Ειδήσεις

Οι Έλληνες χωρίζουν κυρίως συναινετικά και – ενίοτε – λόγω εφορίας

Του Παναγιώτη Στάθη

Χωρισμοί μεν αλλά πολλές φορές… από τα χρέη στην εφορία ή τις τράπεζες, είναι το νέο “κόλπο” πολλών φορολογουμένων, το οποίο αποτυπώνεται όχι τόσο στην αύξηση των διαζυγίων, όσο κυρίως στο γεγονός ότι πλέον περίπου το 80% αυτών είναι συναινετικά.

Αυτό εκτιμούν νομικές και δικαστικές πηγές, οι οποίες επισημαίνουν ότι πολλά ζευγάρια πλέον ενώ παίρνουν στα χαρτιά διαζύγιο, συνεχίζουν να ζουν μαζί για να ξεμπλοκάρουν από χρεοκοπίες, κατασχέσεις και  δεσμεύσεις λογαριασμών, όσο κυρίως από τα χρέη που σημαίνουν όλα αυτά.

Τα λευκά διαζύγια, όπως ονομάζονται, ανθούν κυρίως σε περιπτώσεις χρεοκοπημένων επιχειρήσεων που βαρύνονται με υψηλότατες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Σε αυτή την περίπτωση το διαζύγιο ουσιαστικά απαλλάσσει το δεύτερο μέλος της οικογένειας, αφού όλα τα χρέη και οι δεσμεύσεις μεταφέρονται μόνο στον υπόχρεο. Εκείνο το μέλος χωρίς βάρη, θα μπορεί στη συνέχεια να πάρει την ακίνητη ή άλλη περιουσία και να  αποφύγει τις κατασχέσεις.

Ζευγάρια επίσης επιλέγουν την εικονική λύση του γάμου τους προκειμένου να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, στον βαθμό που εκτιμούν πως αυτό είναι προς όφελός τους. Σε άλλες περιπτώσεις, πάλι εικονικών διαζυγίων, π.χ τα δύο ακίνητα της οικογένειας μπορούν να εμφανίζονται πλέον και τα δύο ως πρώτη κατοικία και έτσι μπορεί να τυγχάνουν προστασίας.

Οι αριθμοί

Η πραγματικότητα αυτή ενισχύεται και από τους αριθμούς που έχουν καταγραφεί και δημοσιοποιηθεί, όπως επισημαίνουν νομικές πηγές. Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια “κράτησε” στο ξέσπασμα της κρίσης (το 2010 ανακόπηκε η διαρκής αυξητική τάση και καταγράφηκαν 13.275 διαζύγια έναντι 13.607 το 2009), στη συνέχεια εμφανίστηκε μια εκτίναξη:

Το 2011 ο αριθμός των διαζυγίων σημείωσε και νέα πτώση, φτάνοντας στις 12.705 όμως το 2012, όμως, έφτασαν στις 14.880, το 2013 έφτασαν στο ύψος ρεκόρ για την Ελλάδα των 16.717. Το 2014, τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν στοιχεία, υπήρξε μείωση στις 14.417 διαζύγια, πάντα όμως σε υψηλά επίπεδα. Μεταξύ των διαζυγίων κυριαρχούν τα συναινετικά σε ποσοστά από 76% το 2012 έως 81% το 2014.

Επίσης, τα περισσότερα ζευγάρια που αποφασίζουν να χωρίσουν είναι παντρεμένα για πάνω από δέκα χρόνια: 59%-60% των διαζυγίων, την τριετία 2012-14.
capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου