Ειδήσεις

Επιστολή Δ. Γάκη για τον αφοπλισμό των χημικών όπλων της Συρίας

Να αναλάβει ο Δήμος Ρόδου πρωτοβουλίες οργάνωσης, συντονισμού και κινητοποίησης των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων της πόλης, όπως είναι το Εμπορικό Επιμελητήριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Οικονομικό Επιμελητήριο, η Ένωση Ξενοδόχων, το ΕΚΡ, περιβαλλοντικές οργανώσεις κλπ, κατά τα πρότυπα κινητοποίησης της Κρήτης, για το θέμα του αφοπλισμού των χημικών όπλων της Συρίας, προτείνει με επιστολή του προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Ρόδου, τον δήμαρχο Ρόδου, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «ΡΟΔΟΚΟΚΚΙΝΟ» Δ. Γάκης.
Αναλυτικά, η επιστολή του έχει ως εξής:

Προς: Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρόδου
Κοιν.: Δήμαρχο Ρόδου, επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων και μέλη Δημοτικού Συμβουλίου

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανατρέπουν ισορροπίες δεκαετιών και η νέα κατάσταση που εδραιώνεται έχει κατεύθυνση αντίθετη με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ενώ οι νέες διαμορφούμενες ισορροπίες είναι προς το παρόν άγνωστες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προχωράει η διαδικασία του αφοπλισμού των χημικών όπλων της Συρίας. Με βάση όσα γίνονται γνωστά από τα ΜΜΕ, ως μέθοδος καταστροφής έχει επιλεγεί η υδρόλυσή τους στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, ανάμεσα σε Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Λιβύη.

Το σύνολο σχεδόν των περιβαλλοντολόγων μιλούν για μια τελείως ακατάλληλη επιλογή. Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα. Το ενδεχόμενο μιας ‘περιβαλλοντικής βόμβας’ φυτεμένης στα σωθικά της, σε οποιοδήποτε σημείο και να συμβεί αυτό, θα επιβαρύνει επικίνδυνα το θαλάσσιο περιβάλλον και τα νησιωτικά οικοσυστήματα και θα επηρεάζει τη συμπεριφορά της θαλάσσιας ζωής σε αυτά, όπως και τις ανθρώπινες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα, π.χ. την αλιεία, τον τουρισμό κ.ά. Στις θάλασσες, δεν υπάρχουν φυσικά φράγματα που να εμποδίζουν τη διάδοση της μόλυνσης…
Για το συγκεκριμένο θέμα με πρωτοβουλία και καθοδήγηση των Δήμων και της Περιφέρειας της Κρήτης εγείρονται οργανωμένες αντιδράσεις, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι εμφανείς και ουσιαστικές στις θάλασσές της.

Προτείνουμε, ο Δήμος Ρόδου να αναλάβει πρωτοβουλίες οργάνωσης, συντονισμού και κινητοποίησης των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων της πόλης, όπως είναι το Εμπορικό Επιμελητήριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Οικονομικό Επιμελητήριο, η Ένωση Ξενοδόχων, το ΕΚΡ, περιβαλλοντικές οργανώσεις κλπ, κατά τα πρότυπα κινητοποίησης της Κρήτης. Η ενημέρωση των δημοτών για τους κινδύνους είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής του τόπου. Ζητούμε τη συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να μας απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Ποιές δράσεις προτίθεται να αναλάβει ο Δήμος Ρόδου για το ζήτημα, σε συνεννόηση με τους Δήμους και την Περιφέρεια της Κρήτης;
2. Προτίθεται η δημοτική αρχή να ενημερώσει άμεσα το ροδιακό λαό για τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις που πιθανόν να έχουν αυτές οι ενέργειες για τη Ρόδο, τη θαλάσσια περιοχή της Δωδεκανήσου, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου;
Για τη Δημοτική Παράταξη «Ροδοκόκκινο»

Δημήτρης Γάκης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου