Aθήνα, 2
Μειώσεις 18% στις κύριες συντάξεις και αντίστοιχα 18% στις επικουρικές συντάξεις όπου χρειαστεί, φέρνει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2019.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, οι κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν και όπου υπάρχουν προσωπικές διαφορές αυτές θα κοπούν σε ποσοστό, ώστε το σύνολο της κύριας σύνταξης να μην μειωθεί πάνω από 18%.
Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων, για τις οποίες άλλωστε ο επανυπολογισμός έχει ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι του 2016. Η μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων θα είναι στο 9%.
Η παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις κρίθηκε αναγκαία, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ώστε να μπορέσει να επιβληθεί το «δίχτυ προστασίας» του 18% στις κύριες συντάξεις.
Στον τομέα των εργασιακών, το υψηλόβαθμο στέλεχος ανακοίνωσε την κατάργηση της προέγκρισης για την πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων , αλλά με την διατήρηση του ορίου στο 5% και της προστασίας των 30 εργαζομένων για επιχειρήσεις με περισσότερους από 150 εργαζόμενους.
Η κατάργηση βέβαια της προέγκρισης ανοίγει το δρόμο για «ευκολότερες» ομαδικές απολύσεις, ενώ ο έλεγχος της διαδικασίας θα περάσει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Την ίδια στιγμή δεν επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά η αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης και η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων μετά τη λήξη του προγράμματος την 1η Σεπτεμβρίου του 2018.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος δεν θα υπάρξει αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και δεν θα θεσμοθετηθεί η επαναφορά του lock out που ζητούσε κυρίως το ΔΝΤ.
Στα 3,8 δισ. τα μέτρα –
Έως τις 13/05 στη Βουλή
Λίγο πριν από τις 6 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν αυτός ο οποίος αποκάλυψε με δήλωσή του το κλείσιμο της συμφωνίας με τους εκπροσώπους για τους όρους που αφορούν τη 2η αξιολόγηση. Προβλέπονται μειώσεις στις συντάξεις έως και 18% και μέτρα και αντίμετρα 3,8 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020.
Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, η τεχνική συμφωνία σημαίνει ότι «από τη μία πλευρά αυτό που έχει να κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση είναι να την εφαρμόσει- είτε αυτό είναι με νομοθέτηση είτε με δευτερογενή νομοθεσία- και από την άλλη ανοίγει η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Πρόσθεσε δε, ότι «από αύριο η κυβέρνηση δουλεύει σε όλα τα επίπεδα και για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και τη συμβολή του στο δεύτερο σκέλος. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν τώρα οι συζητήσεις για το χρέος. Γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα που ήταν το μεγάλο κομμάτι».
Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι υπήρξαν κατά τις διαπραγματεύσεις αμοιβαίοι συμβιβασμοί και πως «με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι, με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι».
Επισήμανε πως «έγιναν και θετικά πράγματα, στο επίπεδο του ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018 και ότι κερδίσαμε πως αρκετές επιχειρήσεις που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν στην ΕΔΗΣ (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων), όπου υπάρχει μια εντελώς διαφορετική λογική, όπως έγινε με τα αεροδρόμια».
Ο υπουργός εκτίμησε ότι «προφανώς και τα αντίμετρα είναι στα θετικά», προσθέτοντας πως «είναι άλλα που μας στεναχωρούνε περισσότερο», αναφερόμενος στους συμβιβασμούς. Ειδικά για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «υπάρχει μια διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες».
Σύμφωνα με τον υπουργό, το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 «είναι σε παρενθέσεις και στα δύο κείμενα (σ.σ. το MOU με την ευρωπαϊκή πλευρά και το MEFP με το ΔΝΤ)», διότι στο πλαίσιο της συζήτησης για χρέος αποτελεί «την άλλη όψη του νομίσματος. Καθώς, αυτή η συζήτηση δεν γίνεται στο δικό μας επίπεδο (σ.σ. σε επίπεδο τεχνικών αποστολών), γίνεται στο επίπεδο του Eurogroup όπου είναι τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ».
Σημειώνεται ότι σχετικά με το αφορολόγητο που θα εφαρμοστεί στο πακέτο των μέτρων το 2020, αυτό, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα κυμαίνεται από 5.700- 6.600 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα νομοσχέδια για τη συμφωνία και τα μέτρα- αντίμετρα θα κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να έχουν ψηφιστεί έως τις 13 Μαΐου.
Επίσης, τα νομοσχέδια θα μεταφραστούν και θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να συνταχθεί η «Έκθεση Συμμόρφωσης», η οποία θα συζητηθεί αρχικά στο Euro Working Group και στη συνέχεια στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει και τη δόση των 7 δισ. ευρώ.
Η λίστα με τα αντίμετρα
Εκτός από τα μέτρα, το πακέτο της συμφωνίας περιλαμβάνει και αντίμετρα στα οποία αναφέρηκε αναλυτικά η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.
Σύμφωνα με την υπουργό, το 2019 παράλληλα με τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα υπάρξουν και τα θετικά μέτρα (εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα) τα οποία προβλέπουν:
* Επιδότηση ενοικίου κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ το χρόνο σε 600.000 οικογένειες.
* Ενίσχυση της επιδότησης πρώτου και δεύτερου παιδιού συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ.
* Επέκταση των σχολικών γευμάτων ώστε να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γυμνάσια.
* Αύξηση των συμμετεχόντων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
* Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο τους συνταξιούχους, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί με εισοδηματικά κριτήρια.
Ετσι για παράδειγμα, όσοι έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ το μήνα από μισθό ή σύνταξη η συμμετοχή θα είναι μηδενική, ενώ για εισοδήματα από 701 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 50%.
* Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με συνολικό κόστος 250 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση άλλων αναπτυξιακών μέτρων μέσω του ΠΔΕ με επιπλέον 250 εκατ. ευρώ.
Μητσοτάκης: Μέτρα 12,5 δισ. για την παραμονή Τσίπρα στην εξουσία
Σφοδρή επίθεση από τον πρόεδρο της ΝΔ στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση με αφορμή τους όρους που περιλαμβάνει η συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για τέταρτο μνημόνιο χωρίς επιπρόσθετη χρηματοδότηση. «Η συμφωνία περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα 2% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020 και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια. Την ίδια στιγμή, τα περιβόητα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο εάν υπερβούμε τους στόχους για τα πλεονάσματα ενώ δεν υπάρχει καμία ρητή δέσμευση για μείωση του χρέους και ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πλέον ο λογαριασμός Τσίπρα – Καμμένου ανεβαίνει στα 12,5 δισ. ευρώ και είναι 8,5 φορές περισσότερα από όσα περιλάμβανε το περιβόητο email Χαρδούβελη. Αυτοί που υπόσχονταν 13 σύνταξη θα κόψουν και τη 12η. Αυτοί που θα παραιτούνταν αν μειωνόταν το αφορολόγητο, τώρα το κατεβάζουν στα 5.000 ευρώ, σημείωσε.
«Κανείς δεν ζητούσε αυτά τα μέτρα πριν από έναν χρόνο», υπογράμμισε, θέτοντας ζήτημα προσωπικής αναξιοπιστίας του Αλέξη Τσίπρα. «Ζητούσε χρηματοδότηση χωρίς μέτρα, τώρα παίρνει μέτρα χωρίς χρηματοδότηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τα μέτρα, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, είναι το κόστος της παραμονής Τσίπρα στην εξουσία. «Τρεις φορές πήγε τη χώρα σε εκλογές. Ποιος φοβάται τώρα τις εκλογές; Θα συνεχίσουμε να ζητάμε πολιτική αλλαγή. Η εξουσία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν φθείρει μόνο τους ίδιους αλλά και τη χώρα», σημείωσε.
Τόνισε ότι η ΝΔ στη Βουλή θα κάνει το καθήκον της, σημειώνοντας ότι «δεσμευόμαστε από τη συμφωνία ως προς τους στόχους, όχι ως προς τα μέσα για να επιτευχθούν. Το τρίτο μνημόνιο λήγει τον Αύγουστο του 2018. Αυτό είναι το δικό τους μνημόνιο και δεν θα είναι η δική μας πολιτική».
Καταλόγισε ευθύνες και στους εταίρους που ανέχθηκαν αυτή την πολιτική. Είναι στρατηγικά εσφαλμένη, στεγνώνει την αγορά, φρενάρει την ανάπτυξη, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η ΝΔ θα επιδιώξει αντί της υπερφορολόγησης να υπάρξει στοχευμένη μείωση δαπανών και μεταρρυθμίσεις. Αν δεν γίνουν αυτά, η Ελλάδα θα σέρνεται από μνημόνιο σε μνημόνιο, υπογράμμισε.