Ειδήσεις

Δ. Γάκης: «Ανάδειξη του θρησκευτικού και πολιτισμικού πλούτου της Χώρας με στρατηγικό σχέδιο και όραμα»

Τα θέματα της ανάπτυξης του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού στην Ελλάδα στο επίκεντρο της δραστηριότητας της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής

Στους τρόπους ενίσχυσης των προγραμμάτων προβολής και αξιοποίησης των πολιτισμικών και θρησκευτικών μνημείων της Χώρας, με στρατηγικό σχέδιο, όραμα και με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αναφέρθηκε στην εισαγωγική του ομιλία για το θρησκευτικό τουρισμό και τις προσκυνηματικές περιηγήσεις, χθες 26.04.17, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Δημήτρης Γάκης.

Για τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στις Ελληνικές Περιφέρειες, ενημέρωσαν την Επιτροπή ο γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γ. Τζιάλλας και οι υπεύθυνοι για θέματα θρησκευτικού τουρισμού και προσκυνηματικών περιηγήσεων, από την Εκκλησία της Ελλάδος ο σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ  Χρυσόστομος, από την Εκκλησία της Κρήτης ο σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και ο σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, εκπροσωπώντας τις Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου.

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

«Η προβολή – με έμφαση τη χρήση των μέσων της σύγχρονης τεχνολογίας και του διαδικτύου – των θρησκευτικών μνημείων και των μεγάλων προσκυνημάτων που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλες τις Ελληνικές Περιφέρειες, η διασύνδεση των περιηγήσεων με τις τοπικές πολιτισμικές δραστηριότητες και τον αγροδιατροφικό τομέα, η ενίσχυση των υποδομών φιλοξενίας και η παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης στους ξεναγούς, αποτελούν κρίσιμα ζητήματα που η επιτυχής υλοποίησή τους θα βοηθήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και στην ανάδειξη της αξιακής σημασίας των χώρων λατρείας και της θρησκευτικής λαϊκής τέχνης. Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους ανθρώπους να περιηγηθούν σε μερικά από τα ομορφότερα μέρη της πατρίδας μας», είπε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

Προσκυνήματα και ουμανιστικές αξίες

Ο Δημήτρης Γάκης, αναφερόμενος ειδικά για τη Δωδεκάνησο και το σημαντικό έργο που υλοποιούν οι Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου στην προστασία και την ανάδειξη των θρησκευτικών/προσκυνηματικών και πολιτισμικών μνημείων και χώρων που είναι διάσπαρτα σε κάθε γωνιά των νησιών μας, επαίνεσε το έργο των Ιερών Μητροπόλεων των νησιών μας και υπογράμμισε τη σημασία της δυναμικής συνέργειας τουρισμού – πολιτισμού στη Δωδεκάνησο, που γίνεται με σχέδιο, συνέπεια και όραμα εδώ και πολλά χρόνια.

Η εκτενής χρήση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και του διαδικτύου, η διασύνδεση των περιηγήσεων με άλλες δραστηριότητες που αυτή τη στιγμή «τρέχουν» στο Ν. Αιγαίο, όπως ο γαστρονομικός τουρισμός, αποτελούν παράγοντες που συμβάλουν στην περεταίρω προβολή των θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων της Δωδεκανήσου.

Το σχέδιο δράσεων, τις δυνατότητες και τις προοπτικές του θρησκευτικού / προσκυνηματικού τουρισμού στη Δωδεκάνησο, ανέλυσε εμπεριστατωμένα στην Επιτροπή ο σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος. Επίσης,, για τις δράσεις θρησκευτικού τουρισμού και προσκυνηματικών περιηγήσεων στις υπόλοιπες Ελληνικές Περιφέρειες, καθώς και για την παγκόσμια πολιτιστική σημασία των θρησκευτικών μνημείων της Χώρας, αναφέρθηκαν διεξοδικά ο σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, εκπροσωπώντας την Εκκλησία της Ελλάδος και ο σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, από την πλευρά της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ταυτόχρονα, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, αναφέρθηκε στην αξιακή πλευρά αυτών των περιηγήσεων. Το τεράστιο πολιτισμικό και θρησκευτικό δυναμικό της Ελλάδας, χριστιανικό, ισλαμικό, ιουδαϊκό, με παγκόσμια ακτινοβολία, δεν αφορά μόνο στα μνημεία, προσκυνήματα, τις ιστορικές και λαογραφικές παραδόσεις που σχετίζονται με αυτά. «Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με πανανθρώπινες αρχές και αξίες, όπως αυτές του ουμανισμού, της αλληλεγγύης και της προσφοράς, που κάνουν τους χώρους αυτούς μοναδικούς και προσελκύουν τους ταξιδιώτες τόσο ως τουριστικοί προορισμοί, όσο και ως τρόπος ζωής και έκφρασης. Αυτό το βλέπουμε στο σεβασμό που δείχνουν οι περιηγητές σ’ αυτούς που με φροντίδα και αγάπη τα έχτισαν και τα συντηρούν με ευθύνη απέναντι στη μεγάλη, ιστορική πολιτισμική κληρονομιά μας, αλλά και τη συμμετοχή τους στα πανηγύρια και στα λαογραφικά δρώμενα σε μεγάλες θρησκευτικές γιορτές σε μοναστήρια και τόπους λατρείας, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», κατέληξε στην ομιλία του ο Δ. Γάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου