Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά κάθε εργάσιμη ημέρα στην επιβολή περίπου 670 κατασχέσεων εναντίον φορολογούμενων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Πρόκειται για κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων, εισοδημάτων από ενοίκια, μισθών, συντάξεων και απαιτήσεων από πελάτες επιχειρήσεις.
Ωστόσο, για όποιο δεν μπορεί να εξοφλεί έγκαιρα τις φορολογικές του οφειλές, η κατάληξη στις κατασχέσεις δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν τρόποι να αποφευχθούν ή στη χειρότερη περίπτωση να καθυστερήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου μέχρι τότε να έχουν βελτιωθεί τα οικονομικά του φορολογούμενου και να αντιμετωπίσει καλύτερα την επίθεση της εφορίας.
Ο φορολογούμενος που δεν μπορεί να πληρώσει έχει τις εξής επιλογές:
– να αφήσει τη φορολογική υποχρέωση να λήξει και να καταφύγει στη συνέχεια στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων (εφόσον πρόκειται για έκτακτη φορολογική υποχρέωση). Η αίτηση γίνεται αποκλειστικά μέσω taxisnet και ο φορολογούμενος χρεώνεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.
– πριν λήξει η φορολογική οφειλή να επισκεφθεί την εφορία και να ζητήσει ρύθμισή της με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων. Η αίτηση υποβάλλεται χειρόγραφα στην εφορία
– να κάνει χρήση των προγραμμάτων άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων με πιστωτική κάρτα. Τα προγράμματα που προσφέρουν οι τράπεζες δίνουν 9 έως 12 άτοκες δόσεις για την εξόφληση φορολογικών οφειλών. Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να εξοφλείται με έως 12 άτοκες δόσεις κάθε δόση φόρου (π.χ. εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ). Έτσι, για παράδειγμα, οι τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος μπορούν να πληρωθούν σταδιακά με “καθυστέρηση” αρκετών μηνών και άτοκα
– να αφήσει τις φορολογικές οφειλές να λήξουν και να μην τις ρυθμίσει. Θα πρέπει όμως ανά μήνα να πληρώσει κάποιο ποσό το ποίο αντέχει. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο να του επιβληθούν κατασχέσεις και χρεώνεται με επιτόκιο 8,76% ετησίως.
.capital.gr