Ειδήσεις

Κατάσχονται περιουσίες για δόλιες πτωχεύσεις και κακοπληρωτές

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Επίθεση κατά μέτωπο με σκληρά μέτρα κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών, ετοιμάζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θέλοντας να πετύχουν τους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τα business plans που έχουν εκπονήσει, μέχρι το τέλος του 2017 θα πρέπει να ρυθμιστούν χορηγήσεις ύψους 17 δισ. ευρώ και οι τράπεζες να εισπράξουν όσο το δυνατόν περισσότερα.

«Με κάθε τρόπο, πάση θυσία, δεν πρέπει να χαθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί αλλιώς… χαθήκαμε», επισημαίνει στέλεχος μεγάλης τράπεζας και συνεχίζει: «Με τα stress tests να είναι προ των πυλών, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για απώλειες. Ενδεχόμενη ‘’τρύπα’’ στα ταμεία μας θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης. Και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό».

 Υπό τη δαμόκλειο σπάθη ενός νέου κύκλου αναταραχής, οι τραπεζίτες αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια του και να μην περιμένουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το επόμενο διάστημα ξεκινά να τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο για απευθείας συνομιλίες των τραπεζών με τους «κόκκινους» επιχειρηματίες ώστε να βρεθούν άμεσες λύσεις και να παρακαμφθεί η πλατφόρμα του εξωδικαστικού που έτσι κι αλλιώς θα είναι έτοιμη από τον Αύγουστο και μετά.
Κατάσχονται περιουσίες για δόλιες πτωχεύσεις και κακοπληρωτές

Ετσι, θα έρθουν το επόμενο διάστημα στα χέρια χιλιάδων επιχειρηματιών «μπιλιετάκια» με τα οποία θα προσκαλούνται σε άμεσο διάλογο για την αναδιάρθρωση των δανείων τους. Ως μοχλός πίεσης από τις τράπεζες θα χρησιμοποιηθεί αφενός η ανάγκη για άμεση λύση στο πρόβλημα ώστε να μη βάλουν λουκέτο και αφετέρου η δυνατότητα που έχουν να προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατία ακόμη και σε «κούρεμα» έως και 60% των υποχρεώσεων. Μάλιστα, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν στη ρύθμιση των δανείων τους θα μπορούν ευκολότερα στη συνέχεια να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα υπόλοιπα χρέη τους σε εφορίες και Ταμεία.

Ομως, πληροφορίες της «Ημερησίας» αναφέρουν ότι αυτή τη φορά οι τραπεζίτες (και εφόσον έχουν τη νομική ασυλία η οποία θα προωθηθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης) θα προχωρήσουν σε γενναίες αποφάσεις για τις βιώσιμες εταιρείες ώστε να τις διασώσουν, αλλά και σε ιδιαίτερα σκληρά μέτρα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές καθώς και στους δύστροπους μετόχους οι οποίοι δεν θέλουν να «συμμορφωθούν» με τις υποδείξεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ουσιαστικά θα «τραβήξουν την πρίζα», ειδικά σε εκείνους που κοροϊδεύουν το τραπεζικό σύστημα.

Καθόλου τυχαία δεν είναι η περίπτωση της Αλφα Γκρίσιν η οποία οδηγείται σε πτώχευση. Οι τράπεζες καταγγέλλουν τους μετόχους της εταιρείας και η Αλφα Γκρίσιν τις τράπεζες γιατί «τράβηξαν το χαλί» κάτω από τα πόδια της επειδή κατήγγειλε τα δάνειά της. Βεβαίως, το «λουκέτο» στην εταιρεία απειλεί τις τράπεζες με «φέσι» περί τα 40 εκατ. εφόσον δεν ρευστοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία.

Ούτε τυχαίες δεν ήταν οι παραινέσεις του νέου διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου ο οποίος με επιστολή του στους εργαζόμενους τους ζητούσε να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας με εποικοδομητικές αλλαγές και ιδέες και ότι δεν θα ανεχθεί «βεντετισμούς και αγκιστρώσεις».

Η υπόθεση της Αλφα Γκρίσιν ενδεχομένως να λειτουργήσει ως «μπούσουλας» και για άλλες επιχειρήσεις, ειδικά για εκείνες στις οποίες οι τράπεζες «βλέπουν» ότι υπάρχουν προθέσεις για δόλιες πτωχεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργοποιούνται «δρακόντεια» μέτρα τα οποία ζητούν άλλωστε και τα ξένα funds που ενδιαφέρονται να πάρουν στα χέρια τους ελληνικές επιχειρήσεις. Πρώτο βήμα θα είναι οι καταγγελίες δανειακών συμβάσεων, όχι μόνο μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και ομίλων που ενώ έχουν «καλό πρόσωπο» στην αγορά, επί της ουσίας έχουν υπέρογκα χρέη και υπάρχουν βάσιμες υποψίες σκόπιμης πτώχευσης. Οι τραπεζίτες θα ανοίξουν το «Κουτί της Πανδώρας» για όσους δείξουν απροθυμία να συμβιβαστούν.

Τα μέτρα που σχεδιάζονται περιλαμβάνουν:

[1] Αμεση αποβολή των δύστροπων μεγαλομετόχων. Οι τράπεζες θα προχωρούν με διαδικασίες ? εξπρές στην απομάκρυνση της διοίκησης και θα ορίζουν δικούς τους managers ή ακόμη και διαχειριστές σε περίπτωση που πρέπει να γίνει εκκαθάριση. Η περίπτωση του ΔΟΛ είναι χαρακτηριστική καθώς επιλέχθηκε η άμεση απομάκρυνση της διοίκησης και οι ταχύτατες διαδικασίες για τον εκπλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων.

[2] Κατάσχεση της περιουσίας, κινητής και ακίνητης των μεγαλομετόχων που οι τράπεζες (και βεβαίως τα δικαστήρια) κρίνουν ότι δεν εξοφλούν τα χρέη τους εσκεμμένα. Με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να φτάνουν το 20% του συνόλου των «κόκκινων» δανείων, οι τράπεζες θέλουν να κόψουν… μαχαίρι την τάση που διαφαίνεται το τελευταίο τρίμηνο για αύξηση του αριθμού των δανειοληπτών που δεν πληρώνουν -αν και έχουν τη δυνατότητα- τις υποχρεώσεις τους περιμένοντας τον εξωδικαστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τις προβλέψεις του νόμου που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, για άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου των ιδιοκτητών. Θα μπορούν να μπλοκάρουν λογαριασμούς και να κατάσχουν μετρητά ή να προχωρούν σε δήμευση ακίνητης περιουσίας. «Είναι αδιανόητο να έχουν χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και την ίδια στιγμή να διαθέτουν ένα τεράστιο? Ε9 ή ακόμη και λογαριασμούς στο εξωτερικό», τονίζουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τραπεζικά στελέχη έχουν έρθει σε επαφή με το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, την Τράπεζα της Ελλάδος που είναι σε θέση να γνωρίζει τα εμβάσματα που έφυγαν στο εξωτερικό, τους οικονομικούς εισαγγελείς που ελέγχουν τα «θαλασσοδάνεια» επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια και το Taxis προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα για την περιουσιακή κατάσταση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

[3] Αγριο κυνηγητό για όσους προβαίνουν σε δόλιες πτωχεύσεις των εταιρειών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αυτή θα έχει και δικαστικό χαρακτήρα αφού αν τα δικαστήρια αποφασίσουν ότι πράγματι μια πτώχευση ήταν δόλια προκειμένου να γλιτώσουν οι μεγαλομέτοχοι από τα χρέη, τότε θα προχωρούν σε δικαστικές διώξεις, πέραν των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων και του εκπλειστηριασμού παγίων.

[4] Επίσης, θα γίνεται αυστηρός έλεγχος των μεταβιβάσεων ακινήτων ή άλλης περιουσίας των μεγαλομετόχων σε συγγενικά τους πρόσωπα ή σε εταιρείες συμφερόντων του. Π.χ. αν ιδιοκτήτης εταιρείας κηρύξει πτώχευση αλλά τον προηγούμενο διάστημα έχει μεταβιβάσει όλη του την ακίνητη περιουσία στη γυναίκα, τα παιδιά του ή άλλους συγγενείς, η κίνηση αυτή θα ελέγχεται και σε περίπτωση που διαπιστώνεται σκοπιμότητας θα ακυρώνονται οι μεταβιβάσεις και θα κατάσχονται τα ακίνητα. Μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο θα γίνεται και άμεση ρευστοποίηση ώστε οι τράπεζες να πάρουν πίσω μέρος των οφειλών.

Όλα τα παραπάνω θα εξαρτηθούν, βεβαίως, από την ετοιμότητα των τραπεζών να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τους επιχειρηματίες. Διότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε δραματική κωλυσιεργία από την πλευρά των τραπεζικών στελεχών τα οποία φοβούνται να κάνουν ρυθμίσεις, τινάζοντας στον αέρα την αγορά.

Ημερησία

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου