Το διήμερο 12 – 13 Μαΐου προγραμματίζει η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα νέα μέτρα που διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους των δανειστών. Κυβερνητικές πηγές περιέγραφαν χθες το χρονοδιάγραμμα, που η Αθήνα επιδιώκει να τηρηθεί, ως εξής: τα μεγάλα ζητήματα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θεωρείται ότι έχουν συμφωνηθεί και μένει να κλείσουν κάποιες λεπτομέρειες, οι οποίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορούν κυρίως προθεσμίες. Στόχος είναι μέχρι την Κυριακή να έχουν συμφωνηθεί όλα τα εκκρεμή θέματα και αμέσως μετά να αρχίσει η συγγραφή του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, ώστε περί τα μέσα της επόμενης εβδομάδας να μπορεί να σταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από εκεί να πάρει την άγουσα για τη Βουλή, ώστε στις 13 Μαΐου, πριν από την αναχώρηση του κ. Αλέξη Τσίπρα για την Κίνα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη με αφορμή το φόρουμ για τον Δρόμο του Μεταξιού, να έχουν ψηφισθεί τα μέτρα και να μην υπάρχει καμιά εκκρεμότητα, όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό επιβεβαίωσε με τον τρόπο του και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, εκτίμησε ότι τα μέτρα αναμένεται να έρθουν στην Ολομέλεια «ίσως και εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου, και πάντως πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κίνα».
Επόμενο ορόσημο είναι το Eurogroup της 22ας Μαΐου, που θα επικυρώσει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Υπάρχει μια διαφοροποίηση στην ορολογία που χρησιμοποιούν πλέον κυβερνητικά στελέχη για το τι πρόκειται να ακολουθήσει: δεν γίνεται λόγος για ανακοίνωση των μέτρων για το χρέος, αλλά για «εντατικοποίηση της συζήτησης για το χρέος», φράση που καταδεικνύει ότι στην κυβέρνηση θεωρούν την 22α Μαΐου όχι την κατάληξη της διαδικασίας αναζήτησης συνολικής συμφωνίας, αλλά ένα σημαντικό ορόσημο. Αυτό που η ελληνική πλευρά επιθυμεί, όπως αναφέρεται, είναι μέχρι τότε να έχει στερήσει από τους εταίρους οποιοδήποτε πρόσχημα ότι είναι η Αθήνα που καθυστερεί τη διαπραγμάτευση και «να περάσει η μπάλα στο δικό τους γήπεδο». Την ίδια στιγμή, η αγωνία για το ποια θα είναι η τελική έκβαση για το χρέος παραμένει, με κυβερνητικές πηγές να παραπέμπουν στη σταθερή «σχετική ασάφεια» που διέπει τις τοποθετήσεις τόσο του Βερολίνου όσο και του ΔΝΤ, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.
Εκδηλώσεις
Στην κυβέρνηση θα συνεχίσουν, με επιστράτευση όλων των προβεβλημένων στελεχών, να υποστηρίξουν την επιλογή να ψηφιστούν νέα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχισθούν το επόμενο διάστημα δημόσιες εκδηλώσεις με ομιλητές υπουργούς και κομματικά στελέχη. Το περίγραμμα της επιχειρηματολογίας έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος σε χθεσινές δηλώσεις του (FLASH) τόνισε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και «το μεγαλύτερο όφελος θα είναι ένα καθαρό τοπίο και ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομίας για το υπόλοιπο 2017 και το 2018, χωρίς μέτρα, χωρίς παρεμβάσεις». Μάλιστα, ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι «επειδή πράγματι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι σε οριακό σημείο και αρκετά συμπιεσμένη, νομίζω ότι οποιοδήποτε σκίρτημα αναπτυξιακό θα το καταλάβουμε όλοι».
Καθημερινή