Η ΝΔ μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τροπολογία που αφορά διαγραφές προστίμων. Προχωρά ονομαστική ψηφοφορία.
Σκληρή κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή με αφορμή την βουλευτική τροπολογία που προβλέπει απαλλαγή επενδυτών από πρόστιμα για υποθέσεις λαθρεμπορίας που αφορούν την περίοδο πριν την εξαγορά.
Η τροπολογία που κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Δημητριάδη προκάλεσε την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη που ζήτησε να αποσυρθεί και να επανέλθει ως υπουργική τροπολογία με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ώστε να είναι ξεκάθαρο το κόστος για τον προϋπολογισμό και να φανεί ποιους ευνοεί. «Σας καλώ προσωπικά να προστατεύσετε το κύρος του κοινοβουλίου και να αποσύρετε την τροπολογία», είπε στον Αλέξη Τσίπρα συμπληρώνοντας ότι αν έρθει κανονικά ως υπουργική τροπολογία θα την συζητήσει.
Αμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού που υποστήριξη ότι «η ΝΔ μετατρέπεται σταδιακά σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Δεν έχει προτάσεις αλλά μας εγκαλεί για την τροπολογία γιατί κατατέθηκε από ένα βουλευτή και όχι από υπουργό». Η ΝΔ υποβάθμιζε το ρόλο της Βουλής όταν ο κ. Σαμαράς δεν είχε απαντήσει σε ούτε μια ερώτηση επί πρωθυπουργίας του, συμπλήρωσε.
Παίρνοντας το λόγο ο Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι η τροπολογία καλύπτει την εταιρεία ΣΕΚΑΠ και τον Ιβαν Σαββίδη και υποστήριξε ότι για το συγκεκριμένο θέμα «παρακαλούσαν» βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καθώς ο επιχειρηματίας έχει προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις και ενώ του είχαν υποσχεθεί να λύσουν το θέμα με προηγούμενες υποθέσεις δεν το έκαναν.
Μετά από αυτή την αναφορά, ο Νίκος Δένδιας έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας.
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του είπε ότι σε ότι αφορά την έκθεση του ΓΛΚ κατά πάγια τακτική στις βουλευτικές τροπολογίες δεν απαιτείται έκθεση του ΓΛΚ. «Φέρτε μου μια τροπολογία που υπήρχε έκθεση και μετά θα μου μιλάτε για το Σύνταγμα».
Η τροπολογία είναι οριζόντια. Αφορά κάθε επιχείρηση από εδώ και πέρα αλλά και τη ΣΕΚΑΠ. «Σας προκαλώ να πάμε μαζί στην Θράκη» είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την ευθύνη για την χρεοκοπία και την λαθρεμπορία της ΣΕΚΑΠ την έχετε εσείς. Αυτοί που διοικούσαν επί της ΝΔ την χρεοκόπησαν και έκαναν λαθρεμπόριο.
Το ποινικό μέρος της υπόθεσης εξετάστηκε και η τροπολογία δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο, οι καταλογισμοί για τις παρεμβάσεις ισχύουν για αυτούς που τις διέγραψαν και δεν προκαλείται δημοσιονομική επιβάρυνση. «Πρόστιμα διέγραφε ο Γ. Στουρνάρας για λαθρεμπόρια στα πετρέλαια σε μια νύχτα».
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «φωτογραφικό» είναι το μένος της ΝΔ για κάθε επενδυτή που δεν θέλει να παραδωθεί στη διαπλοκή σας.
Τι ορίζει η τροπολογία
Η τροπολογία ορίζει ότι «σε περίπτωση πώλησης κατόπιν διαγωνισμού του συνόλου ή μέρους των μετοχών ή του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων ή τμημάτων αυτών ή κλάδων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και Πιστωτικών Ιδρυμάτων στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχει με οποιοδήποτε ποσοστό το Δημόσιο καθώς και ανωνύμων εταιρειών που είναι συνδεδεμένες με τα ως άνω Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Πιστωτικά Ιδρύματα, η οποία πώληση διενεργείται στο πλαίσιο αποκρατικοποίησης, εξυγίανσης ή ειδικής εκκαθάρισης αυτών, για την καταβολή προστίμων, πολλαπλών τελών, δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων, που επιβάλλονται και καταλογίζονται σε βάρος των κυρίως υπαιτίων της παράβασης δεν κηρύσσονται αλληλέγγυα συνυπεύθυνα αστικά τα ως άνω νομικά πρόσωπα υπό την προϋπόθεση ότι έως την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων δεν είχαν κοινοποιηθεί καταλογιστικές πράξεις και η συγκεκριμένη εκκρεμότητα δεν είχε γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές κατά το κρίσιμο στάδιο της διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού για τη μεταβίβαση αυτών των περιουσιακών στοιχείων».