Η αιφνιδιαστική προκήρυξη εκλογών από την Τερέζα Μέι στη Μεγάλη Βρετανία έβαλε πολλούς σε σκέψεις και στην Αθήνα. Διερωτήθηκαν πολλοί μήπως και ο δικός μας πρωθυπουργός προχωρήσει σε αντίστοιχη αιφνιδιαστική κίνηση.
Ήταν βλέπετε και η σχετική δραστηριότητα πριν από το Πάσχα, τα επαναλαμβανόμενα εγκαίνια νέων δρόμων και σηράγγων πολλούς ερέθισαν.
Ωστόσο οι συνθήκες δεν είναι ίδιες.
Ο κ.Τσίπρας έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις με τη διαφορά να παίζει ανάλογα με τον τρόπο που κάθε εταιρεία δημοσκοπήσεων αξιολογεί τα ευρήματα των ερευνών της. Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη που ερωτώνται σχετικώς απαντούν ότι ο πρωθυπουργός δεν σκέπτεται τις εκλογές παρά την εμφανή προεκλογική δραστηριότητα του προηγούμενου διαστήματος. Μάλιστα βεβαιώνουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2018 δεν πρόκειται να υπάρξουν εκλογικές κινήσεις.
Επιμένουν μάλιστα ότι ο κ.Τσίπρας θεωρεί το 14μηνο που ακολουθεί μπορεί να προσφέρει δυνατότητες ανάταξης των δυνάμεων του κόμματός του. Και εξηγούν ότι από τώρα και μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα εξελιχθούν μόνο θετικά γεγονότα στην ελληνική οικονομία.
Κατά τα σχέδια των επιτελών του Μαξίμου η αξιολόγηση θα κλείσει, η ρύθμιση του χρέους υποτυπωδώς θα περιγραφεί, η σταθερότητα της οικονομίας θα εμπεδωθεί, τα επιτόκια θα υποχωρήσουν, οι χρηματοδοτικές δυνατότητες των ελληνικών Τραπεζών θα επαυξηθούν, ο τουρισμός θα μεταδώσει δυναμισμό και η χώρα θα αναδείξει τις επενδυτικές ευκαιρίες που κρύβει έπειτα από εφτά χρόνια λιτότητας και διαρθρωτικών παρεμβάσεων, που περιόρισαν το κόστος και προσάρμοσαν τις αξίες στα πραγματικά μέτρα της χώρας.
Είναι και οι γερμανικές επενδύσεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και των Κινέζων το διευρυνόμενο ενδιαφέρον για Τράπεζες και άλλα πολλά, που δημιουργούν σχετική ατμόσφαιρα και επιτρέπουν στον κ.Τσίπρα να ονειρεύεται ότι στους επόμενους 14 μήνες μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια δυναμική οικονομική άνοιξη έπειτα από επτά χρόνια βαρύτατου οικονομικού χειμώνα.
Ανεξαρτήτως των αμφισβητήσεων που μπορούν να εγερθούν για την πειθαρχία και την υποταγή του κυβερνητικού στρατεύματος στο αυστηρό χρονοδιάγραμμα ενός ενάρετου κύκλου, το σίγουρο είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει στην παρούσα φάση την επιλογή των εκλογών. Θα επρόκειτο για επιλογή αυτοκτονίας. Κανένα στοιχείο δεν επιτρέπει ελπίδες εκλογικής νίκης στις παρούσες συνθήκες. Αν προσέτρεχε στις κάλπες θα έχανε κατά πάσα βεβαιότητα. Και όπως φάνηκε στην Κέρκυρα, ο πρωθυπουργός μόνο την εξουσία δεν φαίνεται διατεθειμένος να διακινδυνεύσει.
Άρα λογικά δεν έχει επιλογή εκλογών στην παρούσα φάση. Το ζήτημα που εγείρεται είναι αν διαθέτει τις ιδιότητες και τις ικανότητες να υπερασπιστεί όντως την συμφωνία που επέτυχε με τους εταίρους απέναντι στους δύσπιστους συντρόφους του. Και αν μπορεί πραγματικά να την εφαρμόσει προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών για να απολαύσει στη συνέχεια τα αγαθά ενός ενάρετου κύκλου που μέχρι πρότινος δεν υιοθετούσε, ούτε καν αναγνώριζε.
Τζανακόπουλος: Στόχος να
κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση
στο Eurogroup της 22ας Μαΐου
«Αποτελεί για μας θετική εξέλιξη η αναθεώρηση των προβλέψεών του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο σε προηγούμενη έκθεσή του, είχε εκτιμήσει 33 φορές κάτω από το ύψος που το ίδιο το Ταμείο ανακοίνωσε χθες» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στο ΔΝΤ.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, «αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι επιφυλάξεις του Ταμείου για τη δημοσιονομική απόδοση της χώρας, επιφυλάξεις που θυμίζω ότι προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις, τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης, όσο και της δεύτερης αξιολόγησης, ήταν αδικαιολόγητες».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι, σε κάθε περίπτωση, «είναι απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018, που βασίζονται στις χθεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου».
«Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με συγκεκριμένα επιχειρήματα και στόχους στις συζητήσεις στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου). Βασικό επιχείρημα είναι η υπεραπόδοση έναντι των στόχων, που εκτός από την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πλέον καταγράφεται και από το ΔΝΤ. Σταθερή μας θέση, παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα πέραν του 2018, ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ξεδιπλώσει το σύνολο των δυνατοτήτων της και να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα ορίζει συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, στις 25 Απριλίου.
Στη συνέχεια θα γραφτούν τα κείμενα, δηλαδή το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου συνεννόησης, αλλά και του μνημονίου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ακολούθως, στις 22 Μαΐου, θα διενεργηθεί το Eurogroup που θα βάλει και την τελική σφραγίδα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ερωτηθείς σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, ότι δεν είναι κάτι που επιζητεί μόνον η ελληνική κυβέρνηση. Είναι κάτι που έχει θέσει ως προϋπόθεση το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, είναι απαραίτητα προκειμένου το Ταμείο να μπορέσει να διενεργήσει τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και να βγάλει θετικό αποτέλεσμα, κάτι που αποτελεί καταστατική υποχρέωση του Ταμείου για να μπορεί να συμμετέχει σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως, από την άλλη πλευρά η Γερμανία και η Ολλανδία, έχουν θέσει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στο ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, πριν τις 22 του Μαΐου, είπε πως «βάσει χρονοδιαγραμμάτων εκτιμά πως δεν θα έχουμε προλάβει να έχουμε κάνει τα βήματα που απαιτούνται για το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν το προγραμματισμένο για τις 22 Μαΐου, Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης».
Ντάισελμπλουμ: Το 2019 τα 1,8 δισ. από το αφορολόγητο αν δεν πιάνεται ο στόχος
Σε επιστολή απολογισμού προς τα μέλη του Eurogroup ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ συνοψίζει όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Για την Ελλάδα αποκαλύπτει ουσιαστικά όλες τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Το βασικό στοιχείο είναι ότι τονίζει πως συμφωνήθηκε ένα «πακέτο πολιτικών», δηλαδή μέτρων, για την περίοδο μετά το μνημόνιο (post-programme) το οποίο ολοκληρώνεται ως γνωστόν τον Ιούλιο του 2018. Εκτός από τα μέτρα για το 2019, τα μέτρα για το 2020 που σύμφωνα με το έγγραφο έχουν ήδη συμφωνηθεί εκτείνονται και πέρα από τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης η οποία ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2019.
Για τα αντίμετρα ο κ. Ντάισελμπλουμ λέει ότι ενδεχομένως θα εφαρμόζονται εφόσον προκύπτει ότι τηρούνται οι στόχοι.
Τέλος αναφέρει ότι το Eurpgroup ζήτησε από «τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες για να φτάσουν σε συμφωνία για ένα πλήρες πακέτο πολιτικών όσο το δυνατόν συντομότερα. Μόλις επιτευχθεί αυτό, το Eurogroup θα επανέλθει στο ζήτημα της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής πορείας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016, με στόχο να επιτευχθεί μια συνολική πολιτική συμφωνία».
Ουσιαστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ λέει ότι αν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα στην Αθήνα για όλα τα μέτρα τότε το Eurogroup θα εξετάσει παράλληλα το πόσα χρόνια θα πρέπει η Ελλάδα να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου (2018) και το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος όπως περιγράφηκε στο Eurogroup του περσινού Μαΐου με στόχο μια συνολική συμφωνία.
Κυβέρνηση: Μάχη για λύση
στην Ουάσινγκτον
Στην Ουάσινγκτον και στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, που ξεκινά σήμερα, μεταφέρεται το γήπεδο της μάχης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να προσδοκά έναν «έντιμο συμβιβασμό» μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Γιώργος Χουλιαράκης ταξιδεύουν ήδη για την αμερικανική πρωτεύουσα, προκειμένου η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να δώσει το «παρών» στις διεργασίες σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, που θα διεξαχθούν στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Ταμείου.
Κριστίν Λαγκάρντ: Τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα
χρόνια δεν είναι εφικτά
Τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό, ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη.
Η Κρ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ακόμη πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι’ αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». Παραδέχεται όμως πως υπάρχει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις αλλά ανέφερε πως το χρέος είναι μη βιώσιμο. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων» τόνισε.