Ειδήσεις

Wall Street Journal: Το ΔΝΤ απαιτεί περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα

Περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη δηλώσεις του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου Πολ Τόμσεν.

«Το ΔΝΤ επιφύλασσε το Σαββατοκύριακο ένα απογοητευτικό μήνυμα για την Ελλάδα: Ακόμη και αν η χώρα εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της, χρειάζεται ακόμα πιο οδυνηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις», γράφει η εφημερίδα.

«Επτά χρόνια μετά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και πριν από μία ακόμη επικείμενη οικονομική κρίση, αυτό είναι το μήνυμα που δεν θέλει να ακούσει ο Έλληνας και ένας βασικός λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ παροτρύνει τη Γερμανία και τους άλλους Ευρωπαίους πιστωτές της Αθήνας να δώσουν στη χώρα ελπίδα με τη μορφή μιας πραγματικής ελάφρυνσης χρέους» αναφέρει ο αρθρογράφος και παραθέτει τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν: «Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της χώρας… οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, είναι μόνο μια προκαταβολή. (…) Για να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας και για να επιστρέψουν τα εισοδήματα στα προ-κρίσης επίπεδα  θα χρειαστούν “βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες δεν έχουν ακόμη γίνει”». Το ποσοστό ανεργίας είναι σήμερα στο 22% και το μισό εργατικό δυναμικό της νεολαίας είναι χωρίς εργασία.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η WSJ, η χώρα έχει ήδη υποστεί μια σειρά πολιτικών κρίσεων και κυβερνητικών αλλαγών κατά τη διάρκεια των ετών διάσωσης. Μία ακόμη κρίση θα μπορούσε να έρχεται, αναφέρουν οι αναλυτές, καθώς η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με το χρέος που θα πρέπει να πληρωθεί τους επόμενους μήνες και το οποίο δεν μπορεί να καλύψει χωρίς πρόσθετη βοήθεια από εξωτερικούς πιστωτές.

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι το αδιέξοδο σε σχέση με τους νέους όρους διάσωσης, τη χρηματοδότηση και την ελάφρυνση του χρέους κινδυνεύει να ωθήσει τη χώρα εκτός της ευρωζώνης. Με επικεφαλής τη Γερμανία, οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Αθήνας προσπαθούν να επιβάλουν περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, υποσχόμενοι την ελάφρυνση του χρέους, αν οι μεταρρυθμίσεις παράγουν θετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για μια υπόσχεση που έχει προσφερθεί εδώ και καιρό, αλλά δεν έχει εκπληρωθεί, εν μέρει επειδή η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όλους τους όρους της συμφωνίας.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι προβλέψεις των Ευρωπαίων για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι αξιόπιστες και εμμένει στην έκκλησή του προς την Ευρώπη να δώσει στην Ελλάδα πραγματική ελάφρυνση του χρέους, προσπαθώντας να ξανακερδίσει την αξιοπιστία που έχασε στο πρώτο αποτυχημένο σχέδιο διάσωσης.

Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι αμφισβητούν ακόμη και το ότι η πρόταση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους είναι ρεαλιστική. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σήμερα σε περίπου 326 δισ. ευρώ, περίπου το 180% του ΑΕΠ της χώρας, εκ των οποίων 226 δισ. ευρώ οφείλονται στους Ευρωπαίους πιστωτές.

Ο Jeromin Zettelmeyer, συνεργάτης του Peterson Institute for International Economics και πρώην κορυφαίος οικονομολόγος στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, αμφισβητεί ότι οι τρέχουσες προτάσεις για την επέκταση του χρέους της Ελλάδας και τη μείωση των επιτοκίων της θα είναι αρκετές για να ανακάμψει η χώρα. «Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που τέθηκαν στο τραπέζι από το Eurogroup τον Μάιο του 2016 θα μπορούσαν να είναι επαρκή για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά μόνο εάν τα μέτρα αυτά ληφθούν σε μια ακραία εκδοχή τους», ανέφερε. Είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα δεχτεί αυτού του είδους την αναδιάρθρωση, διότι δίνει στην Ελλάδα ένα ισχυρό κίνητρο για αθέτηση υποχρεώσεων ή επαναδιαπραγμάτευση, όταν το χρέος θα είναι στο αποκορύφωμά του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του  Zettelmeyer, λόγω των τεράστιων οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμα να απαιτήσει επιπλέον 100 δισ. ευρώ έκτακτης βοήθειας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου