Της Μανταλένας Πίου
Σενάρια για αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος έχει φέρει η επανεξέταση της χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από τη ΡΑΕ, μία χρέωση που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές στον λογαριασμό, καθώς η ΔΕΗ διεκδικεί μέσω των ΥΚΩ ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, αναδρομικά για τα έτη 2012-2015.
Στόχος των ΥΚΩ είναι η κάλυψη του επιπλέον κόστους ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών καθώς και των φθηνότερων ειδικών τιμολογίων ρεύματος, όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), το πολυτεκνικό κ.λπ. Βάσει του σχετικού νόμου η ΔΕΗ θα πρέπει κάθε χρόνο να ανακτά τα ποσά που αντιστοιχούν για την κάλυψη του κόστους αυτού.
ΥΚΩ
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, του Μαΐου 2016, τα τιμολόγια του 2015 είχαν συμπεριλάβει χρεώσεις ΥΚΩ ύψους 625 εκατ. ευρώ για το 2014, ενώ το ποσό που έπρεπε να καλυφθεί έφθανε στα 758 εκατ. ευρώ, αφήνοντας ένα κενό της τάξης των 133 εκατ. ευρώ. Κατά τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ στο διάστημα 2012-2015 η εταιρεία εισέπραξε περί τα 600 εκατ. ευρώ λιγότερα, απ΄όσα κανονικά της αναλογούσαν.
Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο από την ίδια τη ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια των ακροάσεων που ξεκίνησε η ΡΑΕ για την παρακράτηση ανεξόφλητων οφειλών προς ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Η ΡΑΕ έχει καλέσει σε ακρόαση όλους τους επιμέρους φορείς και έχει ζητήσει να παρουσιάσουν τους ειδικούς λογαριασμούς ΥΚΩ που πρέπει να τηρούν. Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των ακροάσεων, η ΡΑΕ, που φαίνεται να αμφισβητεί τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ, θα λάβει τις αποφάσεις της για το θέμα.
Ας σημειωθεί ότι το 2015 και το 2016 οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έπεσαν σημαντικά κάτω και από τα επίπεδα του 2012, με βάση τις οποίες είχαν προσδιοριστεί για τελευταία φορά οι ΥΚΩ, όμως στο ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκαν κατά πολύ οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Το υψηλό πολιτικό κόστος ήταν η βασική αιτία που την περίοδο 2012-2015 δεν αυξήθηκαν οι χρεώσεις των ΥΚΩ. Πολιτικοί λόγοι είναι πιθανόν να υπαγορεύσουν και σήμερα τη συμπίεση των ΥΚΩ, καθώς δύσκολα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας θα μπορούσε να απορροφήσει τους κραδασμούς από μία αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν τελικώς η ΡΑΕ αποφασίσει την αύξηση, τότε θα προσπαθήσει να την κατανείμει στα χρόνια που έρχονται, στο πρότυπο των αυξήσεων που αποφασίστηκαν για τις χρεώσεις μεταφοράς αερίου του ΔΕΣΦΑ, οι οποίες αφορούσαν σε ανάκτηση εσόδων παρελθόντων ετών.
Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν ως τα τέλη Ιουνίου και να τεθούν σε ισχύ από τον Ιούλιο, χωρίς να αποκλείεται παράταση της όλης διαδικασίας, λόγω του πολιτικού κόστους.
Από την άλλη πλευρά βέβαια η ΔΕΗ, πιεζόμενη από τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, πιέζει με τη σειρά της για αύξηση των ΥΚΩ, προκειμένου να καλύψει απώλειες της τάξης των 600 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015.
Ημερησία