Ειδήσεις

Κατεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη η Κομισιόν-Εκκρεμούν 80 προαπαιτούμενα

Στο 2% αναμένεται να αναθεωρήσει η Κομισιόν τις προβλέψεις για τον ρυθμό της ελληνικής οικονομίας το 2017 από 2,7% παλιότερα, συνεχίζοντας όμως να διατηρεί τη βεβαιότητα ότι ακόμη και χωρίς τα πρόσθετα μέτρα της περιόδου 2019-2020, η οικονομία θα μπορεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Λίγες ώρες μετά την έντονα αρνητική στάση του Βερολίνου στο ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για το χρέος, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι το σενάριο στο οποίο δουλεύουμε προβλέπει ολοκλήρωση της συμφωνίας στις 22 Μαΐου. Για εμάς, είπε, υπάρχει ήδη SLA, το ΔΝΤ όμως θέλει και μέτρα για το χρέος, ώστε να θεωρήσει ότι η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί.

Ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία στις 22/05 απαιτούνται 4-5 εβδομάδες για την εκταμίευση της δόσης (7 δισ. για λήξεις ομολόγων συν κεφάλαια για πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων) και περίπου άλλες 5-6 εβδομάδες για την απόφαση του ΔΝΤ, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα, δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Επομένως κάπως έτσι φτάνουμε στα μέσα με τέλη Ιουνίου. Το βασικό θέμα είναι να γίνει το πολιτικό βήμα στις 22/05 συμπλήρωσε.

Στο μεσοδιάστημα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει ή να εκδώσει αποφάσεις για περίπου 80 προαπαιτούμενα.

Ειδικότερα, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να κλείσουν 140 δράσεις, εκ των οποίων 40 έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ για περίπου 80 πρέπει να νομοθετηθούν ή να εκδοθούν αποφάσεις. Τα υπόλοιπα 20 χαρακτηρίζονται τεχνικού χαρακτήρα.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να ζητηθούν πολιτικές δεσμεύσεις από τη ΝΔ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι το ΔΝΤ έχει αναφέρει πως θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν θα ανατρέψει το πρόγραμμα. Είναι σημαντικό για αυτούς, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα της κυβέρνησης να διανείμει μέρισμα από τυχόν υπερπλεόνασμα του 2017, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται, πλην όμως θα πρέπει το πλεόνασμα να επιβεβαιωθεί τον Απρίλιο του 2018, όταν θα βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του προγράμματος και θα υπάρχουν ευρύτερα θέματα να συζητηθούν.

Από την ενημέρωση του αξιωματούχου προκύπτουν ακόμα:

Τράπεζες: Από τα 25 δισ. που είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση, πρακτικά αποδείχθηκε ότι χρειάστηκαν τα 4 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα κεφάλαια παραμένουν διαθέσιμα έως το τέλος του προγράμματος. Είμαστε σίγουροι ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν και άλλα κεφάλαια, το Eurogroup θα αποφασίσει τι θα γίνει με αυτά.

Η τρίτη αξιολόγηση το φθινόπωρο θα είναι πολύ πιο εύκολη καθώς θα αφορά κυρίως θέματα εφαρμογής παρά νομοθέτησης.

-Αν κλείσει το review της β’ αξιολόγησης, θα έχουμε είσοδο στο τελευταίο έτος του προγράμματος με ανάκτηση πρόσβασης στις αγορές.

-Για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος θα υπάρχουν προκλήσεις και ανάγκη επιτήρησης.

-Θα υπάρξει μεταβατικό διάστημα για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών αναφέρθηκε στην ενημέρωση, χωρίς να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Έλενα Λάσκαρη-euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου