Ειδήσεις

«Φρένο» στις αγοραπωλησίες των αδειών αλιείας

Eνα γενικό… ξεσκόνισμα στους κανόνες που έως σήμερα ρυθμίζουν τις αλιευτικές δραστηριότητες στα ελληνικά πελάγη ξεκινά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο επίκεντρο των νέων ρυθμίσεων βρίσκεται η απαγόρευση της αγοραπωλησίας των αδειών αλιείας, από τις οποίες πολλές καταλήγουν σήμερα στα χέρια επιχειρηματιών και όχι ψαράδων.

Η εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Αλιείας είναι να «τρέξει» τη σύνταξη ενός νέου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που θα αντικαταστήσει την απαρχαιωμένη νομοθεσία για την αδειοδότηση των επαγγελματιών αλιέων, η οποία βασίζεται ακόμη στο Βασιλικό Διάταγμα 666 του 1966.

Ιχθυοαποθέματα

Η κεντρική ιδέα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο «Eθνος» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, είναι οι άδειες να αντιμετωπίζονται ως δημόσιο αγαθό και ο αριθμός τους να καθορίζεται από τα ιχθυαποθέματα των ελληνικών πελάγων.

Oπως επισημαίνει, σήμερα πολλές αλιευτικές άδειες βρίσκονται σε λάθος χέρια. «Αυτό πρέπει να αλλάξει ώστε να παραμένουν στα χέρια των ψαράδων. Δεν θέλουμε ένα κλειστό επάγγελμα. Ο στόχος μας είναι όποιος δουλεύει στη θάλασσα, να μπορεί να ζει από αυτή. Και τα αποθέματά της δυστυχώς δεν είναι απεριόριστα», λέει χαρακτηριστικά. Με αυτό το σκεπτικό, μια άδεια θα μπορεί να μεταβιβάζεται από πατέρα (ο οποίος βγαίνει στη σύνταξη) στο παιδί του. Αν εκείνο δεν επιθυμεί να ακολουθήσει το επάγγελμα τότε η άδεια δεν θα μπορεί να πουληθεί, αλλά θα επιστρέφεται στο Δημόσιο, το οποίο θα τις δίνει σε νέους, οι οποίοι επιθυμούν να ασχοληθούν με τη θάλασσα.

Oσοι ενδιαφέρονται να πάρουν άδεια αλιείας θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, τα οποία ακόμη δεν έχουν καθοριστεί. Μια πρόταση είναι σε αυτά να περιλαμβάνεται και η προϋπόθεση το 51% του ετήσιου εισοδήματος (ή και περισσότερο) όσων επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια να προέρχεται από την αλιεία.

Με το νέο Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο κλάδος και να παραμείνουν στο επάγγελμα όσοι είναι πραγματικοί αλιείς. Θα δοθεί δυνατότητα σε νέους ανέργους να ασχοληθούν με τον κλάδο, βάσει της διαθέσιμης αλιευτικής ικανότητας του στόλου που διαθέτει η χώρα μας. Oπως υπογραμμίζει πηγή του υπουργείου, «θα μπει φρένο στο παραεμπόριο των επαγγελματικών αδειών αλιείας, τις οποίες συνήθως εκμεταλλεύονται άτομα με υψηλά εισοδήματα».

Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο παράκτιο στόλο στην Ευρωπαϊκή Eνωση. Από τα συνολικά 15.166 αλιευτικά σκάφη με ελληνική σημαία, τα 14.428 είναι παράκτια σκάφη, σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία (2 Μαρτίου 2017) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε διαβούλευση

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αδειοδότηση των επαγγελματιών αλιέων, όπως τονίζουν παράγοντες της αρμόδιας διεύθυνσης αλιείας, πριν υπογραφεί θα τεθεί σε ευρεία διαβούλευση, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους, οι οποίες στη συνέχεια θα εκτιμηθούν και ορισμένες από αυτές θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο. Hδη εκπρόσωποι των αλιευτικών συλλόγων εμφανίζονται επιφυλακτικοί στα όσα διαμηνύει το υπουργείο και αναμένουν να διαβάσουν το σχέδιο ΠΔ για να εκφράσουν τις όποιες αντιρρήσεις τους. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι οι νέες ρυθμίσεις να είναι έτοιμες σύντομα, ακόμη και πριν από το καλοκαίρι.

Επίσης, μετά τις πιέσεις των επαγγελματιών ψαράδων, το υπουργείο επεξεργάζεται δύο νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επαναφορά της υποχρεωτικής αδειοδότησης των ερασιτεχνών αλιέων καθώς και για τις κυρώσεις που πρέπει να επιβάλλονται σε όσους αλιείς παρανομούν.

Πηγή: Έθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου