το ανακοίνωσε από την Κρήτη όπου περιόδευσε η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, ύστερα από ένα σύντομο πέρασμα και από την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Κάνει λόγο για το «καθήκον της να δημιουργήσει ένα ευρύ, ζωντανό και ανοιχτό μέτωπο πολιτών, οργανώσεων, κινημάτων και συλλογικοτήτων προκειμένου να σχεδιάσουν από κοινού ένα μοντέρνο ευέλικτο κράτος το οποίο θα μπορεί να σταθεί δίπλα στον δοκιμαζόμενο πολίτη, στον Έλληνα, ο οποίος σήμερα βιώνει μία καθημερινότητα σε ένα αδιέξοδο που προκαλεί φόβο». Προσκαλεί στην προσπάθειά της όλους τους πολίτες που έχουν διάθεση «να αγωνιστούν για την ανατροπή του καθεστώτος που υπάρχει στην Ελλάδα εδώ και επτά χρόνια» και καταγγέλλει ότι «για το αδιέξοδο που βιώνει η χώρα δεν ευθύνονται οι πολίτες αλλά οι πολιτικοί».
«Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών»
Μια συμβολική ημερομηνία, την 7η Μαρτίου (όταν είχε εκλεγεί πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής το 2004) επέλεξαν δύο πρώην υπουργοί της κυβέρνησής του, ο Σάββας Τσιτουρίδης και ο Νίκος Τσιαρτσιώνης, να παρουσιάσουν το «Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών». Στόχος του φορέα, σύμφωνα με τη διακήρυξή του, είναι η ενεργή και ουσιαστική συμβολή, σε μια ανοικτή κι οργανωμένη διαβούλευση, για την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου υπέρβασης της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης και ανασυγκρότησης της χώρας με βάση τη λογική και το ρεαλισμό. Οι ιδρυτές του δηλώνουν ότι λειτουργούν «θετικά και χωρίς ανταγωνισμούς με κομματικούς οργανισμούς ή άλλες πρωτοβουλίες που κάνουν συναφείς διαπιστώσεις κι έχουν παραπλήσιους προβληματισμούς κι ανησυχίες με τους δικούς μας». Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προκάλεσε την αντίδραση άλλων «καραμανλικών» στελεχών που διεμήνυσαν ότι δεν έχει καμία σχέση ο πρώην πρωθυπουργός με την κίνηση.
«Ώρα Αποφάσεων»
Σε πολιτική κίνηση μετεξελίσσεται και η πρωτοβουλία τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Γιώργου Φλωρίδη. «Ώρα Αποφάσεων», το όνομά της, και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας. Σε αυτήν της Αθήνας, στις 29 Μαρτίου, το παρόν έδωσε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μαζί με βουλευτές του κόμματός του, με το φλερτ ανάμεσα στις δύο πλευρές να είναι εμφανές. Ως άμεση προτεραιότητά τους, οι τρεις θέτουν τη συγκρότηση «ενός κινήματος προόδου απέναντι στις δυνάμεις του κυβερνητικού εθνικολαϊκισμού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, του παρασιτισμού και της συντήρησης». Παράλληλα, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους «για ένα νέο και ενιαίο προοδευτικό κόμμα», με την επιδίωξη να παραμείνουν ανοιχτές οι πόρτες της συνεργασίας με τους ενδιαφερομένους.
«Δημοκρατική Ευθύνη»
Αν και από τα ιδρυτικά στελέχη της «Δημοκρατικής Ευθύνης» τον περσινό Ιούλιο, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, αποχώρησε νωρίς, τρεις μήνες μετά, διαφωνώντας με τη λογική του αποκλεισμού συνεργασιών με στελέχη από το παλαιό πολιτικό σύστημα. Στο κόμμα παρέμεινε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος ο οποίος δεν συμμετέχει σε θεσμικές θέσεις, αλλά στηρίζει ενεργά το εγχείρημα, ενώ κατά το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος το διήμερο 1-2 Απριλίου, πρόεδρος εξελέγη ο οικονομολόγος Βασίλης Παυλίδης.
Σύμφωνα με αυτούς, η Δημοκρατική Ευθύνη ανήκει στον χώρο του προοδευτικού κέντρου και υποστηρίζει ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα αποκαθιστά τις κοινωνικές αδικίες, θα ευνοεί τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς και θα εγγυάται ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Παράλληλα, δεν πρόκειται να συμπορευθεί με κανένα από τα γνωστά μέχρι σήμερα σχήματα.
«Ελληνική Λύση»
Προερχόμενος από το χώρο της λαϊκής δεξιάς, ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος στις 28 Ιουνίου του 2016 ίδρυσε την «Ελληνική Λύση». Πρόκειται για μία «πατριωτική και κοινωνική συμμαχία, που θέλει να φέρει την ελπίδα, την δημιουργία, την ανάπτυξη, την αξιοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη», όπως αναφέρεται στην διακήρυξη του κόμματος. Ο κ. Βελόπουλος καλεί τους «Συνέλληνες του σήμερα» να συμπράξουν προκειμένου «να παραδώσουν στην επόμενη γενιά, έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που βρήκα από την προηγούμενη, όπου το χθες προλαβαίνει το αύριο». Στόχος τους να «αναγεννήσουν την Ελλάδα, να διασφαλίσουν την ύπαρξή της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και να διαφυλάξουν αναλλοίωτη την παράδοση του ελληνισμού, της ελληνικής οικογένειας και της Ορθοδοξίας».
«Νέα Δεξιά»
Ένα μήνα νωρίτερα, ο γνωστός δικηγόρος Φαήλος Κρανιδιώτης είχε προχωρήσει στην ίδρυση της «Νέας Δεξιάς», πλαισιωμένος από αρκετούς στρατιωτικούς, επιστήμονες, ανθρώπους με «ένσημα» στον επαγγελματικό τους βίο. Όπως αναφέρει, «δεν μας αφορούν οι ενοχές και οι ανοχές των πολιτικών φεουδαρχών και των γόνων τους, αυτών που ντρέπονται να πουν πως είναι δεξιοί και πως δεξιός σημαίνει αυτονόητα αδιάλλακτος Έλληνας πατριώτης, υπερασπιστής της πατρώας θρησκείας, πιστός στην ελεύθερη οικονομία, τη νομιμότητα και την τάξη που διασφαλίζουν την ελευθερία. Είμαστε πολλοί και θα ενωθούμε. Ο λαός δεν λέει τυχαία «όλα να πάνε δεξιά». Και θα πάνε».
«Πλεύση Ελευθερίας»
Από την απέναντι -σε ιδεολογικό επίπεδο- πλευρά η πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου στις 19 Απριλίου, σχεδόν έναν χρόνο πριν, ανακοίνωσε την ίδρυση της «Πλεύσης Ελευθερίας». Όπως διεμήνυσε, «δεν θα ξεπλύνουμε όσους έχουν ευθύνη για την καταστροφή της χώρας, ούτε εκείνους που με ιδιοτέλεια προσπαθούν να επηρεάσουν αποφάσεις και πολιτικές». Η Πλεύση Ελευθερίας, σύμφωνα με την ίδια, «είναι μάχη απελευθέρωσης του λαού. Είναι μάχη που πρέπει να δοθεί από αποφασισμένους ανθρώπους και συλλογικότητες, με ενωμένες δυνάμεις. Ευπρόσδεκτοι είναι τόσο άνθρωποι που τοποθετούνται στην Αριστερά, όσο και τα κοινωνικά κινήματα, αλλά και όσοι διεκδικούν με δημοκρατικό πατριωτισμό, , την υπεράσπιση της πατρίδας μας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας».
«Εθνική Ενότητα»
Τα πρώτα της «γενέθλια» έχει αυτές τις μέρες και η «Εθνική Ενότητα», του πρόεδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη και του γ.γ. της κυβέρνησης Σαμαρά Τάκη Μπαλτάκου. Η ιδρυτική διακήρυξή της ήταν εμπνευσμένη από τον «Θούριο» του Ρήγα Φεραίου και έμβλημά της, μια αναμμένη δάδα περιστοιχισμένη από δύο δάφνες. Αμφότεροι επισήμαναν την ανάγκη για τη συσπείρωση ενός ενιαίου εθνικού και πατριωτικού μετώπου, «το οποίο θα σταματήσει τη συνεχιζόμενη ταπείνωση που υφίστανται τόσο οι πολίτες όσο και αυτή καθαυτή η χώρα». Το τελευταίο διάστημα, ο κ. Καρατζαφέρης επαναδραστηριοποιείται κυρίως με τον ΛΑΟΣ, επειδή ο Τάκης Μπαλτάκος είχε αφοσιωθεί, μαζί με τον γιο του Δημήτρη, στον Παναθηναϊκό, με τη συμμετοχή τους στη διοίκηση της ομάδας.
Φίλιππος Πανταζής-euro2day.gr