Η περίπτωση του σούπερ μάρκετ “Μαρινόπουλος” που διασώθηκε φέτος περνώντας την ύστατη στιγμή με τη βοήθεια των Τραπεζών στον “Σκλαβενίτη” γλιτώνοντας έτσι η αγορά από το σκάσιμο ενός τεράστιου κανονιού που θα άφηνε πίσω του ανέργους 15.000 υπαλλήλους και θα έβαζε φέσι σε 3.000 προμηθευτές δεν πρέπει να εφησυχάζει κανέναν.
Ήδη στην αγορά ακούγονται πολλά και διάφορα για τουλάχιστον 50 – 100 μεγάλες – πλην όμως καταχρεωμένες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις– με ληξιπρόθεσμες οφειλές εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες, δημόσιο και προμηθευτές, οι οποίες είναι έτοιμες να παραδώσουν αμαχητί το πνεύμα τους και να βάλουν λουκέτο εντός του 2017 και 2018.
Οι εκτιμήσεις προέρχονται και από τραπεζίτες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μόλις 7 στις 10 μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να καταστούν βιώσιμες υπαγόμενες στο νέο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και έτσι να εισπράξουν και οι ίδιες οι τράπεζες αλλά και το δημόσιο και οι προμηθευτές μέρος από τα οφειλόμενα ,κουρεύοντας και ορισμένα από τα χρέη τους.
Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τουρισμό και την εστίαση και οι οποίες εμφανίζονται ανθεκτικές και με ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα ώστε να εφαρμοστούν σε αυτές διάφορα σχέδια αναδιάρθρωσης.
Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά επιχειρήσεων, έξι στις δέκα, που ανήκουν στους κλάδους της διαχείρισης ακινήτων ,το εμπόριο και τη μεταποίηση και για τις οποίες φαίνεται ότι υπάρχουν ανάλογες ευοίωνες συνθήκες διάσωσής τους.
Στο πλέγμα των παραπάνω επιχειρήσεων αρνητικός καθίσταται για τις τράπεζες ο παράγων στρατηγικοί κακοπληρωτές καθώς αρκετοί από αυτούς παρότι διαθέτουν ρευστό αρνούνται να συνδράμουν στη διάσωση των επιχειρήσεων τους.
Ωστόσο οι Τράπεζες εμφανίζονται αποφασισμένες να επιλύσουν το γόρδιο δεσμό με το προβληματικά επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια κάθε κατηγορίας καθώς είναι υποχρεωμένες έως τα τέλη του 2019 από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσουν την έκθεσή τους σε κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια κατά 23,4 δις ευρώ από σχεδόν 50 δις ευρώ που είναι σήμερα.
newpost.gr