Ειδήσεις

Στο ΣτΕ θα κριθεί η νομιμότητα κατασκευής του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο

Ενώπιον του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εξεταστούν την 26η Απριλίου 2017 οι από 7 Ιανουαρίου 2014 και 30 Μαΐου 2014 αιτήσεις ακύρωσης και η από 28 Μαΐου 2015 αίτηση αναστολής, που υπέβαλε το σωματείο «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Ανάπτυξη της Νότιας Ρόδου» κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την κατασκευή και λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.
Το σωματείο στρέφεται συγκεκριμένα κατά της από 5 Νοεμβρίου 2013 απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων κατασκευής και λειτουργίας του νέου ΘΗΣ Νότιας Ρόδου, της ΔΕΗ ΑΕ και κατά της από 19 Μαρτίου 2014 απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίθηκε η άδεια εγκατάστασης της ΔΕΗ ΑΕ για τον ΘΗΣ Νότιας Ρόδου.
Ο Δήμος Ρόδου πρόκειται να ασκήσει παρεμβάσεις υπέρ του κύρους των προσβαλλόμενων πράξεων.
Θυμίζουμε ότι με την υπ’ αρ. 150/2014 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκε σχετική αίτηση αναστολής ισχύος της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΟ) του νέου Σταθμού, καθώς και συναφές αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής, που είχε υποβάλει το σωματείο.
Ο πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε διατάξει εξάλλου προσωρινά την αναστολή εκτέλεσης της υπ΄αριθμ. 162761/1.12.2010 κοινής απόφασης των Υπουργών ΠΕΚΑ, Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Εθνικής Αμυνας και Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 171101/8.11.2011 απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ, μόνο ως προς την εκτέλεση των υλικών ενεργειών, που αυτή προβλέπει, επιτρεπόμενης της εκδόσεως όλων των διοικητικών πράξεων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου και της κίνησης οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας.
Τον Φεβρουάριο του 2011 τα μέλη της ως άνω «πρωτοβουλίας», είχαν προσφύγει στο ΣτΕ με αίτημα την ακύρωση της οικοδομικής αδείας και της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, ζητώντας μάλιστα και με έτερη αίτηση την αναστολή εκτέλεσης των εργασιών, που είχαν ξεκινήσει.
Οι κ.κ. Τσαμπίκος Παπαδημητρίου, Εμμ. Πόκκιας, Ντ. Χρυσοπούλου, Ιωάννης Αρνάς, Μανώλης Ρίζας, Σταύρος Ρίζας και Γ. Ζαννέτης, σχεδόν ταυτόχρονα προσέφυγαν και ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου καταγγέλλοντας αυθαίρετες κατασκευές από πλευράς της ΔΕΗ.
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) στις 23 Απριλίου 2012 κατέθεσε στο Ε´ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, αίτηση – υπόμνημα στο οποίο, πλέον της οικονομικής ζημίας, τονίζεται ότι ο υφιστάμενος ενεργειακός σταθμός στο νησί της Ρόδου αδυνατεί να καλύψει αξιόπιστα, συνεχώς και με περιβαλλοντική ασφάλεια τις ανάγκες, που συνεχώς αυξάνονται.
Η ΔΕΗ επεσήμανε εξάλλου ότι περαιτέρω καθυστέρηση, στην ολοκλήρωση της κατασκευής και θέσης σε λειτουργία του νέου σταθμού θα συνεπάγεται όχι μόνον την αύξηση της ενεργειακής ανασφάλειας και ανεπάρκειας του εφοδιασμού στο νησί, αλλά και τη συνέχιση λειτουργίας ενός σταθμού παλαιάς τεχνολογίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τα μέλη του σωματείου είχαν κάνει και εκστρατεία «ευαισθητοποίησης» με αναρτήσεις στο διαδίκτυο και όχι μόνο υποστηρίζοντας ότι «το μαγευτικό τοπίο στο Πρασονήσι της Ρόδου, ένα από τα θαύματα της φύσης, ένας από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς και παράδεισος των σέρφερς, κινδυνεύει να μεταβληθεί σε χωματερή για πετρέλαιο»!!
Επισημαίνουν συνοπτικά ότι πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο που προστατεύεται και από την περιβαλλοντική νομοθεσία αφού έχει χαρακτηριστεί NATURA 2000. Η θέση των παράκτιων εγκαταστάσεων και τα αγκυροβόλια θα βρίσκονται, όπως τονίζουν, στην περιοχή του Πρασονησίου, που έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Για τη λειτουργία του θα χρησιμοποιεί βαρύ μαζούτ χαμηλού θείου ως καύσιμο, που εγκυμονεί, όπως τονίζεται, τεράστιο κίνδυνο για το περιβάλλον, δεδομένου ότι αυτό θα μεταφέρεται μέσω αγωγών που θα ξεκινούν από εξέδρα μέσα στη θάλασσα σε απόσταση 200 μέτρων από την ακτογραμμή της ανατολικής αμμουδιάς του Πρασονησίου, όπου θα αγκυροβολούν τα πετρελαιοφόρα για την εκφόρτωση του μαζούτ, θα καταλήγει σε παράκτιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και κατόπιν μέσω αγωγών θα μεταφέρεται εντός της περιοχής NATURA προς τη θέση εγκατάστασης του εργοστασίου.
Υποστηρίζουν παραπέρα ότι το νέο εργοστάσιο στο Πρασονήσι θα είναι μόνο 115 ΜW, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, οι οποίες καλύπτονται ήδη από το υπάρχον εργοστάσιο, λαμβανομένου υπόψη ότι το 2011 (Αύγουστο) η μέγιστη ζήτηση σε ισχύ ανήλθε στα 187 MW, ενώ κατά τα έτη 2007 και 2008 αυτή ήταν 186,50 MW και 194,80 MW, αντίστοιχα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου