Συνεντεύξεις

«Οι συνεχείς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, δεν βοηθάνε καθόλου τον κοινωνικό ιστό»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Για όλους και για όλα μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες, βρέθηκε στην Ρόδο και είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Στον απόηχο της συνάντησης που είχαν οι 13 περιφερειάρχες της χώρας με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Αγοραστός μιλάει για το κλίμα που επικράτησε, για τις αρμοδιότητες, την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και δηλώνει ευθαρσώς, πως πρέπει να καταργηθούν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις –χαρακτηρίζοντας αυτόν τον θεσμό ‘απαρχαιωμένο’.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Αγοραστέ, να ξεκινήσουμε από την πρόσφατη συνάντηση που είχατε οι 13 περιφερειάρχες της χώρας μας, με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Πώς είδατε τον πρωθυπουργό απέναντι στους περιφερειάρχες; Πώς σας αντιμετώπισε;
Το ό,τι ξεκίνησε ο πρωθυπουργός από τους περιφερειάρχες τις συναντήσεις, είναι ένα μήνυμα. Ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας πολλά πράγματα, και ξέρουμε να συνεργαζόμαστε, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Βέβαια, είναι θετικό το ό,τι συζητήσαμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση ή έστω επανάσταση όπως το λέμε εμείς –διότι χωρίς παραγωγή δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Και είναι σημαντικό το γεγονός πως για 3,5 ώρες, όλη η Ελλάδα εκπροσωπούμενη από τους 13 περιφερειάρχες ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου. Κι αυτό το λέω, διότι η κάθε Περιφέρεια έχει τις ιδιαιτερότητές της. Φυσικά, μιλήσαμε και για άλλα θέματα –αλλά η παραγωγή είναι το βασικό ζήτημα. Νομίζω πως ήταν πολύ σημαντική αυτή η συνάντηση.
 • Όταν λέτε παραγωγή, τι εννοείτε;
Ζούμε σε μία εποχή όπου υπάρχει ‘καθίζηση’ επενδύσεων. Υπάρχει μείωση των εισοδημάτων, μείωση της κατανάλωσης, υπερφορολόγηση –η οποία έχει επιφέρει και έκρηξη στο λαθρεμπόριο, και έχουμε πλέον ένα φορολογικό σύστημα το οποίο είναι άδικο και αναχρονιστικό. Είναι μη βιώσιμο και εξοντωτικό για τους συνεπείς φορολογούμενους, για τους μσθωτούς και συνταξιούχους. Επίσης, ζούμε σε μια εποχή στην οποία η Ευρώπη ανταγωνίζεται φορολογικά. Εμείς θέσαμε το ζήτημα ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τα βαρίδια που υπάρχουν στο κράτος που έχουν ως συνέπεια να μην μπορούμε να συνεργαστούμε με τις υπηρεσίες αλλά και οι ίδιες μεταξύ τους. Είναι στιγμές που οι υπηρεσίες δεν αντιλαμβάνονται ούτε το μέγεθος των ευθυνών και των αποφάσεων απέναντι στον πολίτη. Εμείς βάλαμε στο τραπέζι και την μείωση των παραγωγικών συντελεστών, όπως η ενέργεια. Βρισκόμαστε σε μια εποχή στην οποία δεν μπορούμε να μείνουμε στην λογική του ‘μνημονίου’. Πρέπει να επιλέξουμε τον δρόμο της παραγωγής. Οι συνεχείς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, δεν βοηθάνε καθόλου τον κοινωνικό ιστό.
• Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, άκουσε τον θεσμό που διαχειρίζεται την βασική παράμετρο που ονομάζεται ‘ανάπτυξη’. Τι σας είπε, για ποια πράγματα δεσμεύτηκε;
Ας είμαστε ειλικρινείς. Του είπαμε ότι η κοινωνία σήμερα θέλει μεροκάματα. Το μεροκάματο είναι αξιοπρέπεια –κι αυτό εμπεριέχει την παραγωγή και την ανάπτυξη η οποία θα επέλθει από κάτω προς τα πάνω, και όχι το αντίθετο. Ο κ. Τσίπρας το δέχτηκε εφόσον, όπως είναι γνωστό, οι 13 Περιφέρειες έχουν αναπτυξιακά προγράμματα τα οποία τηρούν. Εάν ενωθούν, θα προωθήσουμε ένα συνολικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την χώρα. Δεν μας έδωσε απαντήσεις, αλλά είπε ότι θα ξεκινήσουν 13 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια που θα καταλήξουν σε ένα συνολικό. Ωστόσο, πρέπει να παράξουμε και δεν μπορούμε να καθόμαστε…. περιμένοντας.
• Ως πρόεδρος της ΕΝΠΕ, πώς βλέπετε την λειτουργία υπηρεσιών όπως οι αποκεντρωμένες διοικήσεις;
Νομίζω ότι δεν έχουν νόημα ύπαρξης. Δεν χρειάζονται. Είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός. Οι Περιφέρειες έχουν επωμιστεί το βάρος της ευθύνης της διαχείρισης και της ανάπτυξης και δεν έχουν τους εργαζόμενους που κάπου αλλού, περισσεύουν. Πρέπει να ξέρει ο καθένας τι θα κάνει. Δεν τις χρειαζόμαστε τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, αν ξέρει ο καθένας τι θα κάνει. Θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλου είδους υπηρεσίες, όπως οι περιφερειακές διοικήσεις. Γιατί να δεσμεύονται πόροι και ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλού; Νομίζω πως αυτό το κατάλαβε ο κ. Τσίπρας και φάνηκε αποφασισμένος να δώσει λύσεις. Διότι εάν συνεχιστεί αυτή η λειτουργία, αρχίζει και γυρίζει αρνητικά.
• Να μιλήσουμε για τους παρακρατηθέντες πόρους των Περιφερειών και τα αποθεματικά. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Οι παρακρατηθέντες πόροι των Περιφερειών από το 2011 είναι 1,8 δις ευρώ. Ωστόσο, με όσα διαθέτουμε, τα βγάζουμε πέρα και είμαστε υγιείς. Και έχουμε αποδείξει πως στις κρίσιμες στιγμές ήμασταν εδώ. Και με τα αποθεματικά δείξαμε ψυχραιμία. Βλέπετε ότι χτίζουμε μια πολιτική με εντελώς διαφορετική λογική διαχείρισης μέσα από την υπεθυνότητα και την δημιουργικότητα. Όταν πήραμε την διαχείριση του ΕΣΠΑ στο 20% και την φτάσαμε πάνω από το 110%, ολοκληρώσαμε όλα τα έργα που καρκινοβατούσαν κ.λπ. αυτό αποδεικνύει αποτελεσματικότητα. Γι’ αυτό λέμε, πως σε ό,τι είναι δημιουργικό δεν πρέπει να του βάζουν εμπόδια και βαρίδια. Αυτή είναι μια παλαιά μέθοδος που δεν λειτουργεί. Καταλαβαίνετε πως εάν είχαμε αυτούς τους πόρους, η κάθε Περιφέρεια θα τις είχε αξιοποιήσει για έργα, για τους πολίτες της.
Όσον αφορά τα αποθεματικά, ναι τα δώσαμε όταν τα ζήτησε η κυβέρνηση, αλλά μας τα έχει επιστρέψει. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, οι Περιφέρειες τα έχουν πάρει πίσω.
• Είστε ικανοποιημένοι από τις αρμοδιότητες που έχουν οι Περιφέρειες;
Φυσικά είμαστε ικανοποιημένοι αλλά κάποιες από τις αρμοδιότητες, πρέπει να ξεκαθαριστούν. Σε κάποιους μπορεί αυτό που λέω να μην αρέσει. Όμως όταν αναζητώ ευθύνες, θα πρέπει να γνωρίζω πού θα τις βρίσκω. Σήμερα δεν μπορείς να αναζητάς ευθύνες εύκολα διότι υπάρχει διάχυση ευθυνών σε πολλά επίπεδα. Όχι ο ένας να μας στέλνει στον άλλον. Π.χ. έχουμε αρμοδιότητες αλλά έχουμε και πολλές γνωμοδοτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ενώ δίνω γνωμοδότηση θετική, η αποκεντρωμένη ή ένα υπουργείο, μου την στέλνει πίσω αρνητικά! Ε, έτσι δεν γίνεται να λειτουργήσεις. Πρέπει κάποτε να συνεννοηθούμε, τι θέλουμε επιτέλους.
• Σε πολλές περιπτώσεις, οι Δήμοι παραπονιούνται πως δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έργα και είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται στις Περιφέρειες. Τι λέτε γι αυτό;
Πηγές χρηματοδότησης είναι τρεις: το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, που διαχειρίζονται τα καθ ύλην αρμόδια υπουργεία, ανάλογα με το ΑΠΕ και τα τομεακά ΕΣΠΑ. Είναι ξεκάθαρα κριτήρια και δείκτες. Εμείς τα περισσότερα έργα που εντάσσουμε για τα οποία βγάζουμε προκηρύξεις είναι και έργα των Δήμων. Π.χ.: (Β/Ν σταθμοί, ΚΑΠΗ, έργα περιβαλλοντικά, ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, θέματα πολιτισμού, θέματα υγείας κ.ά.) Τα χρήματα πηγαίνουν εκεί διότι τα διαχειρίζονται οι Δήμοι –ωστόσο πηγαίνουν με αξιολόγηση, με κριτήρια και με κανόνες τους οποίους επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εμείς όταν αναλάβαμε τις Περιφέρειες βρήκαμε έργα ημιτελή, που στην πλειονότητά τους οφειλόταν στην κακή ένταξη των έργων. Συνεπώς υπάρχει μία στρεβλή κατανόηση της διαδικασίας του ΕΣΠΑ καθώς τα περισσότερα χρήματα πηγαίνουν τελικώς στους Δήμους. Το θέμα είναι πως δημιουργείται με αυτό τον τρόπο μια ανταγωνιστική κατάσταση. Εμείς ενεργοποιήσαμε το Πρόγραμμα Τοπικής Ανάπτυξης. Αυτό που απαιτείται είναι να καθίσουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί και να συνεργαστούμε για να έχουμε αποτελέσματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου