Προβληματισμό στον κλάδο των οινοποιών προκαλεί το γεγονός ότι ενάμιση χρόνο μετά την προσφυγή στο ΣτΕ για την αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης για την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση. Η αίτηση κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2016 και συζητήθηκε τον Μάιο του ίδιου χρόνου, όμως η απόφαση ακόμη γράφεται… Ταυτόχρονα, η επιβολή του φόρου όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα, αλλά προκάλεσε αύξηση του λαθρεμπορίου oίνου και σταφυλιού προς οινοποίηση, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα κρατικά έσοδα και παράλληλα να πλήττονται οι σύννομοι οινοπαραγωγοί. «Ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα: ενώ καταθέτουν τα στοιχεία για τον ΕΦΚ, λόγω των υψηλών εισφορών, έχουν οφειλές και έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί τους, οπότε τους επιβάλλονται συνέχεια πρόστιμα», εξηγεί τον παραλογισμό ο Γιώργος Σκούρας, πρόεδρος του Σύνδεσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ).
Τα έσοδα από τον ΕΦΚ για το 2016, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΣΕΟ Θόδωρο Γεωργόπουλο, είναι κάτι λιγότερο από 24 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι έχουν προϋπολογιστεί 60 εκατ. ευρώ έσοδα από τον ΕΦΚ στο κρασί. «Αντίστοιχα βέβαια πρέπει να συνυπολογιστεί πόσα έχασε το κράτος από τη μεγάλη αύξηση του λαθρεμπορίου, του κρασιού και των σταφυλιών που διακινήθηκαν δηλαδή χωρίς τιμολόγια. Αυτό σημαίνει μειωμένα έσοδα για τα κρατικά ταμεία από φορολογία εισοδήματος και ΦΠΑ, αλλά και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές», τονίζει προσθέτοντας ότι «το λαθρεμπόριο στον χώρο του κρασιού τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».
Το μέγεθος της παραοικονομίας στο κρασί δεν είναι δύσκολο να αποτυπωθεί. Αποδεικτικά είναι τα στοιχεία τόσο από τις δηλώσεις συγκομιδής οινοστάφυλων των παραγωγών όσο και από το κρασί που λογικά παράγεται από τους ελληνικούς αμπελώνες αλλά δεν εμφανίζεται να έχει διακινηθεί ή να έχει πουληθεί με νόμιμα έγγραφα.
Από τις 160.000 αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις που είναι καταγεγραμμένες στο Αμπελουργικό Μητρώο, μόνον οι 27.000 προέβησαν σε ψηφιακή υποβολή δήλωσης συγκομιδής (αν και η ψηφιακή δήλωση συγκομιδής είναι υποχρεωτική). Περίπου 40.000 εκμεταλλεύσεις κάτω του ενός στρέμματος δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής. Ωστόσο, η παραγωγή 93.000 αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων (ποσοστό περίπου 60%) δεν έχουν δηλώσει τι παρήγαγαν και άρα μπορούν να διακινούν παράνομα τα σταφύλια ή το κρασί που παράγουν.
Η ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων) υπολογίζει, με βάση τα στοιχεία των καλλιεργούμενων για οινοστάφυλα αμπελώνων στην Ελλάδα, ότι 4.493.836 HL (εκατόλιτρων) οίνου δεν δηλώθηκαν και άρα δεν φορολογήθηκαν για την εσοδεία 2015-2016.
«Οι πωλήσεις μας έχουν υποστεί μεγάλη πτώση σε συγκεκριμένες περιοχές και βλέπουμε ότι γίνονται πολλές δοσοληψίες χωρίς τιμολόγια με μετρητά στο χέρι», τονίζει στην «Κ» ο Γιάννης Βογιατζής, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και αντιπρόεδρος του ΣΕΟ.
O οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης, επίσης αντιπρόεδρος του ΣΕΟ, τονίζει ότι η παραοικονομία αφορά και τη διακίνηση του σταφυλιού, καθώς οι αμπελουργοί προσπαθούν να αποφύγουν τις υψηλές εισφορές που τους έχουν επιβληθεί. «Τα έσοδα από τον ΕΦΚ δείχνουν ότι φορολογήθηκαν περίπου 1,25 εκατ. εκατόλιτρα κρασί όταν παράγονται τουλάχιστον τα διπλάσια», τονίζει. «Το θέμα είναι αν η πολιτεία πάρει επιτέλους την απόφαση να πατάξει τη φοροδιαφυγή στο κρασί. Οταν όλοι προσπαθούν να γλιτώσουν φόρους, το αδιέξοδο έρχεται απλώς πιο κοντά», συμπληρώνει ο Αγγελος Ιατρίδης, ένας από τους δύο ιδιοκτήτες του κτήματος Alpha.
Καθημερινή